Samenwerking met alle verschillende generaties op de huidige (retail)werkvloer leidt geregeld tot frictie. De nadruk ligt vaak op de verschillen, vooroordelen en stereotyperingen. Ten onrechte, stelt generatie-expert Iris Gündel: "We hebben elkaar allemaal nodig." Volgens haar biedt de nieuwe generatie juist kansen om toekomstbestendig te worden. Bovendien kunnen retailers hiermee inspelen op veranderende klantbehoeften.
Tijdens RetailTrends Topics spreekt Gündel over haar concept ‘generatiekracht’. RetailTrends stelde haar in aanloop naar haar keynote 4 vragen.
Waarom is het zo belangrijk om naar verschillende generaties te kijken als toekomstvoorspelling?
"Behoeftes verschillen per generatie. Dat komt door de periode waarin je opgroeit. Aan de ene kant moeten we heel bewust inspelen op de verschillende behoeftes per generatie. Anderzijds gaat het ook heel erg over tijdsgeest. We zien verschillen bij generaties omdat we een ander vergelijk hebben qua periode waarin we zijn opgegroeid.
De generatie X’ers komen bijvoorbeeld liever in fysieke winkels voor advies, het praatje en het vasthouden van producten. De nieuwe generatie groeit op met toegang tot gigantisch veel informatie, richten zich meer op de experience en hebben op beeld- en merkbeleving een andere verwachting. Ook hechten ze waarde aan betrokkenheid en transparantie en gaat het dus meer over het complete plaatje. Informatie opzoeken doen zij eerder online en iets bestellen met supersnelle bezorging is voor hen normaler.
In mijn keynote ga ik het hebben over hoe je dit juist ook intern in de samenwerking kunt benutten. Als je een mix weet te maken waarin je in behoeften per generatie kan voorzien, weet je dat iedere generatie profiteert als je innoveert in de huidige tijdsgeest."
Hoe kunnen retailers generatieverschillen benutten als kracht in plaats van een struikelblok?
“We richten ons vaak op de stereotyperingen, vooroordelen en verschillen, terwijl het juist een kans biedt om toekomstbestendig te worden; ook op de werkvloer. Als je goed kijkt waar de jonge generatie medewerkers gemotiveerd en gedemotiveerd van raakt, dan weet je precies aan welke knoppen je moet draaien. De nieuwe generatie is uiteindelijk je nieuwe kompas voor welke cultuur je ook op de werkvloer na wilt streven.
Generaties kunnen botsen in verwachtingen op de werkvloer. Zo heeft de jongste generatie niet het vergelijkingsmateriaal met de arbeidsmarkt van vroeger – zij starten in een andere tijdsgeest met een eerste baan. Daardoor kunnen we de punten waarvan zij energie krijgen benutten.
Plezier, zingeving en flexibiliteit zijn echt de grootste behoeftes van de jongere generaties. Zo willen ze graag plezier hebben met collega’s, want werk moet ook leuk zijn. Afhankelijk per type baan is flexibiliteit anders. Dat kan gelden voor de manier waarop ze een deadline aanpakken maar ook het hebben van flexibele werktijden. Ook zingeving wordt steeds belangrijker."
Wat kan de jongere generatie leren van de oudere generatie?
"Het gaat echt om de wederkerigheid. We hebben elkaar allemaal nodig. De ervaring, kennis en expertise van de ervaren generatie hebben we superhard nodig op de werkvloer, alleen ziet de samenwerkingsvorm er misschien wel anders uit. Bijvoorbeeld in de verschuiving van gezag en gelijkwaardigheid. Daar moeten we elkaar nog even in een andere taal leren te begrijpen."
Waar zit de grootste botsing in de praktijk?
"De werkethos, discipline en collectief de schouders eronder zetten vanuit de ervaren generaties leidt soms tot een frictie met hoe werk nu vaker een andere rol vervult in ons leven.
Privileges die je vroeger privé had, had je te danken aan je werk. Tegenwoordig vinden we het feit dat je betaald wordt voor je werk misschien niet meer genoeg. Niet alleen moet het leuk zijn, we willen ook fijne collega’s hebben, er ook voldoening uithalen en het gevoel hebben dat we impact maken. Dat is belangrijker geworden in de huidige tijd voor iedereen.
Als we kijken naar de conjunctuur in generatieleer laat het altijd zien hoe we op tijd mee kunnen innoveren in de huidige tijdsgeest. Het is iets supergezonds dat een nieuwe generatie andere vragen stelt en bewuster de organisatie binnenkomt. Sterker nog: dat moeten we met open armen ontvangen. Waarom zouden we elkaar bijvoorbeeld niet meteen serieus nemen ook bij een eerste baan? Er zit wijsheid in iedere generatie. We moeten elkaar veel serieuzer nemen: met of zonder ervaring.
De intrinsieke behoefte om ergens bij te horen verdient wel extra aandacht. Feestjes voor “Piet 40 jaar in dienst”, gaan we wellicht minder zien. Maar we willen ons allemaal wel thuis voelen en ergens onderdeel van zijn. Ik denk dat we daar als organisaties van de toekomst wel op kunnen inspelen. Daarvoor moet je investeren in de cultuur. We moeten een modus vinden dat we zo lang mogelijk van elkaar kunnen profiteren in de samenwerking."
Reacties 0