Liveblog vrijdag: MS Mode betaalt voorlopig niet meer, Only for Men komt met klein deel over de brug

Liveblog vrijdag: MS Mode betaalt voorlopig niet meer, Only for Men komt met klein deel over de brug

In dit liveblog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Tips zijn welkom op redactie@retailtrends.nl.

De hoofdpunten:

  • MS Mode betaalt voorlopig niet meer
  • Only for Men betaalt 20 procent huur
  • 'GrandVision zet huurbetaling 600 winkels voorlopig stil'
  • Kritiek op HEMA en Action bij talkshow Jinek
  • 'Slechtste maand ooit voor Britse retail'
  • 'Online omzet supermarkten blijft stijgen'
  • H&M rekent op verlies in tweede kwartaal, zet bijna de helft minder om
  • 'Den Haag dreigt met ingrijpen bij huurconflict'
  • Subway onder druk, maar 'staat niet volledig stil'

17.20 We sluiten het liveblog.

17.15 Only for Men betaalt 20 procent huur
Only for Men betaalt voorlopig 20 procent van de huur over april. Dat meldt de kledingketen in een brief aan de verhuurders die in handen is van RetailNews. De omzet over maart viel 60 procent lager uit dan in dezelfde maand een jaar eerder. "Op basis van de cijfers over de laatste 2,5 week zou de omzetdaling op gemiddeld 85 procent uitkomen", staat in de brief. "Dit is een duidelijke voorbode voor de maanden april en mei." Diverse verhuurders lieten eerder weten dat de huur kon worden opgeschort, maar de schuld zou later dan alsnog moeten worden ingelost. "Dit komt neer op het tekenen van een uitgesteld doodsvonnis. U zult begrijpen dat dit niet de bedoeling kan zijn."

16.55 MS Mode betaalt voorlopig niet meer
MS Mode heeft voorlopig alle betalingen aan verhuurders en leveranciers opgeschort. Dat staat in een brief die in handen is van RetailNews. Als gevolg van het coronavirus zijn alle 206 winkels van de keten in Nederland en andere landen gesloten. "Met deze - hopelijk tijdelijke - maatregel proberen wij het hoofd boven water te houden en de schade zo veel als mogelijk te beperken", schrijft cfo Floris Ackermann van MS Mode en America Today. Hoogstwaarschijnlijk geldt voor America Today hetzelfde, maar een woordvoerder kon dat nog niet bevestigen.

16.30 Rumag stopt verkoop 'wijnen, wijnen, wijnen' en 'joe joe'
Rumag is gestopt met de verkoop van kleding met daarop 'wijnen, wijnen, wijnen', de bekende uitspraak van SBS-familie Meiland. Dat schrijft De Telegraaf. Ook de items met Bram Krikkes uitspraak 'joe joe' zijn uit de webshop verwijderd, nadat de radio-dj Rumag beschuldigde van inbreuk op zijn merk. Het bedrijf raakte eerder deze week in opspraak door de verkoop van 'coronashirts'. Rumag zei met de verkoop van de shirts geld op te halen voor het Rode Kruis, maar tv-programma Zondag met Lubach haalde een artikel van Quote aan waarin staat dat het merk er flink aan verdient. In een verklaring zei Rumag geschrokken te zijn van de inhoud van het programma en stelt dat het 100.000 euro voor het Rode Kruis heeft opgehaald.

16.20 'GrandVision zet huurbetaling 600 winkels voorlopig stil'
Optiekconcern GrandVision stelt de huurbetaling van zijn 600 Nederlandse Pearle- en Eye Wish-winkels voorlopig uit. Dat kondigt de keten aan in een brief die in handen is van Vastgoedmarkt. Het bedrijf acht het mogelijk dat zijn huurbazen het in mei ook zonder betaling moeten doen. De services van de optiekwinkels kunnen momenteel niet uitgevoerd worden wegens de RIVM-adviezen omtrent het houden van afstand. "Het spreekt voor zich dat deze buitengewone situatie zich kwalificeert als onvoorziene omstandigheid en een vorm van overmacht, de ontoerekenbare onmogelijkheid van nakoming van een huurovereenkomst", aldus het bedrijf in de brief. 

16.05 '65 procent minder winkelbezoeken'
Het aantal winkel- en recreatiebezoeken in Nederland lag op 29 maart 65 procent lager dan vóór de coronacrisis. Dat blijkt uit cijfers van Google. De zoekmachine heeft een website gelanceerd waarop de locatiegegevens van 131 landen, waaronder Nederland, verzameld zijn. Google verzamelt de locatiedata via telefoons die werken met Android om 'te te kijken hoe mensen reageren op de social distancing-voorschriften'. Het aantal bezoeken aan winkels en markten in de foodsector nam af met bijna dertig procent.

15.40 PostNL: 'Bezorgachterstand wordt vrijdag en zaterdag weggewerkt'
Door een hoger ziekteverzuim en de forse toename van online bestellingen loopt PostNL achter met de bezorging van pakketjes. Die wordt 'als het goed is vrijdag of zaterdag weggewerkt', zegt een woordvoerder tegen NU.nl. Het bedrijf ervaart net zoveel drukte als in de kerstperiode, maar was daar dit keer niet op voorbereid. Daarbij kan de bezorgdienst minder snel werken door alle maatregelen omtrent het virus. "Zo is het nu bijvoorbeeld nodig om voor pakjes waar normaal voor getekend moet worden de laatste drie cijfers van het legitimatiebewijs te overleggen."

15.20 'Verkoop spellen en puzzels met 245 procent gestegen'
Gezinnen en andere thuiszitters zoeken naar nieuw vermaak nu onder meer de horeca en de scholen gesloten zijn. De verkoop van spellen en puzzels steeg in de week vóór 22 maart met 245 procent, ten opzichte van diezelfde week een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker NPD. Lego, maar ook het klassieke Rummikub, 30 seconds en Monopoly staan in de top 10 meest verkocht speelgoed. Ook puzzels deden het goed. 

14.50 Kritiek op HEMA en Action bij talkshow Jinek
Jeroen Smit, journalist en auteur van het boek Het drama Ahold, levert in een uitzending van Jinek felle kritiek op de maatregel van HEMA om gedurende twee maanden slechts de helft van de huur te betalen. Vooral eigenaar Marcel Boekhoorn moet eraan geloven. "Ik vind het onbegrijpelijk dat zo'n ondernemer op dit moment zoiets afkondigt", aldus Smit. "Hij moet nu zeggen: we komen hier samen doorheen." Ondanks een omzetdaling van 'misschien wel 50 of 60 procent', stelt de journalist. Ook Action, dat de betalingstermijn aan zijn leveranciers verlengt, ontloopt volgens Smit zijn verantwoordelijkheid als groot bedrijf. 

 
'Leiders worden van de losers onderscheiden'

Jeroen Smit vindt dat leiders van losers worden onderscheiden ten tijde van een crisis. Hij vindt het onbegrijpelijk dat sommige bedrijven die strijd op lijken te geven.

Geplaatst door Jinek RTL op Donderdag 2 april 2020


14.30 'Aantal pintransacties weer afgenomen'
Afgelopen dinsdag was het aantal pintransacties 30 procent lager dan diezelfde dag een jaar eerder, blijkt uit data van ING. De grootste daling is zichtbaar in de categorieën vrijetijdsbesteding buitenshuis (-78%), persoonlijke verzorging (-91%) en kleding- en schoenenzaken (-72%). Op een paar plekken wordt juist meer gepind dan een jaar geleden: in speelgoedwinkels vonden op dinsdag 31 maart 12 procent meer pinbetalingen plaats. Mede geholpen door het lekkere weer zagen doe-het-zelfzaken (+33 procent) die dag ook meer pintransacties. Ook bedrijven als Greetz, elektronicazaken en sommige slijterijen doen goede zaken door de coronacrisis. RetailTrends sprak een aantal retailers die pieken in crisistijd. 

14.00 Aldi Süd haalt pasta uit Italië op met speciale treinen
Aldi Süd zet speciale treinen in om pasta vanuit Italië naar de Duitse supermarkten te halen. Het gaat om zo'n 60.000 pakketten fusilli en meer dan 75 duizend pakjes penne die vervoerd moeten worden, omdat de voorraden door Duitse hamsteraars flink geslonken zijn.

Beeld: DB Schenker/Aldi Süd

13.45 ‘Games zijn niet aan te slepen’
Online bestellingen in de categorie ‘games’ waren de afgelopen week ‘ongekend hoog’. Dat blijkt uit data van Onetrail, dat spreekt van een ‘astronomische groei’ in die productcategorie. Ook deze week zijn de orders op het gebied van entertainment hoog. De piek in orders voor thuiswerkplekken is voorbij; die aantallen zijn terug naar het niveau van voor de corona-uitbraak.

13.10 'Corona-uitbraak in dc's Amazon'
Steeds meer distributiemedewerkers van Amazon raken besmet met het coronavirus, blijkt uit een inventarisatie van GeekWire. 30 van de 175 dc’s zouden volgens geruchten te maken hebben (gehad) met besmettingsgevallen. In sommige Amerikaanse steden eist het personeel zelfs dat Amazon de dc’s tijdelijk sluit en desinfecteert. Tot die tijd hebben de werknemers het werk neergelegd. In een blog reageert de retailreus op de kritiek en zegt deze er alles aan te doen om de veiligheid van zijn medewerkers te waarborgen. 

12.20 'Slechtste maand ooit voor Britse retail'
Maart was de slechtste maand ooit gemeten voor de retailers in het Verenigd Koninkrijk. Dat melden diverse Britse media. De like-for-like verkopen in de winkelstraat daalden met 34 procent en in totaal, online en offline, daalde de omzet met 17,9 procent. Vooral lifestyle- en kledingwinkels zijn de dupe van de coronacrisis, met omzetdalingen van respectievelijk 40 en 25 procent.

12.00 Stella start gratis haal- en brengservice voor e-bike
Om tijdens de coronacrisis toch onderhoudsbeurten op e-bikes uit te kunnen voeren, investeerde fabrikant Stella in een tijdelijke, gratis haal- en brengservice. Het bedrijf haalt de elektrische fiets met een bestelbus op bij klanten en brengt deze naar een servicecenter. De fiets wordt na de onderhoudsbeurt weer teruggebracht. “Onze klanten weten dat het belangrijk is om de e-bike ook nu goed te onderhouden, maar zij kijken op tegen het uitnodigen van een monteur aan huis of het brengen van de e-bike naar een Servicecenter”, aldus een woordvoerder. Met de haal- en brengservice wil Stella dit probleem oplossen. 

11.30 'Online omzet supermarkten blijft stijgen'
De online omzet van supermarkten is met tien procent gestegen in week 13 (23 tot en met 29 maart) ten opzichte van een week eerder. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IRI. In vergelijking met diezelfde week een jaar eerder steeg de online omzet met 41 procent. Het hamstergedrag neemt verder af, maar houdbare artikelen zoals rijst en diepvriesproducten worden nog steeds vaker gekocht dan vóór de coronauitbraak. Gemakswinkels zoals AH To Go hebben het nog steeds moeilijk; de omzet daalde met 18 procent ten opzichte van vorig jaar.

11.05 Intersport slaat handen ineen met Basic Fit
Na Decathlon slaat ook Intersport de handen ineen met Basic Fit. De sportschool en winkelketen organiseren op zaterdag 4 april een 'unieke live sportdag voor alle mensen thuis' onder de hashtag #HomeGymDay. De livelessen worden gegeven vanuit de Basic-Fit studio, tussen 10 en 14 uur, en worden in verschillende landen uitgezonden via YouTube, Facebook en Instagram. "We hopen heel Europa door fitness te verenigen, samen staan we sterker", aldus Erica van Vonderen-Hahn, International Marketing Manager van Basic-Fit.

10.45 Lidl start 'Stoepkrijt-challenge' voor kinderen
Lidl organiseert op zaterdag 4 april een 'Stoepkrijt-challenge' voor kinderen. De supermarktketen vraagt deelnemers om hun 'mooiste levende schilderij van stoepkrijt' te maken en een foto daarvan op social media te plaatsen. De kinderen maken vervolgens kans op verschillende prijzen, waaronder een trampoline, zandbak of een jaar lang gratis fruit. De Duitse keten speelt hiermee naar eigen zeggen in op de huidige situatie, waarbij veel kinderen tijd over hebben door de gesloten scholen. 

10.25 H&M rekent op verlies in tweede kwartaal, zet bijna de helft minder om
H&M verwacht verlies te draaien in het lopende kwartaal, door de winkelsluitingen als gevolg van de coronacrisis. Het gaat om zo'n driekwart van de filialen die de deuren sinds maart gesloten houden, inclusief die in Nederland. In maart vielen de totale opbrengsten van de Zweedse modeketen 46 procent lager uit ten opzichte van een jaar eerder. Online bedroeg de daling in verkopen 17 procent. Wel zegt de keten dat de vraag in China, waar de winkels langzaamaan weer open gaan, weer enigszins toeneemt. Het bedrijf is onder meer in gesprek met zijn verhuurders om kosten te drukken, maar onderzoekt ook de mogelijkheid om banen te schrappen.

10.10 KFC werkt samen met UberEats
KFC breidt zijn bezorgservice uit door samen te werken met Uber Eats. Vanaf nu kunnen klanten in meer dan tien steden via de app van de bezorgservice KFC-producten bestellen en thuis laten bezorgen. Omdat er veel vraag is naar contactloze bezorging aan huis is de samenwerking met Uber Eats versneld live gegaan, meldt de fastfoodketen. “Delivery is een belangrijk onderdeel van onze groeistrategie. We zijn trots dat het is gelukt om de samenwerking met Uber Eats nu versneld uit te voeren”, aldus Benjamin Lauritz, General Manager KFC Northern Europe. 

09.50 G-Star heeft 13.000 mondkapjes gedoneerd
Kleding- en jeansmerk G-Star heeft dertienduizend mondkapjes gedoneerd aan ziekenhuizen, zo laat het bedrijf weten op zijn Instagram-pagina.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#GStarRAW #CoronaVirus #StaySafe #StayRAWatHome

A post shared by G-Star RAW (@gstarraw) on

09.30 Bagels & Beans opent webshop 
Bagels & Beans heeft een webshop geopend waar de 'exclusieve' koffiebonen uit Panama besteld kunnen worden. Die waren al verkrijgbaar bij de vestigingen van de koffieketen, maar omdat deze vanwege de coronamaatregelen gesloten zijn, is in rap tempo een webshop gelanceerd. "Daarnaast kunnen bagelfans hun favoriete vestiging steunen door een stempelkaart voor 10x koffie of thee te kopen", aldus de koffieketen in een persbericht. 

8.45 Rituals levert goodiebags af bij ziekenhuizen
Rituals deelt zo'n 200.000 goodiebags uit aan medewerkers van tachtig ziekenhuizen. 'Als een kleine blijk van waardering voor de fantastische artsen, verplegers en verzorgers', meldt de beautyketen. Rituals deed het samen met een groep bedrijven.

8.30 Subway onder druk, maar 'staat niet volledig stil'
Gisteren werd bekend dat vier Subway-broodjeszaken failliet zijn verklaard. Twee in Zwolle, één in Hardenberg en één in Rijssen - allemaal van dezelfde eigenaar. Het ging al niet goed, maar de sluiting twee weken geleden deed ze de das om. Nog even is bezorging geprobeerd, maar dat ging ook niet. Een woordvoerder van Subway betreurt het faillissement. Hij zegt in het AD dat franchisers zo goed mogelijk worden ondersteund, met een aanvullend pakket maatregelen naast de financiële ondersteuning die de overheid biedt. "Subway staat gelukkig niet volledig stil." Naar eigen zeggen leveren nog zo'n negentig van de 213 Subway-vestigingen broodjes, die worden bezorgd en kunnen worden afgehaald.

8.15 'Den Haag dreigt met ingrijpen bij huurconflict'
Het ministerie van Economische Zaken dreigt met ingrijpen als vastgoedeigenaren en winkeliers geen overeenstemming bereiken over huuruitstel of -verlaging. Dat zeggen betrokkenen tegen het FD. De detailhandel is hard geraakt door de coronacrisis. Veel ondernemers hebben hun omzet tot een minimum zien dalen. Om het hoofd boven water te houden, hopen ze op coulance van de pandeigenaren. Ook grote ketens dringen aan op verlaging of uitstel, of betalen de huur voorlopig helemaal niet meer, zoals Ici Paris XL.

Lees hier het liveblog van donderdag.

Reacties 3


Machiel R 3 apr, 16:13

Wat een domme reactie van Jeroem Smit. Heeft hij zelf een boompje in de tuin staan waar hij geld kan plukken als zijn inkomsten tijdelijk opdrogen. Hema, maar ook alle andere retailers hebben gewoon geen liquide middelen om zo'n lange periode uit te zingen. Ja, onze overheid helpt, maar dat geld staat nog niet op de rekening. Tot die tijd moeten retailers keuzes maken en als de medewerker dan boven de verhuurder wordt gesteld kan ik daar begrip voor opbrengen. Dhr. Smit moet bij de stuurlui aan de wal gaan staan.


Bert De Vries 3 apr, 17:33

Is geen domme reactie, Marcel Boekhoorn, eigenaren Action, Ronald Kahn, John de Mol Allemaal stinkend rijk en nu aks eerste roepen dat het slecht gaat en financiële problemen bij verhuurders en leveranciers leggen. Vuile ratten zijn het.


P W 10 apr, 10:42

Met name leveranciers hebben dezelfde problemen. Vaak kleinere ondernemers die grote risico's nemen om dit soort grote firma's te kunnen voorzien. Laat de grote firma's een lening afsluiten bij de banken om leveranciers te betalen ipv de kleine ondernemers die jarenlang met die schulden blijven zitten.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!