Steeds meer online bestellingen. Wat betekent dat voor de logistieke sector?

Dat de e-commerce snel groeit is inmiddels bekend. We vervullen steeds meer en vaker onze behoeften, door via internet te kopen. In 2021 steeg het aantal online aankopen met ruim negen procent ten opzichte van een jaar eerder. Een positieve ontwikkeling dus voor alle webshops, maar aan de groei zit ook een keerzijde. Er wordt nóg meer verwacht van de logistieke sector en dat brengt op verschillende niveaus gevolgen met zich mee.

E-commerce logistiek, wat is dat precies?
Bij het woord logistiek wordt vaak gedacht aan het brengen van een pakketje op locatie A naar locatie B. Toch is het E-commerce logistiek proces een stuk ingewikkelder dan alleen dat. Alles wat te maken heeft met het ontvangen van goederen, leveren van producten bij klanten, opslaan in magazijnen en het verpakken, valt onder het logistieke proces. Maar er is meer dan dat. Hier wordt alleen nog maar het stukje omschreven waarbij een product van producent naar klant geleverd wordt, maar consumenten kunnen ook hun producten retourneren wanneer dit niet goed is. Ook dit proces valt onder de logistiek van e-commerce en ook hierbij komen veel onderdelen kijken.
 
Verschuiving naar online
Mede als gevolg van de coronacrisis is er een verschuiving gaande binnen de transportsector. De meeste logistieke bedrijven die de E-Commerce sector bedienen zien voornamelijk positieve cijfers. Voor de overige logistieke bedrijven is dit de laatste tijd anders. Naar verwachting van deze verschuiving naar online kopen, worden bedrijven gedwongen de strategie voor de langere termijn bij te sturen. Consumenten zijn gewend geraakt aan online winkelen waardoor het koopgedrag voor de lange termijn gedeeltelijk mee verandert en het aantal online bestellingen naar verwachting niet zal afnemen. De ontwikkelingen in de E-commerce branche komen hierdoor ook in een stroomversnelling. De grote spelers in de markt maken gebruik van volledig geautomatiseerde magazijnen, maar dit is niet voor ieder bedrijf weggelegd. Wel zijn er steeds meer bedrijven die de interne processen verder automatiseren en daardoor de samenwerking van automatisering en manuele handelingen een succes maken.

Risico toename bij interne processen
Meer werknemers in magazijnen, meer hulpmiddelen en voetgangers op de werkvloer; ten gevolge van de toenemende drukte in de logistieke sector. Deze toename zorgt ervoor dat het belang van veiligheid nog verder toeneemt. Door drukte op de werkvloer neemt de aandacht voor een veilige werkomgeving (helaas) vaak af. Een ongeval zit in een klein hoekje en de impact hiervan kan tot grote gevolgen leiden voor het bedrijf en het slachtoffer. Om een veilig werkomgeving te creëren is het belangrijk om drie thema’s centraal te stellen, namelijk mens, machine en omgeving. Bij veel ongevallen met letsel is een voetganger betrokken. Dit is vaak de oorzaak van menselijk handelen. Bewustwording en betrokken werknemers zijn belangrijk om de veiligheidsstrategie in een bedrijf op orde te krijgen. Werken in een magazijn wordt vaak gezien als deelnemen aan het verkeer. Er is vaak sprake van drukke verkeerspunten, hoge snelheden van (hef)trucks en onduidelijke looproutes. Een duidelijk verkeersplan, aanrijdbeveiliging en overzichtelijke verkeerspunten helpen om een veiligere omgeving te creëren.

Innovatieve oplossingen
Zoals eerder benoemd komen er steeds meer nieuwe ontwikkelingen binnen de E-commerce branche. Automatisering en innovatieve systemen nemen steeds meer hun plek in bij interne processen. Vaak dragen deze assistentiesystemen, zoals waarschuwingssystemen, camera’s en verlichtingsopties, bij aan een veiligere werkomgeving. De grote spelers binnen de logistieke branche beschikken vaak al over deze automatische hulpmiddelen, maar voor de kleinere bedrijven is dit over het algemeen lastiger te realiseren vanwege kosten. Toch zien we hierin ook kostenbesparende, maar innovatieve oplossingen.

Om duidelijk overzicht te behouden in magazijnen zijn er meerdere veiligheidsoplossingen mogelijk. Zo kunt u ervoor zorgen dat werknemers veilig kunnen lopen en rijden door loop- en rijroutes te creëren. Deze kunt u met markeerverf of vloermarkering aanbrengen. Op deze manier is het voor iedereen duidelijk waar zij wel of niet mogen komen. De kans op te hard rijden en aanrijdingen wordt hiermee significant verlaagd. Om nog duidelijker aan te geven wat in welke zone toegestaan is, kunt u gebruik maken van borden en stickers. Zo kunt u een loop- en rijrichting aangeven en werknemers erop wijzen veiligheidsbescherming te dragen.

Magazijnen en andere opslagplekken zijn vaak, voor het bedrijf, zo efficiënt mogelijk ingericht. Vaak betekent dit dat er gebruik wordt gemaakt van veel stellingen die achter elkaar geplaatst worden. Op dit soort plaatsen ontstaan vaak drukke verkeerspunten, die resulteren in onoverzichtelijke en gevaarlijke situaties. Voorkom deze gevaarlijke situaties door bijvoorbeeld veiligheidsspiegels te plaatsen. Op deze manier kunt u ver van tevoren anticiperen op verkeer rondom deze punten. De inrichting van magazijnen speelt een grote rol in hoe veilig een werkomgeving is. Wanneer er niet netjes en geordend te werk wordt gegaan, brengt dit verschillende risico’s met zich mee.
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!