Duurzaamheid is allang geen niche of USP meer. Elke retailer is bezig met sustainability en nieuwe businessmodellen krijgen langzaam maar zeker vorm. De ins en outs kwamen dinsdag voorbij op Sustainable Retail, een event van RetailTrends en Q&A Retail. Een samenvatting van de dag in quotes.
'Onze strategie is een meegroeiromper' - Marieke de Haan-Doolaard, sustainability directeur HEMA
De meegroeiromper met 2 rijen knopen laat zien hoe HEMA in het productontwerp inzet op duurzaamheid en gebruiksgemak: de romper groeit mee met het kind, waardoor ouders minder snel een nieuwe hoeven te kopen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.
Diezelfde gedachte komt terug in andere producten van HEMA. Zo heeft de retailer onder meer de 'groeispurtbroek' in het assortiment voor kinderen, met lange pijpen die kunnen worden opgerold en een verstelbare tailleband. Ook is er een navulbare lipstick, die ook recyclebaar is, vegan en zonder microplastics. Wat het makkelijker maakt, is dat HEMA werkt met eigen ontwerpers. "Een unieke positie", aldus De Haan-Doolaard. De ontwerpers werken...
Duurzaamheid is allang geen niche of USP meer. Elke retailer is bezig met sustainability en nieuwe businessmodellen krijgen langzaam maar zeker vorm. De ins en outs kwamen dinsdag voorbij op Sustainable Retail, een event van RetailTrends en Q&A Retail. Een samenvatting van de dag in quotes.
'Onze strategie is een meegroeiromper' - Marieke de Haan-Doolaard, sustainability directeur HEMA
De meegroeiromper met 2 rijen knopen laat zien hoe HEMA in het productontwerp inzet op duurzaamheid en gebruiksgemak: de romper groeit mee met het kind, waardoor ouders minder snel een nieuwe hoeven te kopen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.
Diezelfde gedachte komt terug in andere producten van HEMA. Zo heeft de retailer onder meer de 'groeispurtbroek' in het assortiment voor kinderen, met lange pijpen die kunnen worden opgerold en een verstelbare tailleband. Ook is er een navulbare lipstick, die ook recyclebaar is, vegan en zonder microplastics. Wat het makkelijker maakt, is dat HEMA werkt met eigen ontwerpers. "Een unieke positie", aldus De Haan-Doolaard. De ontwerpers werken volgens een vaste maatstaf: producten moeten gemakkelijk, gaaf, betaalbaar zijn én lang meegaan. Zo zag ook een inklapbare boekensteun het levenslicht. Niet alleen bespaart die verpakking, maar HEMA kan er ook meer tegelijk van vervoeren. "Dat scheelt natuurlijk enorm in vervoerskosten, maar ook in uitstoot."
'Ekoplaza staat bekend als een relatief dure supermarkt. En dat is niet geheel onterecht. We zijn zeker niet de goedkoopste supermarkt en willen dat ook niet zijn' – Steven IJzerman, kwaliteitsmanager Ekoplaza
Hoe leg je het verhaal over prijsopbouw goed uit aan consumenten? Dat is voor Ekoplaza een van de grootste uitdagingen, vertelt kwaliteitsmanager Steven IJzerman.
De biologische supermarktketen heeft het imago duurder te zijn dan andere supermarkten. Dat komt niet helemaal uit de lucht vallen, aldus IJzerman. ''We zijn zeker niet de goedkoopste supermarkt en willen dat ook niet zijn. Als de consument niet betaalt, betaalt een ander in de keten de prijs. Dat is vaak het klimaat, het dier dat geen daglicht ziet, of de boer die wordt uitgeknepen.''
Aan de keten de taak de meerwaarde van die hogere prijs goed te communiceren. "We willen beter uitleggen wat de consument krijgt als hij kiest voor Ekoplaza. We moeten laten zien: goed kiezen doe je bij Ekoplaza automatisch. Wil de consument meer weten over het assortiment, dan kunnen we dat allemaal uitleggen. Wil je het niet weten? Ga lekker boodschappen doen en wij regelen de rest voor je.''
'In 2050 gaan we onszelf opheffen' – Mayke de Bruin, commandant ketenverandering No Waste Army
Kromme wortels of een overschot aan peren belanden nu nog vaak bij het veevoer of op de afvalberg. No Waste Army zamelt de afgekeurde groenten en fruit in en verwerkt ze tot houdbare producten als soepen, sauzen of jam. Consumenten krijgen elk kwartaal een box op de deurmat, met de geredde producten. Sinds de oprichting 2 jaar geleden is zo al 1,5 miljoen kilo voedsel gered.
De uiteindelijke missie van de startup: de voedselketen veranderen zodat No Waste Army overbodig wordt, aldus Mayke de Bruin. "Over 25 jaar moeten wij niet meer bestaan en heffen we onszelf op. Dat is een enorme missie, maar alles wat geteeld wordt voor mensen moet dan door mensen gegeten worden. Pas als dat zover is, hebben we een voedselketen die deugt. Voedselverspilling is een product van een verkeerde keten."
'Retail en duurzaamheid is toch wel een moeizaam huwelijk' – Hans Geels, algemeen directeur Dille & Kamille
Echte duurzaamheid betekent volgens Geels eigenlijk: niets kopen. En dat staat haaks op wat retail in de kern is: verkopen. Toch probeert Dille & Kamille zo bewust mogelijk te opereren, met natuurlijke materialen, tijdloos design en producten die lang meegaan.
Oprichter Freek Kamerling was wars van modegrillen en die filosofie is nog altijd leidend binnen Dille & Kamille. "Door tijdloos te ontwerpen, hebben we ook in ons assortiment amper overschotten. Zo’n 80 procent van onze producten zit ook nog volgend jaar in ons assortiment", aldus Geels. Toch worstelt zelfs Dille & Kamille met dilemma’s waarvoor geen eenduidige antwoorden zijn. "We proberen voor elk artikel de meest duurzame oplossing te vinden, maar wat duurzaam lijkt, is dat niet per se. Veel consumenten denken bijvoorbeeld dat productie in Portugal per definitie duurzamer is dan in China, maar dat klopt niet altijd."
'Als je ’s avonds op de bank zit, denk je niet: ik heb zin in iets duurzaams. Je wilt gewoon een oplossing' – Daan Weddepohl, oprichter van Peerby
Volgens Weddepohl wordt de rol van burger en consument te vaak over één kam geschoren. "Als burger wil je een duurzame wereld, maar als consument kies je uiteindelijk voor wat op dat moment praktisch en betaalbaar is", legt hij uit. Weddepohl vindt het dan ook een misvatting om te denken dat mensen met hun winkelmandje een politieke keuze maken over hoe de wereld eruit zou moeten zien.
"Zo werkt dat gewoon niet. Wie in de supermarkt loopt, kan niet op elk product een volledige lifecycle-analyse loslaten. Je moet de consument aanspreken op prijs en gemak. Ik vrees dat dit voor duurzame producten net zo goed geldt."
'Het grote voordeel dat we maximaal moeten benutten, is onze schaal' – Tjeerd Bartels, sustainability director Action
Discountretail en duurzaamheid kunnen hand in hand gaan, is de overtuiging van Action. Met 3.200 winkels in 14 Europese landen maakt de discounter naar eigen zeggen met kleine aanpassingen al veel impact: Volgens Bartels ligt het grote voordeel voor het bedrijf in het optimaal benutten van zijn schaalgrootte. Zo kan de discounter vanwege zijn grote volumes verduurzaming aan de leverancierskant versnellen door enkel gecertificeerd katoen in te kopen.
Actions duurzaamheidsstrategie komt overeen met de algemene bedrijfscultuur die voortkomt uit de West-Friese wortels van het concern, zegt Bartels verder. "No-nonsense, zonder opsmuk en extreem pragmatisch."
Van elke medewerker verwacht de keten inzet op duurzaamheidsgebied. "Van logistiek planner tot inkoper: wat kun jij doen? Duurzaamheid moet zoveel mogelijk in het DNA van onze medewerkers zitten."