De magische sferen van Apple in Parijs

Wie Apple Store in Parijs zegt, denkt misschien aan het ondergrondse pand onder de glazen piramide bij het Louvre. Maar vanaf nu heeft Apple een nieuw pareltje in de Franse hoofdstad. Het ‘typische Parijse’ appartementengebouw uit de Haussmann-periode, gelegen aan de Champs Élysées, is voortaan het nieuwe onderkomen. Met een mix van moderne en klassieke architectuur brengt het elektronicabedrijf een ode aan de historie en rijkdom van de Parijse creativiteit. 

Het slimme ontwerp maakt dat de...

Wie Apple Store in Parijs zegt, denkt misschien aan het ondergrondse pand onder de glazen piramide bij het Louvre. Maar vanaf nu heeft Apple een nieuw pareltje in de Franse hoofdstad. Het ‘typische Parijse’ appartementengebouw uit de Haussmann-periode, gelegen aan de Champs Élysées, is voortaan het nieuwe onderkomen. Met een mix van moderne en klassieke architectuur brengt het elektronicabedrijf een ode aan de historie en rijkdom van de Parijse creativiteit. 

Het slimme ontwerp maakt dat de gecreëerde moderne ruimtes geen afbreuk doen aan het historische karakter van het pand. De gevel en entree hebben een zorgvuldige restauratie ondergaan en het bourgondische steenwerk van de buitenzijde is door het hele pand terug te vinden. Bezoekers worden door een negentiende-eeuwse Parijse passage, met tentoonstellingsruimten aan weerzijden, verwelkomd. Daarna komen zij uit op de binnenplaats, die vol staat met bomen.  

Oorspronkelijk werd het gebouw ontworpen als een verzameling burgerappartementen. Door de detaillering en de onderling verbonden ruimtes van het appartement te herstellen, hebben de architecten de originele geest van het pand weten te behouden. In de loop der jaren heeft het pand verschillende aanpassingen ondergaan, maar deze zijn allemaal verwijderd en vervangen door moderne ruimtes. Een nieuw toegevoegd onderdeel is het geïntegreerde systeem dat hemelwater opvangt. Hiermee worden toiletten, bomen en ‘groene wanden’ voorzien van water. 

Opvallend onderdeel in het geheel is het caleidoscopische zonnedak dat de binnenplaats afdekt. De gespiegelde piramides reflecteren het zonlicht op de interne gevels en de onderliggende vloer, wat voor een 'magische sfeer' zorgt. Gedurende de dag veranderen de reflecties afhankelijk van waar de bezoeker zich bevindt. Het dak heeft ook een duurzame functie. Dankzij zonnepalen wekt het geheel namelijk ook energie op. Van onderaf bekeken, weerspiegelen de panelen gefragmenteerde beelden van de omliggende gebouwen. Dat zou volgens de architecten een verwijzing zijn naar de kubistische traditie. 

De bovenverdiepingen zijn te bereiken via de gerestaureerde originele houten en marmeren trap. Om de sfeer ook op de bovenverdieping terug te brengen, zijn hier parketvloeren van Frans eiken gelegd. Ook zijn de ornamenten en aaneengesloten ruimtes in oude glorie hersteld. Vanuit iedere kamer is er zicht op de Eiffeltoren en kijk je vanaf het balkon rechtstreeks op de Champs-Élysées. Bezoekers die even een pauze willen, kunnen terecht in de ruimtes naast de binnenplaats. Met muren van groen en zitplaatsen bieden deze ruimtes een rustige plek om bij te komen. 


 

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Lees ook

Alle artikelen

Meest gelezen


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!