In het grootste deel van de winkels van de Belgische elektronicaketen Auva is deze week een robot geïntroduceerd. De robot zal onder meer klanten verwelkomen, ze wegwijs maken in het assortiment en medewerkers assisteren.

De robot draagt de naam Cruzr en werd ontwikkeld door het Chinese bedrijf UBTech. De uitvinding werd woensdag geïntroduceerd in het Hasseltse filiaal van Auva, meldt Het Laatste Nieuws. Cruzr heeft een vrij menselijke vorm en is voorzien van armen en handen. 

Raf Coomans, ceo van Auva, benadrukt dat de robot niet wordt ingezet om werknemers te vervangen, maar om deze te assisteren. “Onze robot brengt de klant in contact met de juiste verkoper zodat die zich op zijn of haar beurt kan focussen op het menselijk contact”, vertelt hij. De elektronicaketen is naar eigen zeggen de eerste winkel in België die een zogenaamde humanoïde robot op de winkelvloer zet.

Naast Cruzr introduceert Auva nog een andere robot. Deze heeft de naam James en is geschikt voor zowel consumentengebruik als zakelijk. De robot kan ingezet worden voor allerlei toepassingen, bijvoorbeeld voor de bediening van lampen en gordijnen. James is vanaf begin volgende maand bij de elektronicaketen te koop voor een prijs van 2999 euro.