‘Nog 1.500 faillissementen komende jaren door coronasteun’
Gepubliceerd op 3 september 2024 om 12:08
Er zullen in de aankomende jaren 1.500 bedrijven failliet gaan doordat ze hun belastingschuld niet kunnen voldoen, zo becijfert Rabobank. Deze hebben de bedrijven opgelopen nadat ze coronasteun hebben gekregen.
Die 1.500 faillissementen komen tot stand ten opzichte van een situatie waarin deze geen coronasteun hoeven terug te betalen aan de overheid. Bedrijven kregen deze extra steun om gesloten winkels en inkomstenderving te kunnen opvangen.
Recent gingen meerdere bedrijven op de fles, waarbij coronasteun als 1 van de redenen van het faillissement werd aangedragen. Onder andere Scotch & Soda, Le Ballon en Clarks meldden dat dit 1 van de redenen was.
12.500 bedrijven behoedt
In de afgelopen 4 jaar zijn 12.500 bedrijven door deze coronasteunmaatregelen behoed voor faillissement, zo komt naar voren in het nieuwste model van de bank. Het onderzoek betreft de periode tussen het tweede kwartaal van 2023 en het tweede kwartaal van 2024. Door de betere uitgangspositie van het bedrijfsleven komen daar, ondanks het terugbetalen van de coronaschuld, tot eind 2027 nog eens ruim 5.000 bedrijven bij, die anders dus kopje onder waren gegaan.
Ten tijde van de coronasteun ging er een historisch laag aantal bedrijven failliet. Volgens de bank heeft dit de bedrijfsdynamiek in Nederland geen goed gedaan. Voldoende bedrijfsdynamiek is een belangrijke voorwaarde voor een gezonde economie, waarbij niet rendabele en niet levensvatbare bedrijven uit de markt worden geduwd en de productiefactoren (arbeid, land, kapitaal) vrijkomen voor ondernemingen die meer produceren.