Startup van de maand: IJsbaart

Startup van de maand: IJsbaart

De ijsmarkt mag echt wel wat innovatiever, vindt IJsbaart. Met hun plantaardige roomijs en waterijs van echt fruit met smaken als strawberry cheesecake en red velvet richt het merk zich op de lichtgroene consument.  “We willen de ijscategorie volwassener maken door innovatief en vernieuwend te zijn”, zegt mede-eigenaar Roderick Verplanken. 

Wat is het verhaal achter IJsbaart? 

“Dat begon zo’n 5 á 6 jaar geleden. Oprichter Tijn Baart – daar komt de naam ook vandaan – hield erg van de zomer, niet van de winter en herfst. Hij werkte in de strandtent Hippie Fish in Zandvoort, maar wilde iets verzinnen waarmee hij veel geld kon verdienen in de zomer, zodat hij in de winter naar een warm oord kon gaan.

Tijn ging brainstormen met een andere chefkok in de tijd dat de foodtrucks opkwamen. Hij ontdekte dat er geen goed en leuk ijsmerk op die foodtruckfestivals stond en dus kocht hij een foodtruck en ging hij ijsjes maken met gekke smaken als mojito, dark ’n stormy en mango chili. Hij verkocht die 2 jaar lang op festivals en dat liep...

De ijsmarkt mag echt wel wat innovatiever, vindt IJsbaart. Met hun plantaardige roomijs en waterijs van echt fruit met smaken als strawberry cheesecake en red velvet richt het merk zich op de lichtgroene consument.  “We willen de ijscategorie volwassener maken door innovatief en vernieuwend te zijn”, zegt mede-eigenaar Roderick Verplanken. 

Wat is het verhaal achter IJsbaart? 

“Dat begon zo’n 5 á 6 jaar geleden. Oprichter Tijn Baart – daar komt de naam ook vandaan – hield erg van de zomer, niet van de winter en herfst. Hij werkte in de strandtent Hippie Fish in Zandvoort, maar wilde iets verzinnen waarmee hij veel geld kon verdienen in de zomer, zodat hij in de winter naar een warm oord kon gaan.

Tijn ging brainstormen met een andere chefkok in de tijd dat de foodtrucks opkwamen. Hij ontdekte dat er geen goed en leuk ijsmerk op die foodtruckfestivals stond en dus kocht hij een foodtruck en ging hij ijsjes maken met gekke smaken als mojito, dark ’n stormy en mango chili. Hij verkocht die 2 jaar lang op festivals en dat liep redelijk. Maar als het regende draaide hij minder omzet en hij kon net niet genoeg verdienen om in de winter weg te gaan. Hij wilde ermee stoppen.”

Toch is hij niet gestopt. 

“Zijn werkgever, Hippie Fish, vroeg of hij de ijsjes voor hen kon maken. In de zomer verkochten zij 30.000 ijsjes en ze wilden wel wat nieuws proberen: een strandtent met een bohemian uitstraling, daar passen traditionele ijsmerken niet bij. Tijn schafte een ijsmachine aan op Alibaba, plaatste die in een schuur bij een vriend en maakte 30.000 ijsjes. Dat sloeg aan: IJsbaart was geboren.

Tijn verdiepte zich meer in de ijscategorie en kwam erachter dat de ijsmarkt traditioneel is. Op het vlak van innovatie gebeurt er niet veel: dezelfde merken die een nieuw laagje chocola toevoegen, een ander nootje of een andere swirl.”

Wat wil IJsbaart anders doen in de ijscategorie? 

“Onze basis is kwaliteit en ambacht. Ons ijs moet op de eerste plaats super lekker zijn. Daarna kunnen we bedenken hoe we impact kunnen maken. We zien dat we de categorie wat volwassener kunnen maken door innovatief en vernieuwend te zijn. 

Een jaar geleden hebben we dat gedefinieerd in een nieuwe herpositionering ‘It's yes cream’. Wij maken het ijs van de toekomst. We denken na over mens, dier en planeet in alles wat we doen. Zo gebruiken we geen enkel dierlijk product in onze ijsjes en zijn de ijsjes goed voor mensen. Ons roomijs zit qua kilocalorieën aan de onderkant van de categorie en ons fruitijs is gemaakt van 100 procent fruit zonder toevoegingen, zelfs zonder toegevoegde suiker. 

Daarnaast proberen we zo min mogelijk impact te maken op de wereld. Ons roomijs wordt gemaakt van cashewpasta gemaakt van een reststroom door Johnny Cashew. Onze fruitijsjes zoeten we met bananenpuree van de Banana Factory, ook een reststroom. Dat maakt ons wel echt anders dan wat er tot nu toe in de markt beschikbaar is.”
Tekst loopt door onder het beeld.Beeld v.l.n.r: Roderick Verplanken, Levi Baart, Tijn Baart en Stefan Wijdenes. 

Hoe hebben jullie de financiering rond gekregen? 

“In het bedrijf is deels eigen geld gestopt, een deel is geleend bij vrienden, familie en externe financiers. Een halfjaar geleden hebben we bij 2 investeerders 750.000 euro opgehaald. Daardoor kunnen we nu stappen maken.”

Vertel eens over die stappen? 

"Met het ophalen van groeigeld was 1 van de 4 pilaren die we definieerden voor onszelf behaald. De andere 3 pilaren zijn overigens ook bereikt in 1 jaar tijd. We hebben een herpositionering met een rebranding doorgevoerd. Waar we vorig jaar nog zuivelvarianten hadden, hebben we dat nu niet meer omdat we nadenken over mens, dier en planeet. 

Ook doen we de productie niet meer zelf, maar hebben we onze productielijn in de fabriek van IJscuypje staan. Dat maakt ons ijs uniek. Je hebt in Nederland alleen inclusie-ijs (ijs dat uit een pijp komt en wordt afgesneden zoals een cornetto, red.) of waterijs. Bij ons gaat het proces hetzelfde als bij ijssalonijs: 7 uur rijpen zodat alle ingrediënten goed door elkaar gemixt worden. Daardoor proef je bij ons ijs dezelfde smaak bij ieder hapje. Omdat we hebben kunnen outsourcen is de productie omhoog geschroefd van 5.000 naar 20.000 ijsjes per dag.

Tekst loopt door onder het beeld.

Ook de vierde pilaar hebben we behaald: meer verkooppijlers. Voorheen waren we verkrijgbaar bij Crisp en in de horeca. We willen ze allebei uitbreiden. Ons ijs ligt sinds kort in de schappen bij zo’n 600 Albert Heijn-filialen. We willen nu zo snel mogelijk binnen de retail in Nederland verder uitrollen. 

Bovendien willen we graag de zorg in met ons ijs. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen waar mensen na sommige operaties een waterijsje krijgen. Verkopen op festivals vinden we ook belangrijk, want daar kunnen we wie wij willen zijn goed overbrengen. We hebben een deal gesloten met 2 grote festivalorganisaties waar we deze zomer ijs gaan verkopen. Die festivals zien we ook als marketingtool.”

Wie is jullie doelgroep? 

“Bewuste levensgenieters tussen de 25 en 40 jaar oud. We richten ons op de lichtgroene consument: mensen die bewust zijn dat er dingen anders moeten, maar niet willen inleveren op kwaliteit, smaak en prijs. We richten ons niet zozeer op kinderen, maar voor de horeca bieden we wel wat kleinere kinderijsjes aan.”

Waar staat het merk over 5 jaar? 

“De Nederlandse ijscategorie wordt in de houdgreep gehouden door de grote corporates. We willen, na Unilever, de nummer 2 ijsspeler in de Nederlandse markt zijn. Daarnaast hopen we bij minimaal 5 á 6 landen en significant aandeel hebben in de ijscategorie. Ik denk dat dat een mooi streven is. 

Wat het buitenland betreft zou België de volgende stap kunnen zijn. Crisp biedt daar onze producten al aan en we zijn in gesprek met Albert Heijn België. Daarnaast zien we ook potentieel in Duitsland en de Nordics. Het meeste handijs van Europa wordt gegeten in de Nordics. We willen eerst breder uitrollen binnen de Nederlandse retail en daarna, binnen nu en 2 jaar, de stap naar het buitenland maken.”

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premiumcontent;

✅ net als 45.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ minimaal 50% korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!