Kredietbeoordelaar Moody’s is door de gevolgen van het coronavirus negatief gestemd over de financiële situatie van HEMA. Moody's twijfelt aan het vermogen van de Nederlandse warenhuisketen om zijn schulden af te lossen en vindt de situatie risicovol, aangezien HEMA financieel al tamelijk zwak is.

Moody’s was al eerder negatief over de kredietwaardigheid van HEMA. Begin dit jaar stelde HEMA-eigenaar Marcel Boekhoorn het terugbetalen van een lening van veertig miljoen euro aan moederbedrijf AMEH XXVI uit. De kredietbeoordelaar is nu weer bang dat het warenhuis zijn schulden niet verder kan afbetalen als de situatie rondom het virus verslechtert of lange tijd onveranderd blijft. Daarnaast spelen de productieproblemen in China, waar het warenhuis een groot deel van zijn producten vandaan haalt, een rol.

Vorige week liet HEMA nog weten dat zijn winkels zo lang mogelijk openblijven. Wel zei de warenhuis keten daarbij de komende tijd eventueel openingstijden van zijn winkels aan te passen en/of tot sluiting over te gaan. Daarnaast bleek eerder deze maand uit een brief van ceo Tjeerd Jegen dat HEMA de betaaltermijn voor zijn leveranciers heeft opgerekt in verband met de coronacrisis.