Een plek waar je Italiaanse wijnen en delicatessen kunt proeven én kopen: dat is Gastrovino’s nieuwe concept in een notendop. Een concept dat sterk lijkt op dat van Eataly, maar dan in Nederland. Zelfs de motto’s van de twee ketens lijken op elkaar. Toekomstige concurrenten? Verre van. “We hebben nauwe banden met de eigenaren van Eataly.”
Wijn- en delicatessenzaak Gastrovino is opgericht in 1932 en heeft op dit moment 27 winkels en een webshop. Het begon in 2003 als een coöperatieve inkoopvereniging, maar met het oog op verdere professionalisering, investeringen en groei van het aantal vestigingen is sinds oktober vorig jaar een samenwerking aangegaan met de aandeelhouders van Wine & Spirits, een Nederlandse wijnimporteur en eigenaar van een aantal restaurants. De Gastrovino-formule verbeteren en moderniseren, dat was de doelstelling van Wine & Spirits-directeur Damiano Piacenza. Er vond een herstructurering op het hoofdkantoor plaats en de nieuwe eigenaren bedachten een kersvers concept: ‘Gastrovino 3.0’, oftewel Gastrovino La Liguria. Naast de bestaande Gastrovino-winkels
Een plek waar je Italiaanse wijnen en delicatessen kunt proeven én kopen: dat is Gastrovino’s nieuwe concept in een notendop. Een concept dat sterk lijkt op dat van Eataly, maar dan in Nederland. Zelfs de motto’s van de twee ketens lijken op elkaar. Toekomstige concurrenten? Verre van. “We hebben nauwe banden met de eigenaren van Eataly.”
Wijn- en delicatessenzaak Gastrovino is opgericht in 1932 en heeft op dit moment 27 winkels en een webshop. Het begon in 2003 als een coöperatieve inkoopvereniging, maar met het oog op verdere professionalisering, investeringen en groei van het aantal vestigingen is sinds oktober vorig jaar een samenwerking aangegaan met de aandeelhouders van Wine & Spirits, een Nederlandse wijnimporteur en eigenaar van een aantal restaurants. De Gastrovino-formule verbeteren en moderniseren, dat was de doelstelling van Wine & Spirits-directeur Damiano Piacenza. Er vond een herstructurering op het hoofdkantoor plaats en de nieuwe eigenaren bedachten een kersvers concept: ‘Gastrovino 3.0’, oftewel Gastrovino La Liguria. Naast de bestaande Gastrovino-winkels opende op 1 juni de eerste nieuwe flagshipstore in het toekomstige Mall of the Netherlands. Dit najaar volgt een tweede flagshipstore in het Sluiswachtershuis in Scheveningen. Als het aan Piacenza ligt, worden dat er snel meer. “We streven naar vijftig vestigingen in vijf jaar.”
Hoe ziet het nieuwe concept er precies uit?
“We noemen Gastrovino ook wel een ‘blurring-concept’, waarbij horeca en retail samenkomen. Zo is er een wijnbar waar je tevens delicatessen kunt proeven, maar ook een winkel waar je diezelfde producten kunt kopen. Beide componenten versterken elkaar; alles wat je proeft, kun je kopen – en andersom. Dat zorgt voor inspiratie en beleving. Ons motto is: eat, learn and buy.”
Dat doet wel erg denken aan het motto van die andere Italiaanse-foodformule: Eataly (eat, shop, learn).
“Dat klopt, daarop is ons concept grotendeels geïnspireerd. We hebben nauwe banden met de eigenaren van Eataly. Ik ben zelf half Italiaans en ga regelmatig naar Italië. Daardoor ken ik de familie goed. We zien Eataly als een voorbeeld en nemen vanaf september zelfs bepaalde foodmerken van de keten over, die introduceren we in onze delicatessenwinkels. Daarover voeren we momenteel gesprekken. Op dit moment hebben we al water, speciaalbier en een aantal wijnen van Eataly in ons assortiment.”
Eataly heeft ook plannen om naar Nederland te komen, al zijn die op dit moment niet heel concreet. Worden jullie concurrenten?
“Nee, dat verwacht ik niet. Of Eataly daadwerkelijk naar Nederland komt, moet ten eerste nog blijken. Daarbij: hun oorspronkelijke plan was één winkel in Amsterdam. Wij willen landelijke dekking. Iemand die in Enschede woont, rijdt niet speciaal naar Amsterdam om wijn en delicatessen te kopen. We zien een eventuele Nederlandse winkel eerder als een versterking; een mooi podium voor Eataly-producten, die exclusief bij ons te koop zijn.”
Hoe hebben jullie winkels de eerste maanden van de coronacrisis doorstaan?
“Het klinkt wat wrang, maar de crisis had een positieve impact op onze winkels. We draaiden juist erg goed. Nederlanders kochten tijdens de lockdown meer wijn en delicatessen voor thuis. Ons viel vooral op dat een jonger publiek de ‘local hero’ – een term die we voor onze aangesloten ondernemers gebruiken - goed wist te vinden. En het lijkt erop dat zij onze producten nog steeds blijven kopen. Dat komt omdat supermarktproducten, qua eigenschappen en kwaliteit, niet in de buurt komen bij die van ons. We importeren onze exclusieve wijnen zelf en kopen ze direct bij de boer in. Daarbij is ons assortiment opgebouwd met wijnen vanuit de hele wereld, met een focus op Frankrijk, Spanje en vooral Italië. Klassieke wijnen, dus.”
Het eerste Gastrovino La Liguria-filiaal werd 1 juni geopend, toen er nog veel coronamaatregelen van kracht waren. Was dat geen groot risico?
“De zaak was klaar, dus we konden niet anders. Vanwege de anderhalvemetersamenleving draaien we wel in een afgeslankte vorm, met minder zitplaatsen. Maar we bieden nog steeds een totaalbeleving op het gebied van eten en drinken, dus de winkel loopt goed. Het voordeel is ook dat we potentiële nieuwe Gastrovino-ondernemers konden uitnodigen om hen de look and feel van Gastrovino La Liguria te laten ervaren. Er kwamen meerdere slijters en eigenaren van delicatessenzaken langs, daarmee zijn we nu in gesprek.”
Uw ambities zijn dan ook niet mis: vijftig Gastrovino-zaken binnen vijf jaar. Hoe gaat u dat voor elkaar krijgen?
“We willen inderdaad in een vrij korte tijd ons winkelbestand verdubbelen. Dat kunnen nieuwe, eigen winkels zijn, maar ook bestaande delicatessen- of wijnspeciaalzaken die onder de Gastrovino-vlag verder willen. Niet als franchiser, maar als formule participant en mede-aandeelhouder. We zijn een transparante formule. De ondernemers van onze huidige 27 Gastrovino-winkels hebben doorgaans allemaal hetzelfde assortiment, maar zullen in de loop der jaren ook hun winkel updaten naar de nieuwe huisstijl – voor een uniforme uitstraling. Of dat stukje horeca er ook bijkomt, verschilt per locatie en per ondernemer.”
Gaan we Gastrovino uiteindelijk ook over de grens tegenkomen?
“Dat is wel onze doelstelling. En dan beginnen we met de Benelux. Maar de focus ligt de komende jaren op Nederland, daar willen we goed vertegenwoordigd zijn. In het najaar van 2020 openen we onze tweede vestiging volgens dit concept in het Sluiswachtershuis te Scheveningen. Hoogstwaarschijnlijk volgt er binnen nu en enkele maanden ook een filiaal in Amsterdam. Vooral rondom de Randstad hebben we nog witte vlekken die we willen invullen. Daarom roepen we ambitieuze ondernemers met een passie voor mooie wijnen en delicatessen op om zich bij ons aan te sluiten. Dé specialiteitenzaak op het gebied van eten en drinken, dat willen we zijn. Onze droom? Datzelfde, maar dan ook in de rest van Europa.”