‘Gemeenten staan meer open voor komst Hornbach’

Hornbach is deze week na dertien jaar juridische strijd in Geleen begonnen met de voorbereidingen voor de komst voor een nieuwe bouwmarkt. “Uiteindelijk lukt het ons wel. Opgeven staat gewoon niet in ons woordenboek”, zegt algemeen directeur Evert de Goede van Hornbach Nederland in het Algemeen Dagblad.

De Duitse bouwmarktketen ondervindt regelmatig weerstand van lokale spelers wanneer nieuwe uitbreidingsplannen worden aangekondigd. Zo zetten ondernemers uit onder meer Best, Alblasserdam en Tilburg die inkomstenderving vreesden, de hakken in het zand.

Inmiddels worden gemeenten welwillender door de economische crisis, merkt De Goede. “Elke Hornbachwinkel zorgt voor 150 directe banen en 150 indirecte.” Hij noemt de komende periode ‘rooskleurig’, met geplande winkels in Zwolle, Amsterdam, Duiven, Nijmegen en Best.

Financieel directeur Aad van der Kwaak van Van Neerbos Bouwmarkten ‘gelooft niks’ van de extra werkgelegenheid. Van Neerbos Bouwmarkten is met 150 winkels en vijfduizend werknemers de grootste franchisenemer van GAMMA en KARWEI. “Uiteindelijk moeten sommige partijen ermee ophouden door de komst van Hornbach. Per saldo gaat het om verdringing.”

Op de markt voor doe-het-zelfwinkels is volgens hem geen ruimte meer. “Het aantal winkelmeters is sinds 2008 met 25 tot dertig procent gekrompen. Nederland staat zo langzamerhand wel vol met bouwmarkten.”

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends