De ongeveer zeventig winkels in Klazienaveen die dinsdag om 9.00 uur de deuren hadden geopend, zijn ruim een uur later weer dichtgegaan. De gemeente Emmen, waar het dorp onder valt, had ze een officiële waarschuwing gegeven.

De winkels gingen open uit onvrede over het coronabeleid van de overheid. Volgens de ondernemers dreigen ze kopje onder te gaan door het gebrek aan omzet. De steunmaatregelen en de aangekondigde versoepelingen, zoals vanaf woensdag winkelen op afspraak, zijn volgens hen ontoereikend.

Toen de gemeente met een officiële waarschuwing kwam, kozen de winkeliers eieren voor hun geld. Ze hadden geen zin in een boete van vierduizend euro. "We hebben een uurtje de tijd gehad om ons punt te maken", zegt voorzitter Harrie van der Velde van de ondernemersvereniging tegen RTV Drenthe. "Het is wat het is. Maar we hebben ons statement gemaakt."

Burgemeester Eric van Oosterhout zegt dat hij niet anders kon. "Ik kan de winkeliers in Klazienaveen niet meer toestaan dan ondernemers in andere plaatsen. Als zij de landelijke coronaregels overtreden, dan moet ik wel ingrijpen. De ondernemers zijn door ons aangesproken en hebben allemaal rond tien uur de deuren weer gesloten. Ik keur de actie niet goed, maar heb wel begrip voor de boodschap die ze hiermee over willen brengen."