​Wehkamp-moeder lijdt miljoenenverlies

RFS Holland Holding heeft het vorige boekjaar afgesloten met een verlies van 21,2 miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarverslag over de periode tot en met maart 2016, dat bij de Kamer van Koophandel is ingediend. Het moederbedrijf van Wehkamp was een jaar eerder nog goed voor 20,2 miljoen euro winst.

Het miljoenenverlies wordt veroorzaakt door een problematische overgang naar het volledig geautomatiseerde distributiecentrum in Zwolle, schrijft Het Financieele Dagblad. Wehkamp moest het oude distributiecentrum in Dedemsvaart een bijna halfjaar samen met het nieuwe onderkomen geopend houden. Het verlies liep verder op door de advieskosten bij de overname door de Britse investeerder Apax. Zonder deze eenmalige kosten daalde het bedrijfsresultaat (ebitda) licht van 45,6 naar 44,1 miljoen euro.

RFS zag de totale consumentenomzet oplopen van 711,3 naar 757,6 miljoen euro, wat een groei van 6,5 procent betekent. Wehkamp is verantwoordelijk voor driekwart van de omzet. RFS is daarnaast eigenaar van kredietverstrekker Lacent. Ook de omzet van fonQ en Create2Fit wordt in het boekjaar nog meegerekend, aangezien deze dochterbedrijven pas in het tweede deel van 2016 zijn verkocht.

Uit het jaarverslag blijkt verder dat Apax het bedrijf voor 211 miljoen euro heeft volgehangen met aandeelhoudersleningen, die zijn gebruikt om de aankoop te financieren. De schuld van RFS is daardoor opgelopen tot 573 miljoen euro.

RFS verwacht dat de omzet in het huidige boekjaar verder toeneemt en de winstgevendheid wordt verbeterd. Voor Wehkamp ligt de groeiverwachting op negen procent. Het concern denkt dat de omzetgroei van het voormalige postorderbedrijf de komende tien jaar boven de vijf procent blijft.

RetailTrends