Pieter Pot failliet door te hoge schuldenlast; nog geen doorstart

Pieter Pot failliet door te hoge schuldenlast; nog geen doorstart

De kosten van het vullen, opslaan en schoonmaken van de hervulbare potten en flessen bleken structureel te hoog.

Pieter Pot is failliet gegaan door een te grote schuldenlast, die het bedrijf ondanks kostenbesparende maatregelen bleef achtervolgen. De verpakkingsvrije supermarkt heeft 89 concurrerende crediteuren, met een schuld van 1,67 miljoen euro. 

Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van curator M. Bowmer, dat RetailTrends heeft ingezien. De curator geeft nog geen duidelijkheid over een doorstart, die Pieter Pot door een crowdfunding wilde realiseren. Hoewel het bedrijf het doelbedrag van 1,25 miljoen euro heeft opgehaald, voert Bowmer de komende periode nog gesprekken over een doorstart of overname. 

Volgens het bestuur zelf zijn er meerdere factoren die het faillissement hebben veroorzaakt. Zo groeide Pieter Pot in coronatijd extreem hard, mede door een flinke financiering vanuit 'venture capital'. Toen de onlinemarkt weer inzakte en de investeerder zich terugtrok, kwam Pieter Pot in acute geldnood. Verdere financiële steun bij leveranciers bleef uit, waarna het bedrijf inkoopproblemen kreeg en de schappen leeg raakten. 

Logistiek
Ook heeft Pieter Pot 'flink' geïnvesteerd in een eigen logistieke netwerk, dat nodig was voor het vullen, opslaan en schoonmaken van de hervulbare potten en flessen. De kosten die dit met zich meebrachten bleken structureel hoger dan de gerealiseerde omzet. Toen begin vorig jaar 4 nieuwe aandeelhouders een belang namen in PieterPot Beheer BV, is besloten om het logistieke centrum te sluiten. De activiteiten werden vervolgens uitgezet bij externe partijen. Hoewel de kosten hiermee omlaag werden gebracht, bleken de opgedane schulden te hoog. 

In de totale schuldenlast van 1,8 miljoen euro, zijn de niet-geleverde bestellingen van klanten nog niet meegenomen.

Vorig jaar leed Pieter Pot BV 3,8 miljoen euro verlies, tegenover 5,1 miljoen euro omzet. In 2022 was zowel de omzet (9,4 miljoen euro) als het verlies (7,15 miljoen) een stuk hoger. In dat jaar bleek ook dat Pieter Pot in financiële problemen zat.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!