De gemiddelde grote binnenstad trok tijdens de week van Black Friday bijna de helft (48 procent) minder bezoekers dan in 2019. Dat blijkt uit cijfers van INretail. Op de koopjesdag zelf werden gemiddeld 72 procent minder bezoekers geteld. Vooral in Amsterdam bleef het relatief rustig.

Volgens de brancheorganisatie is ook ‘het drukste weekend van het jaar’ daarmee landelijk gezien goed verlopen. Ook aankomende zaterdag, de dag van pakjesavond, verwacht INretail geen grote problemen in de winkelstraat. “De oproep van winkels, webshops en ook de overheid om tijdig de inkopen te doen werkt en blijven we de hele maand herhalen. Het helpt winkelbezoek te spreiden en webshops bij het afhandelen van alle bestellingen.”

Op dinsdag 1 december werd daarnaast de wettelijke mondkapjesplicht in winkels van kracht. Volgens de brancheorganisatie heeft de lange aanlooptijd gezorgd voor een soepele overgang en zijn er geen incidenten gemeld. RetailTrends vroeg woensdag onder meer Action, Deen en Kruidvat naar hun ervaringen na één dag mondkapjesplicht. Hun reacties lees je hier.