In navolging van Duitsland wil waarschijnlijk ook Nederland de niet-essentiële winkels sluiten. Dat melden ingewijden aan de NOS en RTL Nieuws.

UPDATE 1: INretail: sluiting niet-essentiële winkels 'een ramp'

UPDATE 2: Niet-essentiële winkels blijven vijf weken dicht

Tot nog toe heeft het kabinet steeds de niet-essentiële winkels ontzien, omdat de economische gevolgen desastreus zouden zijn. Nu het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, komt het er mogelijk toch van. Ook het besluit van de oosterburen speelt een rol. Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad is daarom voorstander van strengere maatregelen. "Het verschil met Duitsland wordt anders te groot." Bruls vreest dat Duitsers uit de grensstreek hier komen winkelen. "Dat is niet uit te leggen en ongewenst", zegt de Nijmeegse burgemeester.

Brancheorganisatie INretail deed in het weekeinde een dringend beroep op het kabinet om de winkels open te houden. "Er werken 800.000 mensen in de detailhandel waarvan het merendeel thuis zou komen te zitten. Er is een intelligentere aanpak dan een totale lockdown." Het staat volgens INretail niet vast dat het stijgende aantal besmettingen heeft te maken met winkelend publiek.

Premier Mark Rutte overlegde zondag met de meest betrokken ministers over strengere maatregelen. Dat overleg gaat deze maandagochtend verder. 's Middags komt de voltallige ministerraad bijeen. Volgens ingewijden is het vrijwel zeker dat zogenoemde doorstroomlocaties als musea, pretparken en bioscopen worden gesloten. Die moesten eerder ook al twee weken dicht. Rutte geeft maandag om 19.00 uur een toespraak vanuit het Torentje over de strengere maatregelen.

In Duitsland gaan de niet-essentiële winkels vanaf woensdag tot 10 januari dicht. Ook de vuurwerkverkoop wordt verboden. Onder meer supermarkten, apotheken en drogisterijen blijven open.