Het stijgende aantal zelfscankassa's zorgt ook voor een toename in het aantal winkeldiefstallen. Dat meldt RTL Nieuws. "Zeventig procent van de winkeldieven gaat via de zelfscankassa", zegt Albert Heijn-franchiser Ruud van der Laan tegen de nieuwssite.
Afrekenen bij een zelfscankassa gebeurt redelijk in de anonimiteit. Dat kan de verleiding bij de klant vergroten om niet alle producten te scannen.
"Ik durf het niet volmondig te zeggen, maar ik denk wel dat het aantal diefstallen is toegenomen met de invoering van de zelfscan", aldus Van der Laan, eigenaar van een Albert Heijn in Gennep. Vaak achteraf komen de gestolen producten boven water, als de voorraad niet meer klopt.
Andere retailers onderschrijven het probleem minder. Een eigenaar van meerdere Jumbo-supermarkten zag 'geen echte toename' van diefstal na de introductie van zelfscan. "Sterker nog: mensen weten dat er een steekproef gehouden kan worden en durfden, zeker in het begin, misschien niet bewust te 'foetelen'." Na de komst van zelfscan ziet de Jumbo-ondernemer wel wat meer voorraadverschillen, maar dat kan volgens hem ook komen door een administratieve fout in het systeem.
Volgens retailbeveiligingsbedrijf Nedap erkent elke supermarkteigenaar die het bedrijf heeft gesproken, dat er een stijging is geweest na de introductie van zelfscannen. Op basis van onderzoek is zelfs vast te stellen dat het aantal diefstallen verdubbeld is ten opzichte van de traditionele betaling aan de kassa. Veel Nederlandse retailers ontkennen dat, stelt Nedap.
Albert Heijn laat weten 'geen significante stijging' te zien van diefstal bij winkels die zelfscannen gebruiken. Dat laat een woordvoerster weten. Jumbo verwijst de nieuwssite door naar het CBL, die stelt: "Het gebeurt, maar je wilt potentiële dieven niet wijzer maken dan ze al zijn."
Marcel Schwegler 1 okt, 23:52
Len Clabbers 1 okt, 15:09