Retailmerken en experts zijn het eens: shoppen via social media wordt groot. Intussen komt de consument langzaam op gang en loopt Nederland op technologisch vlak niet in de voorhoede. Toch lijkt er een verschuiving te komen. Hoe zet je het best in op de huidige en nieuwe mogelijkheden?

 

Meta (lees: Instagram en Facebook) trekt met Shopify op, Twitter lanceerde eerder dit jaar Twitter Shops en TikTok voegde een nieuwe ‘order center’-knop aan profielen toe. Vrijwel alle platforms richten zich op nieuwe manieren om verkopen op social media laagdrempeliger te maken.


En dat is niet vreemd. Het afgelopen jaar hebben ruim twee op de vijf online shoppers in ons land wel eens iets gekocht via social media, blijkt uit het onderzoek What’s happening online van Ruigrok NetPanel dat halverwege dit jaar verscheen. Onder Generatie Z is dit zelfs meer dan de helft. Redenen voor deze aankopen zijn het geïnspireerd raken door een post of advertentie (33 procent), het product toevallig tegenkomen op de tijdlijn (31 procent) en het gemak van een aankoop doen via social media (31 procent).


...