‘Nog 1.500 faillissementen komende jaren door coronasteun’

‘Nog 1.500 faillissementen komende jaren door coronasteun’

Wel werden er door de maatregelen al 12.500 bedrijven behoed voor faillissement. De onderzoekers verwachten dat er daar nog 5.000 extra bijkomen.

Er zullen in de aankomende jaren 1.500 bedrijven failliet gaan doordat ze hun belastingschuld niet kunnen voldoen, zo becijfert Rabobank. Deze hebben de bedrijven opgelopen nadat ze coronasteun hebben gekregen.

Die 1.500 faillissementen komen tot stand ten opzichte van een situatie waarin deze geen coronasteun hoeven terug te betalen aan de overheid. Bedrijven kregen deze extra steun om gesloten winkels en inkomstenderving te kunnen opvangen. 

Recent gingen meerdere bedrijven op de fles, waarbij coronasteun als 1 van de redenen van het faillissement werd aangedragen. Onder andere Scotch & Soda, Le Ballon en Clarks meldden dat dit 1 van de redenen was.

12.500 bedrijven behoedt

In de afgelopen 4 jaar zijn 12.500 bedrijven door deze coronasteunmaatregelen behoed voor faillissement, zo komt naar voren in het nieuwste model van de bank. Het onderzoek betreft de periode tussen het tweede kwartaal van 2023 en het tweede kwartaal van 2024. Door de betere uitgangspositie van het bedrijfsleven komen daar, ondanks het terugbetalen van de coronaschuld, tot eind 2027 nog eens ruim 5.000 bedrijven bij, die anders dus kopje onder waren gegaan. 

Ten tijde van de coronasteun ging er een historisch laag aantal bedrijven failliet. Volgens de bank heeft dit de bedrijfsdynamiek in Nederland geen goed gedaan. Voldoende bedrijfsdynamiek is een belangrijke voorwaarde voor een gezonde economie, waarbij niet rendabele en niet levensvatbare bedrijven uit de markt worden geduwd en de productiefactoren (arbeid, land, kapitaal) vrijkomen voor ondernemingen die meer produceren.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!