'Essentiële winkels niet solidair met non-foodsector'

'Essentiële winkels niet solidair met non-foodsector'

Essentiële winkels, zoals supermarkten, hadden meer solidariteit moeten tonen met de non-foodsector. Dat vindt algemeen directeur Roy van Keulen van Ziengs Retail, het moederbedrijf van Scapino en Ziengs Schoenen.

"In eerste instantie is het de overheid die voor een tweedeling zorgt", benadrukt Van Keulen. "Maar het was chic geweest als de foodretail had gezegd: wij zijn solidair. Dus: allemaal open en overal één persoon per vijf vierkante meter en een mondkapjesplicht. Gelijke monniken, gelijke kappen."

De lockdown hakt er bij Scapino (180 winkels) en Ziengs (100 winkels) flink in, zegt Van Keulen. Click & collect is niet meer dan een doekje voor het bloeden. "De omzet bij onze ketens is meer dan gehalveerd. Het is dramatisch." Van Keulen is ervan overtuigd dat de non-foodrail gewoon open kan. "Daar kan prima anderhalve meter afstand worden gehouden. Het zal er niet tot besmettingen leiden."

Reactie CBL
"Wij hadden ook liever gezien dat de gehele retail open was geweest", reageert directeur Marc Jansen van het CBL, de brancheorganisatie van supermarkten. "Maar het is uiteindelijk aan het kabinet om maatregelen vast te stellen op advies van het OMT. Dat is over het algemeen voor ons ook een black box. Wij worden ook verrast door vervroegde sluitingstijden. Wij zijn als supermarkten de laatsten die mogen klagen, maar het is een beperking die we niet eerder hebben gezien."

Jansen zegt te begrijpen dat de sluiting voor de niet-essentiële detailhandel 'super zuur' is. "Maar of het heel veel helpt om de essentiële detailhandel nog verder te beperken om daarmee de niet-essentiële detailhandel meer open te kunnen laten zijn, dat weet ik niet. Want ik zie dat ook heel veel niet-essentiële detailhandel click & collect heel snel heeft opgepakt. Ik zie in mijn winkelcentrumpje bijna overal mensen die spullen afhalen."

Jansen tot slot: "Ik snap de oproep, maar we kunnen er niet zo veel mee."

 

Reacties 9


ikke weet het 23 dec, 15:57

Wat is nu het verschil of er 10 mensen in een bijvoorbeeld schoenenwinkel lopen, en nu bij een Albert Heijn 300 ??
Stopt het virus bij de deur van de supermarkt. ????


Herman Ruyter 23 dec, 23:46

Mij bekruipt steeds meer het gevoel dat deze lockdown helemaal niet noodzakelijk is geweest. Supermarkt is natuurlijk zo essentieel als het maar zijn kan ( waar moeten mensen anders eten kopen , zelf jagen weer invoeren….) Er is echter wel een winkel die wat mij betreft totaal niet solidair is en dat is de Makro , alle afdelingen gewoon open en het krioelt er letterlijk van de mensen , voornamelijk oudere kwetsbare niet-ondernemers.


Patrick van Loon 24 dec, 08:37

Hij heeft gelijk, de overheid zorgt voor een tweedeling. Of de food mee had moeten doen, wellicht, maar de overheid heeft onduidelijk beleid. En als ze dan dicht gaan, dan iedereen 100% compenseren.


ikke weet het 24 dec, 09:54

Herman, sorry maar de Makro zegt toch geen winkel te zijn ??

Maar ja er lopen alleen maar particulieren, want voor een gewone winkelier is alles te duur daar.


Zo is het maar net 24 dec, 10:30

Op zich begrijp ik dat de overheid de beslissingen neemt. Daar zit dan ook het probleem. Wij hebben allemaal te maken met Corona. Het kan ons allemaal treffen. Hoezo dan over de ruggen van alle essentiële bedrijven. Daarmee doel ik op het feit dat de steun goed lijkt te zijn, maar in deze steun is de boterham van de ondernemer niet meegenomen. Zijn vaste kosten worden immers alleen maar gedekt. De heer Rutte noemt dit al bijna bedrijfsrisico. Aan de andere kant zie je dat de essentiële winkels het beste jaar ooit draaien. Hoezo elkaar niet steunen en je overwinst inleveren voor de bedrijven die gesloten zijn voor jouw veiligheid? Ook dit laatste zou de overheid kunnen regelen. Ieder voor zich, lijkt tegenwoordig het motto te zijn in Nederland


a oostendien 24 dec, 10:50

Zo is het maar net........ als we het samen moeten doen dan zou heel NL een deel van zijn/haar salaris in moeten leveren om extra steunmaatregelen mogelijk te maken voor alle ondernemers in alle sectoren die getroffen zijn. Helaas worden de beslissingen genomen door mensen die hun salaris elke maand op de rekening gestort krijgen of ze presteren of niet. Het afhalen waar de directeur van het CBL op doelt wordt voor het grootste deel gedaan door ondernemers die een kans zien om nog iets aan omzet binnen te halen om een klein deel van de kosten te dekken want als zij het moeten hebben van de "ruimhartige" steun volgen dhr. Rutte dan kunnen ze beter stoppen.....


Marco Straver 24 dec, 14:50

Dat essentiële winkels open blijven begrijp ik. Maar het had wel chic geweest als ze alleen food zouden verkopen. Supermarkten en drogisterijen liggen vol met speelgoed, huishoud en dhz artikelen. Dit lijkt mij oneerlijke concurrentie? Haal dit uit die winkels. Krijg je meer loonruimte en wordt het speelveld eerlijker.


Zo is het! Echt 25 dec, 08:22

Eens met de reacties. Het was chic geweest als de overheid dit beter had georganiseerd! Van Keulen heeft gelijk


Brigitte Hulscher 26 dec, 23:20

Volgens mij bestaan er geen ‘niet-essentiële’ winkels. Achter elke winkel gaat ondernemerschap schuil met aandacht voor producten die in de smaak vallen bij de klant. En zirgen ze vaak voor een inkomen van meerdere mensen en zichzelf. Retail had gewoon open kunnen blijven. Ik zou eerder kuezen voor langere dan kortere openingstijden. Het bevordert spreiding. Verder begrijp ik ook niet waarom de supermarkten niet wat producten zijn gaan verkopen uit gesloten winkels die juist voor de kerst zo interessant en leuk zijn. Dus gewoon echt elkaar helpen…

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!