Miller & Monroe: de beerput gaat open

Miller & Monroe: de beerput gaat open

Bijna twee maanden na het faillissement van Vidrea Retail, het bedrijf achter modeketen Miller & Monroe, publiceren de curatoren hun eerste bevindingen. En die liegen er niet om. Zes cijfers.

Bestede tijd: 929,35 uur
Het waren lange dagen voor Vidrea’s curatoren Marie-José Cools en Rinke Dulack. In de afgelopen twee maanden werkten ze in totaal ruim 929 uur aan het bankroet van het modeconcern. Ervan uitgaande dat ze de weekenden gebruikten om op adem te komen, betekent dat gemiddeld ruim tien uur per persoon per dag. Er viel dan ook nogal wat uit te zoeken bij het bedrijf achter Miller & Monroe. Miljoenenschulden, problemen met leveranciers, juridische procedures: de zaak is op zijn minst complex te noemen. 

Schuld: € 43.761.591,63
De schuldenberg die Vidrea nalaat is groot, het aantal schuldeisers aanzienlijk. Maar geld om hen terug te betalen, dat is er nauwelijks. Op het moment dat huisbank ABN Amro de...

Bijna twee maanden na het faillissement van Vidrea Retail, het bedrijf achter modeketen Miller & Monroe, publiceren de curatoren hun eerste bevindingen. En die liegen er niet om. Zes cijfers.

Bestede tijd: 929,35 uur
Het waren lange dagen voor Vidrea’s curatoren Marie-José Cools en Rinke Dulack. In de afgelopen twee maanden werkten ze in totaal ruim 929 uur aan het bankroet van het modeconcern. Ervan uitgaande dat ze de weekenden gebruikten om op adem te komen, betekent dat gemiddeld ruim tien uur per persoon per dag. Er viel dan ook nogal wat uit te zoeken bij het bedrijf achter Miller & Monroe. Miljoenenschulden, problemen met leveranciers, juridische procedures: de zaak is op zijn minst complex te noemen. 

Schuld: € 43.761.591,63
De schuldenberg die Vidrea nalaat is groot, het aantal schuldeisers aanzienlijk. Maar geld om hen terug te betalen, dat is er nauwelijks. Op het moment dat huisbank ABN Amro de kredietfaciliteit opzegde, halverwege april, had die nog bijna 2,7 miljoen euro te goed. De bewindvoerder heeft voor de surseanceperiode met de bank afgesproken dat die wekelijks een bedrag van honderdduizend euro betaald kreeg. In ruil daarvoor stemde de bank ermee in dat de voorraden op de reguliere wijze werden verkocht, zolang Miller & Monroe in surseance verkeerde. Op die manier is een deel van de vordering van de bank afgelost.

De Belastingdienst heeft nog iets meer geld te goed, een kleine 2,9 miljoen euro. Van het UWV is zoals gebruikelijk in dit stadium nog geen vordering binnen. Wel is er een groep zogenoemde preferente crediteuren die samen nog op zo’n 2,75 miljoen euro wachten. Vermoedelijk zijn dat werknemers die nog op achterstallig loon wachten. De lijst met overige schuldeisers is imposant: 449. Hier zitten onder meer de pandverhuurders en leveranciers tussen. Deze groep heeft in totaal nog ruim 35,4 miljoen euro te goed. Meer vorderingen worden nog verwacht. 

Het overgrote deel van de schuldeisers kan zijn geld waarschijnlijk als verloren beschouwen. Aangezien er geen doorstart komt, is er ook geen verkoopopbrengst. Bestuurder Lex Hes kwam wel direct na het bankroet met een doorstartplan, maar daar wilden de curatoren niets van weten, aangezien er nog onduidelijkheid bestond over aanspraken van leveranciers met eigendomsvoorbehouden, waarover later meer. De curatoren hebben zelf nog wel de mogelijkheden voor een doorstart onderzocht en een bidbook voorbereid. Een beperkt aantal partijen meldde zich, maar zonder resultaat. In totaal hebben de curatoren de beschikking over ruim 2,8 miljoen euro. Daar komt vermoedelijk nog wel wat bij door verkoop van voorraden en inventaris, maar nooit genoeg om een substantieel deel van de schuldeisers terug te betalen.  

Verlies: € 3.562.000,-
Victory & Dreams, de holding die boven Vidrea hangt, heeft altijd volgehouden zwarte cijfers te draaien in Nederland. “In 2017 waren we winstgevend en in 2018 ook”, vertelde Hes in maart nog aan De Telegraaf. Voor wat betreft de winkels van Miller & Monroe klopt dat in ieder geval niet. In 2017 nog wel, toen stond er een plusje van bijna vijf ton in de boeken bij een omzet van iets minder dan 31,7 miljoen euro. Maar in 2018 was Vidrea verre van winstgevend. De omzet van de ruim zeventig winkels liep op tot 37,5 miljoen euro, de winst veranderde in een verlies van ruim 3,5 miljoen euro. Cijfers van Victory & Dreams zijn niet bekend. Geconsolideerd was volgens Hes in 2018 wel sprake van een kleine winst.

Of de verliezen in Nederland de oorzaak zijn van het faillissement, is nu niet duidelijk. Vidrea heeft tot nu steeds verwezen naar de problemen van zijn Duitse dochtermaatschappij, en dat is ook het verhaal dat de curatoren te horen hebben gekregen. Daarnaast wordt gewezen op het feit dat financiers niet bereid bleken aanvullende financiering te verstrekken. Daarover klaagde Hes ook al in De Telegraaf en om die reden overwoog hij zelfs een beursgang. “Banken verstrekken nauwelijks nog een lening, dit lijkt de enige manier om geld op te halen voor investeringen”, zei hij daarover.

Maandelijkse huurverplichtingen: € 700.000,-
Vidrea Retail huurde 72 winkelruimtes verspreid over het land. Daarvoor werd maandelijks in totaal zo’n zeven ton aan huur betaald. 37 pandeigenaren hebben het huurcontract inmiddels opgezegd en de winkels zijn op 1 augustus, toen de contracten van het personeel afliepen, gesloten. Voor de duidelijkheid: daarbij gaat het alleen over de filialen van Miller & Monroe. Modeketen Witteveen valt onder een andere bv. binnen het overkoepelende Victory & Dreams Holding. Deze formule, die in 2017 door de familie Hes uit faillissement wordt overgenomen, valt niet onder dit bankroet en houdt de deuren geopend.

Toch staat Witteveen niet helemaal los van dit faillissement, blijkt uit het faillissementsverslag. Het magazijn van Vidrea in Waalwijk werd namelijk gehuurd door – jawel – Witteveen. Na het faillissement heeft Witteveen aan de medewerkers van Vidrea de toegang geweigerd. Daardoor konden voorraden voor Miller & Monroe niet meer worden uitgeleverd. Volgens Vidrea wordt deze magazijnruimte weer van een derde partij gehuurd. Vidrea heeft tegen die partij een kort geding aangespannen om afgifte van de voorraden af te dwingen. De kantonrechter wees die vordering in juni af, en sindsdien liggen de voorraden onaangeroerd in Waalwijk.

Personeel: 550 mensen
Voor de medewerkers van Miller & Monroe valt het faillissement rauw op het dak. Een deel van hen waande zijn baan in 2017 nog gered, toen Miller & Monroe een groot deel van de Nederlandse Charles Vögele-locaties overnam na het faillissement van die keten. Per 1 augustus zijn zij allemaal hun baan kwijt, hoewel een klein deel nog in dienst blijft om de curatoren te assisteren bij de afwikkeling van het faillissement. Nu een doorstart er definitief niet lijkt te komen, is er voorlopig weinig perspectief.

Waarde eigendomsvoorbehouden: € 2.500.000,-
Leveranciers en pandverhuurders zijn al tijden niet blij met Miller & Monroe. Meerdere malen vroegen schuldeisers bij de rechter het faillissement aan van de modeketen, omdat er betalingsachterstanden van maanden zouden zijn. Na het gebruik van zo’n faillissementsaanvraag als drukmiddel, werd er doorgaans wel betaald en werd de aanvraag weer ingetrokken. Vidrea erkende overigens in het FD dat er wel eens een rekening te laat werd betaald. "Maar daar zijn dan meestal redenen voor."

Uit het faillissementsverslag blijkt dat er toch nog heel wat onbetaalde producten aan Vidrea waren geleverd. Leveranciers claimen momenteel voor een (inkoop)waarde van zo’n 2,5 miljoen euro aan eigendomsvoorbehouden op winkelvoorraad. Het gaat volgens de curator om ‘vele’ leveranciers die zo’n voorbehoud claimen en aan hen is gevraagd die claim met documenten te onderbouwen. Tijdens de surseance zijn wel al wekelijks bedragen, voor een totaal van 748 duizend euro, uit de winkelomzetten afgezonderd en gereserveerd voor de rechten van deze leveranciers. Aan partijen die duidelijk hebben kunnen maken dat zij zo’n recht hebben, wordt de mogelijkheid geboden hun voorraden terug te nemen. Wat er gebeurt met de overige voorraad is nog onduidelijk. Volgens de curatoren wordt die ‘door de boedel verkocht op nog nader vast te stellen wijze’. Nu de winkels gesloten zijn, lijkt een veiling de logische optie.

Curator Cools geniet na deze honderden uren aan werk begrijpelijkerwijs van een vakantie. Daarna is er nog genoeg waarmee zij en collega Dulack aan de slag kunnen. Zo zijn na de uitspraak van het faillissement diverse juridische procedures gevoerd tegen Hes en de aan hem verbonden vennootschappen. Er is volgens de curatoren ‘geen belang om daaromtrent in dit stadium te rapporteren’. Verder zijn ze er nog niet aan toe gekomen onderzoek te doen naar de vraag of sprake is van onbehoorlijk bestuur of paulianeus handelen. Dat zijn zaken waar het duo in de komende periode mee aan de slag gaat, naast de verkoop van de inventaris, ontruiming van de panden, onderzoek van de administratie en het verifiëren van de crediteurenvorderingen.

'Beeld onjuist'
Lex Hes laat in een reactie aan RetailTrends weten dat het beeld dat de curatoren schetsen 'op vele plaatsen onjuist' is. "De curatoren hebben op de eerste dag het management van Vidrea op non-actief gesteld. Ik was beschikbaar en heb met instemming van de bank een doorstartplan gemaakt waar nooit op gereageerd is. Ook andere partijen hebben een bod gedaan en hebben tot op heden geen enkele informatie ontvangen. Zelfs deze week zijn er nog biedingen uitgebracht, maar is geen reactie ontvangen." Het bedrag van 43 miljoen euro aan schulden zegt hij niet thuis te kunnen brengen. "De schuld is ontstaan doordat de Duitse dochteronderneming haar schulden niet meer kon voldoen aan Vidrea Retail door de surseance op 1 maart."

Wat de gevolgen voor dit faillissement zijn voor zusterketen Witteveen, is ook voor Hes onzeker. "Witteveen heeft grote schade geleden door het faillissement en heeft een vordering op Vidrea Retail. We zijn op dit moment in gesprek met leveranciers om te kijken op welke wijze we Witteveen kunnen voortzetten." Of er nog toekomst is voor Miller & Monroe, weet hij ook niet. Aan hem zal het naar eigen zeggen niet liggen. "Verhuurders benaderen mij om verder te verhuren, maar de curatoren blokkeren alles." De overname van modeketen Bonita, waarover Vidrea in onderhandeling was met Tom Tailor, staan voorlopig on hold. "Het is wachten of de interne financiële problemen van Tom Tailor in september opgelost worden en dan zullen we wellicht hier nog mee verder gaan. Op dit moment lopen er geen gesprekken."

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!