Waarom een NFT kopen? Hoe is de hype ontstaan? 

Waarom een NFT kopen? Hoe is de hype ontstaan? 

NFT staat voor een non-fungible token. Ofwel een plaatje wat niet te vervangen is. Het is uniek. In dit geval een uniek digitaal bestand. Hierbij is er vaak sprake van een digitaal kunstwerk. Dat kan werkelijk alles zijn. Van een nieuw pantser in een bekende game tot een emoji. NFT wordt ook wel gebruik om iemand eigenaar te maken van een digitaal kunstwerk. Dat is ook nodig. Want als er geen eigenaarschap zou zijn, dan zou het bestand oneindig gedupliceerd kunnen worden. Dan is er geen sprake meer van een onvervangbaar (uniek) digitaal kunstwerk. 

Ondanks deze wetenschap is het voor veel mensen nog altijd onbegrijpelijk waarom er zo veel geld wordt uitgegeven aan een simpel digitaal bestand. Waarom betaalt men soms miljoenen euro’s voor een klein digitaal bestand? Wat maakt dit toch zo bijzonder? Hoe is de hype ontstaan en hoe ziet de toekomst van de NFT’s er precies uit? En wat betekent dit voor de mensen die geïnteresseerd zijn in NFT? Is het verstandig om hier nu in te investeren? Wat levert het je op? 

Al deze vragen en nog te weinig antwoorden. In dit artikel proberen we hier verandering in te brengen.

De enorme hype omtrent NFT’s 
NFT’s bestaan al heel wat jaren. Van een hype werd er echter nog niet gesproken. Net als met heel veel andere hypes ontstaan deze vaak pas na een bijzondere en bovenal verrassende ontwikkeling. Dit zag je bijvoorbeeld ook terug bij bitcoin toen een jonge Nederlanders ineens miljoenen verdiende. Simpelweg omdat hij op het juiste moment ingekocht had. Heel veel mensen zagen handelen in bitcoin plotseling als dé manier om snel rijk te worden. Natuurlijk zijn dit slechts uitzonderingen, maar ze voeden de populariteit wel enorm. Dit zagen we ook terug bij NFT. 

De hype omtrent NFT bestaat al een geruime tijd. Dit werd echter ook duidelijk kenbaar bij het grote publiek in het voorjaar van 2021. Op dat moment werd een NFT verkocht in een traditioneel veilinghuis. Het was de allereerste keer in jaren dat dit gebeurde. Het ging om een som van maar liefst 69 miljard. Enkele weken later werd ook nog eens de allereerste tweet van de oprichter van Twitter voor 2,9 miljard dollar verkocht. Dit nieuws kwam zelfs bij het NOS achtuurjournaal ter sprake. En als dat gebeurt, weet je dat íedereen hierover gaat praten. De hype was nu echt begonnen. 

Wanneer koop je een NFT? 
Dit is een goede vraag en voor iedereen anders. Een NFT wordt altijd gekocht (en verkocht) op een NFT Marketplace. Dit gebeurt middels cryptogeld. Mensen die een NFT kopen hebben hier vaak verschillende bedoelingen mee. De één is simpelweg een kunstliefhebber en is verliefd geworden op een specifiek digitaal bestand. De ander denkt vooral uit winstoogmerk en heeft het gevoel dat er met de jaren meer uit een dergelijk uniek bestand te halen valt. Dit kan ertoe leiden dat een NFT voor een redelijk bedrag wordt gekocht en over enkele jaren weer op de markt verschijnt. 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!