Grote, statige panden met daarin een wat ingedutte formule van een modewarenhuis. Grote kans dat dat ongeveer is wat menigeen voor zich ziet bij het noemen van de naam Peek & Cloppenburg. Maar de meer dan 150 jaar oude retailer is bezig zichzelf nieuw leven in te blazen.

 

Peek & Cloppenburg is opgericht door Duitse ondernemers, maar Rotterdam is de geboortegrond. Daar woont het duo Johann Theodor Peek en Heinrich Cloppenburg, dat in 1869 de allereerste winkel opent in de Maasstad. Een jaar later al volgt in Utrecht de tweede Nederlandse win - kel. In de twintig jaar erop krijgen ook Amsterdam, Den Haag, Breda, Leeuwarden, Groningen, Haarlem en Leiden een warenhuis van P&C. Pas in 1900 verhuizen de twee oprichters naar hun geboorteland om het bedrijf in Düsseldorf te vestigen en in diezelfde stad de eerste Duitse winkel te openen. 


Al vroeg in het bestaan van Peek & Cloppenburg ontstaat een splitsing in het bedrijf die tot op de dag van vandaag voortduurt. In 1901 komt James Cloppenburg, zoon van de oprichter, het bedrijf in om in Berlijn de tweede Duitse winkel te openen. Cloppenburgs...