​Wat deze week verder voorbij kwam…

Gepeperde meningen, rake observaties, niet te missen innovaties, opvallende onderzoeken. RetailWatching tipt wekelijks artikelen van over de grens die de moeite van het lezen waard zijn. Deze week artikelen die voorbij kwamen op Cityab, Reuters, TechCrunch, Raconteur en Fortune.

Daar gaan we weer
In het Londense stadsdeel Enfield wordt dertig miljoen pond gestoken in nieuwe fietspaden. De aanleg gaat ten koste van parkeerruimte en daar is de middenstand boos over. Door het hele winkelgebied verschijnen posters met teksten als ‘Let’s ruin local business and the community’. Eric Jaffe windt zich ook op, maar dan vooral over de discussie die zonder kennis van zaken wordt gevoerd. Retailers overschatten het percentage consumenten die met de auto naar de winkels gaan, stelt hij. Een interessant pleidooi voor meer kennis en vooral: nuchterheid.

Bron: CityLab http://bit.ly/1LRCEr4

Paard van Troje
Primark heeft in Spanje één van zijn grootste flagshipstores geopend. Inderdaad, in de bakermat van Inditex-dochter Zara. En de winkel bevindt zich ook nog eens in een pand dat van Inditex-oprichter Amancio Ortega is. Is dit een expansiestrategie à la het paard van Troje?

Bron: Reuters http://reut.rs/1X8G3DN

Het bezorgdoolhof
Van Uber-bezorgers tot fietskoeriers en van drones tot tuktuks: de ene na de andere bezorgdienst en –methode schiet uit de grond. Welke kies je als foodretailer? En wat als je alleen online verkoopt? De ceo van logistieke partij Deliv onderscheidt drie marktsegmenten en laat zien welke methode bij welk retailsegment past. Want ‘one size fits all’ geldt absoluut niet voor bezorging.

Bron: TechCrunch http://tcrn.ch/1R6csXI

Denk aan de bomen!
Zowel consumenten als retailers en fabrikanten zijn zich steeds meer bewust van het belang van duurzame verpakkingen. Het valt echter niet mee om daar een slimme strategie voor te ontwikkelen. Wanneer is het bijvoorbeeld kostenefficiënt om plastic flessen te recyclen? Een aantal experts van onder meer Marks & Spencer buigt zich over dit vraagstuk.

Bron: Raconteur http://bit.ly/1LRDOTo

What’s next?
Achttien miljard dollar. Dat is de waarde van het marktaandeel dat de 25 grootste Amerikaanse foodbedrijven in de afgelopen vijf jaar hebben ingeleverd. De foodmarkt staat op z’n kop, kunnen we wel zeggen. Waar gaat het heen?

Bron: Fortune http://for.tn/1PlpLG4