Niet-essentiële winkels moeten mogelijk dicht

Niet-essentiële winkels moeten mogelijk dicht

In navolging van Duitsland wil waarschijnlijk ook Nederland de niet-essentiële winkels sluiten. Dat melden ingewijden aan de NOS en RTL Nieuws.

UPDATE 1: INretail: sluiting niet-essentiële winkels 'een ramp'

UPDATE 2: Niet-essentiële winkels blijven vijf weken dicht

Tot nog toe heeft het kabinet steeds de niet-essentiële winkels ontzien, omdat de economische gevolgen desastreus zouden zijn. Nu het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, komt het er mogelijk toch van. Ook het besluit van de oosterburen speelt een rol. Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad is daarom voorstander van strengere maatregelen. "Het verschil met Duitsland wordt anders te groot." Bruls vreest dat Duitsers uit de grensstreek hier komen winkelen. "Dat is niet uit te leggen en ongewenst", zegt de Nijmeegse burgemeester.

Brancheorganisatie INretail deed in het weekeinde een dringend beroep op het kabinet om de winkels open te houden. "Er werken 800.000 mensen in de detailhandel waarvan het merendeel thuis zou komen te zitten. Er is een intelligentere aanpak dan een totale lockdown." Het staat volgens INretail niet vast dat het stijgende aantal besmettingen heeft te maken met winkelend publiek.

Premier Mark Rutte overlegde zondag met de meest betrokken ministers over strengere maatregelen. Dat overleg gaat deze maandagochtend verder. 's Middags komt de voltallige ministerraad bijeen. Volgens ingewijden is het vrijwel zeker dat zogenoemde doorstroomlocaties als musea, pretparken en bioscopen worden gesloten. Die moesten eerder ook al twee weken dicht. Rutte geeft maandag om 19.00 uur een toespraak vanuit het Torentje over de strengere maatregelen.

In Duitsland gaan de niet-essentiële winkels vanaf woensdag tot 10 januari dicht. Ook de vuurwerkverkoop wordt verboden. Onder meer supermarkten, apotheken en drogisterijen blijven open.

Reacties 36


Joost Kriek 14 dec, 09:16

Straks na kerst gaan mensen minder winkelen en spreken ze minder af. Dat is ieder jaar zo. In Europese landen waar al strengere lockdowns zijn geweest zit men nu ook weer in hetzelfde schuitje. Straks gaat alles dicht en in januari dalen de cijfers maar dat ligt niet aan de maatregelen. Januari is voor retail toch een mindere maand vanaf week 2.


Joost Kriek 14 dec, 09:46

Wat gaan kledingwinkels met hun kerstcollectie doen? Straks als ze open mogen moet dat gelijk voor een bodemprijs weg. Weer een harde klap voor de retail.


Brigitte Hulscher 14 dec, 10:23

Onbegrijpelijk! Omdat het in een paar steden veel te druk is en Duitsland het ook doet. Juist de supermarkten doen het anders dan in het begin van de crisis. Voorheen mochten er maar een maximaal aantal mensen binnen en werd het karretje schoongemaakt aangereikt. Sinds de mondkapjes denken we dat we veilig zijn.,.... en dat niet meer hoeft. Daar hoor ik niemand over. De kleding en schoenenwinkels waar het nooit erg druk binnen is, moeten het nu weer ontgelden. Afschuwelijk gewoon.


Daan Vogel 14 dec, 10:25

Gewoon grens met Duitsland dicht..


Jan de Vries 14 dec, 10:34

1 beleid voor heel Europa, anders is het dweilen met de kraan open.


Laurens Vogel 14 dec, 10:50

Naar mijn idee zijn het niet zo zeer de winkels waar het probleem zit. Net als de meeste restaurants hebben veel winkels alles keurig op orde om besmettingen te voorkomen. Het knelpunt is vooral de drukke winkelcentra en -straten en met name in de grote steden. Hier liep je als consument de afgelopen weken te vaak schouder aan schouder.


Ed Bindels 14 dec, 10:52

[Deze reactie is door de gebruiker verwijderd]

Ed Bindels 14 dec, 10:57

[Deze reactie is door de gebruiker verwijderd]

Filip FRAIKIN 14 dec, 11:08

Hoe erg! Wij in België hebben al 2 x een lockdown van onze winkel achter de rug.
8 weken in voorjaar en 4 weken in november!
Het is niet de oplossing voor de kleinere winkelgebieden. Daar is het echt niet druk!!!! We hebben wel steun van de overheid ontvangen, maar dat is een druppel op de hete plaat.
We zitten met een grote voorraad die niet meer aan normale prijs te verkopen is...... daar denken de politiekers niet aan, zij gaan ervan uit dat iedereen zomaar online gaat kopen.
Dat is voor onze doelgroep niet de manier van doen = omzet is weg!
Het gaat een spannend 2021 worden want zolang niet iedereen gevaccineerd is zal het NIET BETER worden voor de economie en gezondheid. Massaal verplicht vaccineren is enige optie om uit deze nachtmerrie te geraken.


Rein wiendels 14 dec, 11:12

Worden ondernemers die alles gedaan hebben om veilig te kunnen winkelen, alsnog met sluiting geconfronteerd, terwijl een groot deel bevolking de regels aan de laars lappen.
Dit is een harde klap voor de winkeliers.
Wederom worden de online spelers weer gespekt met hoge omzetten ten koste van de winkels in centra. Dit is geen eerlijk concurrentie meer.


Erma Koster 14 dec, 11:35

IN retail: kunnen jullie uitzoeken welke winkels er wel en niet vallen onder niet-essentiële winkels en of het wel mogelijk blijft om bijvoorbeeld klanten op afspraak te ontvangen (net als in de horeca met afhalen)?


Bert Ysfogel 14 dec, 12:00

Is het niet tijd voor een soort van "solidariteitsheffing" voor supermarkten en online-winkels nu de concurrentie door de overheid systematisch word "opgeruimd".


Anthony Van Tee 14 dec, 12:07

Wat zijn deze Niet-essentiële winkels? Gaan de bouwmarkten en tuincentra nu ook dicht zodat mensen daar geen kerstmarkt gaan houden? Ik zie telkens "Niet-essentiële winkels" die sluiten maar de bouwmarkt was gewoon open de laatste keer...


G Hink 14 dec, 12:28

Parkeerplaatsen halfveren in drukke gebieden mensen willen nog geen meter lopen probleem op gelost


Ivan P 14 dec, 12:42

Wat valt onder niet essentiële winkels? Webshops blijven bv open en die moeten hun goederen ook ergens inkopen. Mogen groothandels wel open blijven bv?


Aukje De Vries 14 dec, 12:46

Ik snap het. Er zijn veel winkels waarin er niet gehandhaafd wordt. Ik moet mijn medeklanten erop aanspreken of ze afstand willen houden of dat ze hun mondkapje ook over hun neus willen doen.
Ook zijn er winkels waarbij er in de gangpaden allerlei rekken en dozen staan waardoor je geen afstand kan houden. Erg jammer voor de retailers die het wel goed doen. En jammer voor de klanten die zich wel aan de maatregelen houden.


D E 14 dec, 12:59

De laatste keer in maart werden winkels niet verplicht om te sluiten. Ze besloten zelf om dicht te gaan. Dat was uit angst voor het onbekende en omdat het hele land in paniek was. De deuren sluiten was dus goed voor het eigen imago op dat moment.

Nu wordt het dus wel een verplichting. Ik ben benieuwd welke winkels als non-essentieel worden gemerkt. Dat de supermarkten open blijven is logisch, drogisten denk ik ook wel en dat schoenen en kledingzaken dicht moeten valt te verwachten. Daartussenin zitten interessante grijze gebieden. Is HEMA essentieel? Is de Praxis essentieel? Ik ben benieuwd waar het kabinet de grens legt.

Ik kijk hier naar vanuit een randstedelijk perspectief en dan denk ik: Helemaal prima zo. In Rotterdam is het al weken lang veel te druk in de binnenstad, maar ook in winkelgebieden daarbuiten. Te veel mensen op de been die met het hele gezin aan het shoppen zijn. Ik geloof absoluut dat dit voor nieuwe corona besmettingen heeft gezorgd. Ik kom te vaak in situaties waarin ik geen afstand kan houden en of we dan allemaal mondkapjes dragen maakt niet zo heel veel uit.

Dat het voor de winkeliers in kleinere steden onrechtvaardig voelt begrijp ik volkomen, want het is daar vast stukken minder druk. Maar je kunt in een klein land als het onze niet alleen in de grote steden winkels sluiten. Dan gaan Rotterdammers in Schiedam of Capelle of Delft winkelen. Dan krijg je het waterbed effect.

Hoe zuur ook, dit is denk ik wel wat nu nodig is om deze coronagolf te boven te komen.


Ad Den adjes 14 dec, 14:04

Onder essentiële winkels vallen alleen supermarkten, voedingswaren winkels, boekwinkels, banken, postkantoren, tankstations, drogisterijen en apotheken. De toegang tot supermarkten wordt beperkt tot maximaal een persoon per tien vierkante meter en klanten mogen maximaal dertig minuten binnenblijven.18 mrt. 2020. Essentieel volgend dikke van dalen ; heel belangrijk = wezenlijk.


Hans Van der Stroom 14 dec, 14:20

Mooie kreet niet-essentiële winkels.
Wat valt daar nu eigenlijk wel en niet onder? Als dat niet ergens vastligt, zodat dat voor een ieder duidelijk is, dan ontstaat daar een heftige discussie over. Iedere winkelier kan immers wel een argument bedenken waarom die open moet blijven voor zijn klanten.


C.A.M. van der bijl 14 dec, 15:20

Wat gaat er met de Gall&Gall winkels gebeuren? die staan toch meestal los van AH??


Linda De Graaf 14 dec, 15:22

Mogen de weekmarkten wel open blijven dan?


Agnes Ewert 14 dec, 15:29

Ja ja en 800.000 zonder werk meer en nog meer mensen op bijstand en uvv .Mischien moet wij alemaal stop met werken en ook rekeningen niet meer betalen dan gaan die domme kabinet goed eerst denke wat moet gedaan woorden .In Maart gaan ik zeker steme op FvD .


Peter Goossens 14 dec, 15:37

Iedereen vind het zielig voor de middenstander, hadden ze wat slimmer geweest met Black Friday had het nooit zover gekomen, niet met honderden in een rij kruipen, mensen moeten tegen zichzelf in bescherming genomen worden, helaas, maar dit zat er in.


Monique Van Eindhoven 14 dec, 16:03

Jammer dat het steeds alles of niets is, spreiding is bv ook een optie. Bovendien zou het slimmer zijn om een maximaal aantal mensen in huis te hebben, ipv een aantal uit te mogen nodigen. Dat is tenminste duidelijk.... weinig praktisch, dit OMT..... jammer dat men niet buiten de lijntjes kan kleuren in deze uitzonderlijke tijden, vooral voor de restaurants en winkels die al zoveel hebben geïnvesteerd


Wil Copier 14 dec, 16:21

Ik vind dit heel erg als de winkels er ook aan hadden gehouden zoveel binnen wachten tot ze klaar waren en dan de volgende mensen maar nee ze letten niet eens op


Jose Weber 14 dec, 16:33

Blijft de primera open?


Jor linden 14 dec, 16:34

Telkens maar weer loopt het kabinet achter de feiten aan. Ik als webshop eigenaar heb gouden tijden, echter leef ik zeker met de fysieke winkels mee. Waarom gelijk een gehele lockdown als er zoveel ondernemers zo goed de maatregelen hebben gehanteerd. Waarom niet eerst gebieden zoals Rotterdam, Utrecht, Amsterdam (en omringend 25 KM) sluiten en dan deze ondernemers voorzien van financiële hulp i.p.v. alles sluiten.

Verwachting dat medio januari alles weer open kan, wanneer dit gebeurd gaan we weer massaal naar de winkels en krijg je weer een piek, weer alles sluiten? Het is dweilen met de kraan open. Waarom niet alles opengooien om zo een mega crisis te voorkomen want die gaat er zo zeker komen. Alle maatregelen is om de IC te verlichten, maar waarom wordt er ook niet gekeken naar de kwaliteit van leven. Waarom mensen opnemen die 90-100 jaar zijn en die misschien nog een jaartje te leven hebben, terwijl er zoveel op het spel staat. Nu me maar een vreselijk persoon, maar zo sta ik er in.


Monique Theunissen 14 dec, 17:27

Waarom de grenzen niet dicht? Want op Black Friday waren er veel duitsers en belgen aan het winkelen.


Dennis Broek 14 dec, 18:49

Beste Jor Linden. Nu ben jij voor God aan het spelen! Waarom is iemand van 90 niets meer waard?? Deze mensen hebben het land gemaakt waarin jij nu leeft


maria koevoets 14 dec, 19:10

Het is toch belachelijk dat wij voor België en Duitsland een lockdown ook moeten doen zorg dan dat er grenscontrole is en ook voor illegale migranten die gewoon aankomen in Spanje zonder PCR test


Justin Jooooo 14 dec, 19:25

Gaat de welkoop ook dicht ?


Wyna koopman 14 dec, 20:00

dit kabinet ontbreekt aan regie erop doen niets kletsen maar wat geen samenwerking totaal niet alle veiligheid regio koppen lopen toch immers telkens achter de feiten aan rivm hetzelfde telkens zij mee komen wij allemaal ook kunnen bedenken geen viroloog of wat ook hoef te zijn de grote vsteden aanpakken komt niets ter indammen corona weg jojo effect meer niet


J SS 14 dec, 22:01

Rutte had al eerder een lockdown moeten doen,in september al de tent gewoon eerder sluiten niet iedere keer afwachtende houding en kijken naar de cijfers/besmettingen die maar stijgen.en waarom zij stijgen.Ook vanwege dat je maar een beetje hoest of weinig klachten hebt dat je je eigen mag testen.Voorheen in maart was dat niet zo alleen als je corona activiteiten had kon je een afspraak maken,nu iedere poepje of scheetje gaan mensen zich laten testen.vandaar het oplopende corona positief.En Rutte luistert alleen naar RIVM en de oplopende cijfers/stijgingen dan kijken naar andere dingen. En dan nu opeens lockdown van ,5 weken terwijl zij al lang plannen hebben klaar liggen. Waren jullie Rutte en de Jonge strenger geweest, had deze maand niet dicht geboekt.Wat denken jullie zelf de schoolgaande kinderen/ondernemers, de niet essentiële winkeliers, álles staat op zijn kop denk ook dat zij stress en slapeloze nachten onder vinden.In een woord TRIEST. Jammer dat alleen het woordje vaccin is gevallen en verder niets is uitgelegd, is het nog betrouwbaar.


Henk De Bree 15 dec, 00:00

Mag je baas, zoals in mijn geval (winkel moet dicht) je verplichten om iets anders te komen doen ? Dus weer te reizen naar je werkplek ? Wat tegen de maatregelen indruist ? En eigenlijk, aangezien je niet open bent, niet essentieel is ?


BETS PARKER 18 dec, 18:14

SNOEPWINKELS ZIJN OPEN,DAT IS TOCH NIET ESSENTIEEL,DAN GA IK OOK WAFELS EN BROODJES VERKOPEN IN MIJN KLEDINGWINKEL.
VEEL MENSEN HEBBEN NIKS TE DOEN EN WILLEN GRAAG ALS AFLEIDING EEN TIJDSCHRIFT OF EEN BOEK KOPEN.OUDERE MENSEN HEBBEN GEEN COMPUTER OM IETS TE BESTELLEN OF WETEN NIET HOE HET MOET.
EN DAN ZIJN ALLE BOEKENWINKELS,AKO'S EN ANDERE GESLOTEN.
IK SNAP ER NIKS MEER VAN


HKa Retailer 7 jan, 00:40

Winkels dicht draagt nauwelijks bij aan minder besmettingen. Laat de winkels opengaan om de economie te laten draaien. Goed beleid in de winkel kan besmettingen tot minimum beperken. De economie heeft geen last van een avondklok. Terwijl dat wel besmettingen die jongeren veroorzaken kan voorkomen.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!