Franchisers steggelen met Bart’s Retail over ‘regelingenbrei’

Een woud aan regels en vergoedingen is de splijtzwam in het conflict tussen een groep franchisers van Bakker Bart en Bart’s Retail. “Het is een kerstboom aan individuele afspraken die voor niemand meer te volgen is en bovendien oneerlijk”, citeert De Financiële Telegraaf de groep van zes franchisenemers die woensdag een rechtszaak start tegen het hoofdkantoor.

Naast onvrede over onder meer het huurconditiestelsel, krijgen sommige franchisers financiële ondersteuning om een hoge winkelhuur te compenseren, terwijl een ander deel geld moet bijbetalen. Elke franchiser betaalt acht procent franchisevergoeding over zijn omzet aan het hoofdkantoor. Daaruit worden andere regelingen aan franchisenemers van Bakker Bart gefinancierd, zoals promotionele ondersteuning.

Ondernemers met een eenmanszaak moeten bijvoorbeeld een norminkomen van dertigduizend euro verdienen. Tekorten daarop worden via de financiële regelingen aangevuld. Het hoofdkantoor van de winkelketen past volgens de franchisers ‘verdeel- en heerspraktijken’ toe.

“Zo is er een winkel die tweehonderd euro per week aan promogeld ontving om zijn norminkomen aan te zuiveren, maar nu er iemand anders in die winkel zit is dat ineens verhoogd tot negenhonderd euro”, menen de franchisers. Volgens hen zijn er ondernemers die meer bijdragen aan het hoofdkantoor betalen dan ze zelf verdienen. “Dit moet een keer stoppen.”
Daarnaast vallen ze over de expansiedrang van Bart’s Retail. ‘In plaats van onrendabele Bakker Bart-winkels definitief te sluiten deed het hoofdkantoor alsof hun neus bloedde en bleef nieuwe franchisenemers werven die deze winkels verder konden exploiteren’, stellen de franchisers in hun dagvaarding.

De zes franchisers maken woensdag de gang naar de rechtbank in Arnhem die dan zich over de eerste dagvaardingen tegen Bart’s Retail buigt. Nog eens 44 ondernemers staan volgens de franchisers klaar om hun voorbeeld te volgen.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends