Het is belangrijk dat winkels contant geld blijven accepteren, ook in tijden van corona. Dat antwoordt minister Wopke Hoekstra van Financiën op vragen van het CDA.

Volgens Hoekstra moeten consumenten kunnen kiezen hoe ze ze aan de kassa afrekenen. "Er is tenslotte nog steeds een groep mensen die hun betalingen in contant geld wil voldoen en hier in sommige gevallen ook afhankelijk van is. Met name voor de laatste groep mensen is het belangrijk dat toonbankinstellingen contant geld accepteren." Hoekstra zegt dat hij 'incidenteel signalen' heeft ontvangen dat winkels cash niet aannemen, maar hij weet niet hoe vaak het voorkomt. Er zijn geen actuele gegevens beschikbaar.

Het recentste onderzoek vond plaats voor de coronacrisis. Toen bleek dat 97 procent van de winkels contant geld accepteert. De Nederlandsche Bank laat op dit moment onderzoeken hoe het nu met de acceptatie van cash staat en in hoeverre het risico op besmetting met het coronavirus daarbij een rol speelt. De resultaten worden begin november verwacht.

Hoekstra zegt dat het weigeren van contant geld bewust niet is opgenomen in de coronaprotocollen. Sommige sectoren hadden daar juist op aangedrongen, schrijft hij. In elk geval kledingketen terStal en New York Pizza accepteren sinds het uitbreken van het coronavirus geen contant geld meer.