Economische groei remt af

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal ten opzichte van het voorgaande kwartaal met 0,2 procent gegroeid. Deze kwartaal-op-kwartaalgroei is de laagste in drie jaar. Op jaarbasis groeide de economie met 3,1 procent. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die donderdag zijn bekendgemaakt.

De groei is lager dan analisten hadden verwacht. Zij rekenden op een groei van 0,3 procent van kwartaal-op-kwartaal en 3,8 procent op jaarbasis.

Zowel de consumptie als de export groeide begin dit jaar minder hard dan gemiddeld in 2007. De groei in de bestedingen van huishoudens aan duurzame goederen, zoals auto's, meubels, kleding en elektronica, nam nauwelijks toe ten opzichte van vorig jaar. Vooral de uitgaven aan kleding en schoenen daalden.

Een hoger aardgasverbruik en ‘opmerkelijk’ hoger bestedingen aan voeding zorgden ervoor dat de totale bestedingen van huishoudens toch met 2,2 procent groeiden. In het vierde kwartaal bedroeg deze groei 3,3 procent.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!