Rechter oordeelt: meeste franchisers Domino's niet open met lunch

Rechter oordeelt: meeste franchisers Domino's niet open met lunch

Domino's kan het gros van zijn franchisers niet dwingen om ook pizza's tijdens lunch te verkopen. Dat oordeelde de rechtbank in Rotterdam afgelopen woensdag in een rechtszaak die door de franchisenemers van de pizzaketen tegen het moederbedrijf is aangespannen.

Domino's wil zijn franchisenemers verplichten om met de lunch open te gaan, maar de rechtbank oordeelt dat dit slechts in enkele gevallen mogelijk is. Alleen  franchisers waarbij in hun overeenkomst expliciete middagopeningstijden zijn opgenomen, kunnen verplicht worden tot een lunchopening. Franchisers die dat niet in hun contract hebben staan, zijn niet tot het aanbieden van lunch verplicht. 

De pizzaketen had de franchisers gedwongen om open te gaan met lunch, op straffe van een dwangsom. De rechtbank oordeelt dat deze vordering geen onderscheid maakt tussen de verschillende franchisenemers met verschillende contracten. De dwangsom is daardoor te ruim geformuleerd en daarom afgewezen.

69 van de tachtig Nederlandse franchisers van Domino's Pizza kwamen deze week in opstand tegen het moederbedrijf, omdat ze van mening zijn dat het bedrijf de restauranthouders onder druk zet door diensten, producten en andere kostenposten op te leggen tegen hoge, niet-marktconforme prijzen. Ook het dwingen tot opengaan bij lunch was een van de eisen die Domino's de franchisers oplegde.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!