​‘Retailers hebben minder behoefte aan veel winkels’

​‘Retailers hebben minder behoefte aan veel winkels’

Vastned ziet de polarisatie tussen bekende winkelstraten en minder populaire winkellocaties verder toenemen. ‘Retailers hebben minder behoefte aan véél winkels en meer behoefte aan goede winkels op goede locaties: daar waar hun klanten winkelen’, zegt de vastgoedeigenaar bij de publicatie van zijn kwartaalcijfers.

Vastned kiest ervoor om vastgoed op B-locaties af te stoten en juist in ‘premium city high street shops’ te investeren. Vorige maand maakte het bedrijf al bekend voor 65 miljoen euro aan Nederlands winkelvastgoed te hebben verkocht, waaronder in winkelcentrum Boven ’t IJ in Amsterdam, het Utrechtse Overvecht en plaatsen als Gouda, Harlingen en Enschede. Zo’n twintig procent van de verkochte winkels stond leeg.

De vastgoedeigenaar ziet de interesse in secundair vastgoed sinds kort wat toenemen, wat de desinvesteringen mogelijk maakt. Verder lukt het Vastned om steeds meer huur te vangen voor de panden op aantrekkelijke locaties. Er werden zeven nieuwe huurcontracten afgesloten tegen gemiddeld 35,4 procent hogere huur.

Die huurstijgingen, waaronder 55 procent voor een pand in Parijs dat aan Adidas wordt verhuurd, kunnen echter niet voorkomen dat Vastned zijn huurinkomsten heeft zien dalen. In de eerste negen maanden kwam 0,6 procent minder binnen dan een jaar eerder.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends