De ‘Guus’ van de winkel

Door Peter Berg, directeur van JeansCentre en Ensign Blue
Bron: RetailTrends 12

De laatste tijd is er veel te doen omtrent Guus Hiddink. Is hij de magie kwijt, is de passie uitgewerkt, is hij te oud? Ik heb het antwoord niet, maar ik kan me niet voorstellen dat deze succesvolle coach zijn vak niet meer verstaat. Bovendien staat er zoveel talent met gekkigheden op het veld, dat de verliespartijen onbegrijpelijk zijn. Sneijder, Robben en van Persie zouden het verschil moeten kunnen maken.

We hebben momenteel ook veel retailbedrijven die het heel zwaar hebben. Sommigen zijn inmiddels failliet, anderen onderzoeken een doorstart (wat vaak tot een nog grotere teleurstelling leidt). Ook hier ga ik er maar even vanuit gaan dat er kwaliteit aan het roer staat. Maar net als bij het Nederlands Elftal tegen het nietige IJsland gaat het hier ook fout. Als je bij desbetreffende winkels binnenloopt, zie je te vaak medewerkers (uitzonderingen daargelaten) rondlopen, die om elf uur op hun horloge kijken, hoe lang ze nog moeten en om 18.03 uur (!) al buiten de winkel staan. Deze instelling helpt de Hiddinks van deze winkelketens zeker niet. Jullie zullen dit beeld helaas ook herkennen. Zeker bij mijn bezoeken aan winkels die een zware wedstrijd spelen, doet dit pijn en heb ik te doen met de ‘Guus’ van deze winkel.

Vandaar dat ik een oproep doe aan alle medewerkers van deze winkel(ketens). Sta op, doe iets, doe iets geks! Maak het bezoek van jouw klant een feestje. Verras hem met een blije begroeting, loop mee naar de deur, doe deze voor hem open, loop mee naar de parkeergarage, haal een glaasje water tijdens het wachten of wees nog creatiever of nog gekker. In de huidige marktomstandigheden gaat de typisch Nederlandse uitspraak ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ niet meer op.

Ik moest denken aan één van Steve Jobs’ memorabele speeches over de geweldige ‘gekken’ die voor mooie bijzonderheden gezorgd hebben. Voor diegenen die deze speech uit 2005 niet kennen, wil ik jullie de tekst niet onthouden: ‘Here’s to the crazy ones. The rebels. The troublemakers. The ones who see things differently. While some may see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.’

Ik wens jullie allemaal GEKKE feestdagen!