Winkels weer volledig open, INretail trekt aan de bel

Winkels weer volledig open, INretail trekt aan de bel

De non-foodwinkels mogen vanaf deze woensdag weer volledig open. Klanten hoeven niet meer van tevoren een afspraak te maken. Ook op de markt mogen kooplui hun non-foodwaren weer uitstallen.

Voor kleine retailers geldt een maximum van twee klanten per verdieping. Grotere winkeliers mogen één klant per 25 vierkante meter in hun winkel verwelkomen. De versoepelingen gaan gepaard met de voorwaarde dat retailers zelf helpen bij het handhaven van de coronamaatregelen. Zo zijn de ondernemers bijvoorbeeld zelf verantwoordelijk om de rij buiten de winkel in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat klanten afstand van elkaar houden.

De Bijenkorf houdt voorlopig wel vast aan winkelen op afspraak. Ceo Giovanni Colauto zegt dat het warenhuis klanten zo een betere service en een veilige, rustige en prettige winkelervaring kan bieden.

Naast dat winkelen op afspraak vervalt, is vanaf vandaag ook de avondklok afgeschaft en mag de horeca het terras weer open doen van 12.00 uur tot en met 18.00 uur. 

Leegstand
Ondertussen trekt INretail aan de bel. De brancheorganisatie stelt dat de vitaliteit van dorpen en steden op het spel staat aangezien de winkelleegstand door corona dit jaar stijgt met twintig procent.

"Vanwege de leegstandsontwikkeling moeten winkelgebieden kleiner worden om vitaliteit te behouden en aantrekkelijk te blijven. Dan blijven ze een waardevolle bijdrage leveren aan de directe leefomgeving van mensen", aldus INretail. De lege winkelpanden kunnen dan plaatsmaken voor nieuwe woningen. De organisatie pleit voor het terugdringen van leegstand tot vijf procent in 2025. Hiervoor is een herstelfonds nodig van 2,5 miljard euro.

Als de coronasteun voor retailers stopt en de leegstand stijgt, dreigen bovendien tienduizenden banen in de retail te verdwijnen. Naast een herstelfonds wil INretail daarom ook met fiscale maatregelen pandeigenaren stimuleren en de verhuurdersheffing voor woningcorporaties afbouwen. Zo kan er investeringsruimte vrijkomen om van te veel winkels naar meer woningen te gaan in de binnensteden.

Meer weten over het volledig openen van de winkels? Luister om 11.00 uur op Clubhouse naar hoe onder meer Dille & Kamille en Bristol omgaan met de nieuwe versoepelingen.

Reacties 2


Frans van Kempen 28 apr, 20:01

Joost, volgens mij raakt jouw laatste zin de kern van de zaak. Zou het niet eens zo kunnen zijn dat de "Nederlandse Concerns", behoudens wellicht een paar uitzonderingen, de NL consument niet (genoeg) prikkelen. Een Flying Tiger of Søstrene Grene voegt m.i. echt wel wat toe in een winkelstraat i.p.v. de zoveelste NL huishoud, drogist, schoenenen, kleding en noem ze maar op retailers.
Diversiteit van retailformules, horeca, wonen en bv gesubsidieerde lokale startende zelfstandige ondernemers (pop-up)!
M.b.t. leegstand vanuit de gemeente optreden richting verhuurder lijkt mij de beste oplossing. Indien 6 maanden leegstand dan.......


Joost Kriek 28 apr, 11:50

Het is een duivels dilemma voor de overheid, moet je iets financieel blijven steunen dat misschien in zijn core totaal veranderd is? Naar mijn idee moet de overheid zich ook inzetten voor een nieuwe huurwetgeving waarin winkeliers beter beschermd worden. Je kan nu wel in overleg gaan met de verhuurder maar wanneer deze alle panden in de buurt bezit is de zogenaamde toetsing een wassenneus. En creëer belastingtechnisch een gelijk speelveld voor iedereen, het is niet voor niks dat voornamelijk Nederlands concerns het de laatste jaren in de winkelstraat het afleggen tegenover de internationale.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!