'Aantal speelgoedwinkels in tien jaar tijd gehalveerd'

Het aantal speelgoedwinkels is de afgelopen tien jaar gehalveerd. Waar er in 2011 nog 1405 speelgoedwinkels in ons land te vinden waren, zijn dat er in 2021 nog 705. Dat blijkt uit gegevens van BoldData. 

Het aantal speelgoedwinkels daalt al jaren. De grootste daling was zichtbaar in 2019 na het faillissement van Intertoys. Toen sloten 305 winkels hun deuren, een daling van 29,6 procent. De daling neemt dit jaar af. Er gingen slechts twintig vestigingen dicht (2,7 procent).

Van de 705 winkels staat in 53 procent van de gevallen een zelfstandig ondernemer aan het roer. 31 procent van de speelgoedwinkels beschikt over een webshop.

Reacties 2


Frits Vries 1 dec, 20:17

Wel veel meer action winkels geopend, met vol op speelgoed


ikke weet het 3 dec, 09:34

Je kunt natuurlijk de kwaliteit van veel Action speelgoed niet vergelijken met de kwaliteit die in zelfstandige winkels wordt verkocht.
Er zijn veel winkels verdwenen ivm leeftijden en geen opvolging.
Verder is het een probleem door de grote webwinkels die prijzen maken die de gewone ondernemer niet kan evenaren.

Als voorbeeld koopt een ondernemer een spel als Scrabble in voor €20,50, en die wordt vervolgens door een bol.com aangeboden voor minder dan €15,00 .

Ook een probleem voor ondernemers is dat grote merk leveranciers gewoon niet meer willen leveren aan ondernemers, zoals merken als Lego, hasbro, Mattel, Goliath, Crayola en nog diverse andere merken.

Qua prijzen met de webshops loopt het de spuigaten uit, en als antwoord van leveranciers krijg je dan te horen dat de webreuzen alleen maar geld toe leggen, nou als dat zo is, dan zou AH nooit in bol.com zijn gestapt.

Een ander probleem is dat leveranciers overal maar verkopen, ongeacht wat voor soort winkel, kijk eens naar de speelgoed collectie bij een Kruitvat, enkele jaren geleden zei Lego dat ze alleen een beperkt aantal kleine dozen bij Kruitvat gingen verkopen, nu vindt je er een grote collectie met ook dozen boven de € 100,00 verkoop.
Kortom de zelfstandige speelgoedwinkelier wordt gewoon zwaar besodemietert door de leveranciers die ze groot hebben gemaakt.


Ook Lidl, Aldi e.d. verkopen in de belangrijkste periode speelgoed.

Een ander probleem is wanneer het beleg op de boterham verdiend moet worden, dan begint iedereen maar met prijzen te stunten, gewoon te gek voor woorden,.

met Moederdag worden de bloemen ook duurder.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!