Pieter Pot failliet door te hoge schuldenlast; nog geen doorstart
Gepubliceerd op 16 januari 2024 om 16:18
Pieter Pot is failliet gegaan door een te grote schuldenlast, die het bedrijf ondanks kostenbesparende maatregelen bleef achtervolgen. De verpakkingsvrije supermarkt heeft 89 concurrerende crediteuren, met een schuld van 1,67 miljoen euro.
Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van curator M. Bowmer, dat RetailTrends heeft ingezien. De curator geeft nog geen duidelijkheid over een doorstart, die Pieter Pot door een crowdfunding wilde realiseren. Hoewel het bedrijf het doelbedrag van 1,25 miljoen euro heeft opgehaald, voert Bowmer de komende periode nog gesprekken over een doorstart of overname.
Volgens het bestuur zelf zijn er meerdere factoren die het faillissement hebben veroorzaakt. Zo groeide Pieter Pot in coronatijd extreem hard, mede door een flinke financiering vanuit 'venture capital'. Toen de onlinemarkt weer inzakte en de investeerder zich terugtrok, kwam Pieter Pot in acute geldnood. Verdere financiële steun bij leveranciers bleef uit, waarna het bedrijf inkoopproblemen kreeg en de schappen leeg raakten.
Logistiek
Ook heeft Pieter Pot 'flink' geïnvesteerd in een eigen logistieke netwerk, dat nodig was voor het vullen, opslaan en schoonmaken van de hervulbare potten en flessen. De kosten die dit met zich meebrachten bleken structureel hoger dan de gerealiseerde omzet. Toen begin vorig jaar 4 nieuwe aandeelhouders een belang namen in PieterPot Beheer BV, is besloten om het logistieke centrum te sluiten. De activiteiten werden vervolgens uitgezet bij externe partijen. Hoewel de kosten hiermee omlaag werden gebracht, bleken de opgedane schulden te hoog.
In de totale schuldenlast van 1,8 miljoen euro, zijn de niet-geleverde bestellingen van klanten nog niet meegenomen.
Vorig jaar leed Pieter Pot BV 3,8 miljoen euro verlies, tegenover 5,1 miljoen euro omzet. In 2022 was zowel de omzet (9,4 miljoen euro) als het verlies (7,15 miljoen) een stuk hoger. In dat jaar bleek ook dat Pieter Pot in financiële problemen zat.