'Belangrijk dat winkels contant geld accepteren'

'Belangrijk dat winkels contant geld accepteren'

Het is belangrijk dat winkels contant geld blijven accepteren, ook in tijden van corona. Dat antwoordt minister Wopke Hoekstra van Financiën op vragen van het CDA.

Volgens Hoekstra moeten consumenten kunnen kiezen hoe ze ze aan de kassa afrekenen. "Er is tenslotte nog steeds een groep mensen die hun betalingen in contant geld wil voldoen en hier in sommige gevallen ook afhankelijk van is. Met name voor de laatste groep mensen is het belangrijk dat toonbankinstellingen contant geld accepteren." Hoekstra zegt dat hij 'incidenteel signalen' heeft ontvangen dat winkels cash niet aannemen, maar hij weet niet hoe vaak het voorkomt. Er zijn geen actuele gegevens beschikbaar.

Het recentste onderzoek vond plaats voor de coronacrisis. Toen bleek dat 97 procent van de winkels contant geld accepteert. De Nederlandsche Bank laat op dit moment onderzoeken hoe het nu met de acceptatie van cash staat en in hoeverre het risico op besmetting met het coronavirus daarbij een rol speelt. De resultaten worden begin november verwacht.

Hoekstra zegt dat het weigeren van contant geld bewust niet is opgenomen in de coronaprotocollen. Sommige sectoren hadden daar juist op aangedrongen, schrijft hij. In elk geval kledingketen terStal en New York Pizza accepteren sinds het uitbreken van het coronavirus geen contant geld meer.

Reacties 6


Henk VIS 2 okt, 15:06

Pinnen is veel efficiënter en veiliger. Voor de consument en de winkel.

Ouderen van nu - die blijkbaar wel geld uit een automaat kunnen halen- hebben al jaren kennis kunnen maken met pinnen in de winkel. Het excuus "Ja, maar oude mensen" kan je niet blijvend gebruiken.


chris krijger 2 okt, 15:41

Henk er zijn ook nog mensen die moeten wel contant betalen omdat ze anders het inzicht kwijt zijn van hun saldo


Nico van den Ameele 2 okt, 16:55

Wil de minister dan ook zorgen dat we als winkeliers nog op een normale manier aan muntgeld kunnen komen? Sinds de sluiting van de lokale Rabobank zou ik 60 km heen en 60 km terug moeten rijden en twee maal door de toltunnel voor de dichtstbijzijnde muntrolautomaat. En dan maar hopen dat de munten die ik nodig heb niet net op zijn...


johan velde 3 okt, 21:15

muntrollen kun je gewoon bestellen


Guido de Wit 5 okt, 14:16

Natuurlijk is pinnen veiliger en meestal sneller. Echter bestaat het risico als er een stroom- of internetstoring is die langer duurt (virus,dos aanval) dat men geen boodschappen meer kan doen. De Nederlandse Bank adviseert ook om altijd wat reserve aan contanten in huis te hebben om bij een eventuele storing toch de dagelijkse aankopen te kunnen blijven doen.


Lenneke -- 8 okt, 12:44

Ja pinnen is prima en ik snap dat veel zaken het 'veiliger' vinden om te laten pinnen.
Maar....
Contant is nog steeds een wettig betaalmiddel.
In mijn winkel mag de consument daar gewoon mee betalen.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!