‘HEMA groeit als kool in het buitenland’

HEMA opent binnen een paar weken nog drie winkels in Madrid. De winkelketen kiest er namelijk voor om in het buitenland steeds winkels bij elkaar te openen. Dat zegt ceo Ronald van Zetten in De Financiële Telegraaf.

De totale logistieke kosten van de buitenlandse winkels vormen daardoor volgens Van Zetten slechts drie procent van de omzet. HEMA opende vorige week in Londen zijn eerst vestiging in Engeland. Op korte termijn komen er ook daar nog twee bij. Eerder opende de winkelketen al vier filialen in Marseille en vier in Bordeaux. 

De internationale expansie wil hij vanwege de winstgevendheid van de winkels geen avontuur noemen. “In het buitenland groeit HEMA als kool”, stelt Van zetten. In Frankrijk zijn de winkels volgens hem ‘zeer winstgevend’. De omzet pluste daar vorig jaar met tien procent, terwijl de resultaten in België op peil bleven. “Duitsland hebben we na tien jaar winstgevend gekregen.”

De Nederlandse winkels zijn de enige vestigingen die het minder doen, stelt de ceo. “Toch ligt de focus op de Nederlandse operaties in de komende jaren, want hier loopt het minder goed en het is onze thuisbasis.”

HEMA maakte vorige maand bekend 16,4 miljoen euro verlies te hebben gedraaid in 2013. Dat komt volgens Van Zetten vooral door de financiering van het winkelbedrijf. “Het zijn vooral lasten die we betalen aan banken en onze aandeelhouder. Samen met de afschrijvingen zorgt dat ervoor dat we soms rode cijfers schrijven.”

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends