Met het Dilemmaspel kunnen ondernemers spelenderwijs interne criminaliteit aan de orde brengen. Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) heeft hiertoe het spel onlangs ontwikkeld.

Winkelcriminaliteit kost de detailhandel naar schatting zo’n één miljard euro per jaar. Ongeveer de helft hiervan is derving, 250 miljoen zijn de kosten van preventiemaatregelen en nog eens 250 miljoen is schade. De derving bedraagt dus 500 miljoen euro en naar schatting de helft van dat bedrag is het gevolg van interne criminaliteit.

“Ondernemers hebben nogal eens de neiging interne criminaliteit te onderschatten of draaien om de hete brei heen, waarschijnlijk omdat het direct raakt aan het vertrouwen tussen ondernemer en medewerker. Ondernemers, zeker in kleinere bedrijven, gaan er vanuit dat ze een goede relatie hebben met hun personeel en dan is het moeilijk voor te stellen dat één van je medewerkerkers je zou kunnen bestelen. Door het gesprek aan te gaan, verdwijnt de geheimzinnigheid en wordt het taboe doorbroken. Je bent dan ook in staat om afspraken te maken over wat wel en niet mag en je kunt het probleem ook echt aanpakken”, aldus Hendrik-Jan Kaptein, beleidsadviseur winkelcriminaliteit bij het HBD.

Meer weten over Het Dilemmaspel? Lees er meer over in het maart-nummer van RetailTrends. Voor een gratis proefnummer of een jaarabonnement op RetailTrends, klik hier.