Martijn Rozenboom veroordeeld voor faillissement Miss Etam
Gepubliceerd op 29 juli 2024 om 15:59
Toenmalig eigenaar van Miss Etam Martijn Rozenboom heeft zich schuldig gemaakt aan onbehoorlijk bestuur en is daarmee aansprakelijk voor het faillissement van de winkelketen. Dat heeft de rechter bepaald in een zaak die was aangespannen door curator Nils Reerink. Rozenboom is veroordeeld tot betaling van een voorschot van 2 miljoen euro, al zijn daar wel voorwaarden aan verbonden. Hij gaat in hoger beroep.
Miss Etam ging in augustus 2020 failliet en startte een maand later door onder Rozenboom. Al snel ontstonden weer problemen en begin 2021 ging de modeketen opnieuw failliet. Eind 2022 startte curator Nils Reerink een rechtszaak tegen Rozenboom, waarin hij 4,5 miljoen euro eiste. Dat is volgens de curator het faillissementstekort.
Volgens de curator richtte Rozenboom het modebedrijf op zo'n wijze in dat alle kosten werden ondergebracht bij onderdelen die later failliet gingen. De opbrengsten werden bijgeschreven bij bedrijfsonderdelen die buiten de faillissementen vielen. "Onrechtmatig handelen", aldus Reerink. Volgens Rozenboom zelf gooide de coronalockdown van eind december 2020 roet in het eten bij de doorstart. Naast het omzetverlies kwam het bedrijf niet in aanmerking voor overheidssteun, omdat het na de doorstart als nieuw bedrijf werd beschouwd.
Vrijblijvende financiering
De rechter oordeelt dat Rozenboom zich schuldig maakte aan onbehoorlijk bestuur. Zo was de financiering vanuit een andere vennootschap van Rozenboom niet afdwingbaar, omdat daar niets over was vastgelegd. De betalingen hadden een 'vrijblijvend karakter'. Na de lockdown heeft deze vennootschap de keuze gemaakt om acuut de financiering te staken. "Dát en het feit dat er ook anderszins geen dekking voor de bestaande (en lopende) verplichtingen bestond, is dus de oorzaak van het faillissement van NXT-vennootschappen", aldus de rechter.
Rozenboom wordt veroordeeld tot betaling van een voorschot van 2 miljoen euro. "De rechter acht mede op basis van de overgelegde aangiftes loonheffingen en rekening houdende met niet-betaalde premies aannemelijk dat (ten minste) dit bedrag het gevolg is van de onbehoorlijke taakvervulling en niet van de lockdown", staat in het vonnis.
Hoger beroep
De rechter heeft daar wel voorwaarden aan verbonden, zegt Reerink in een reactie aan RetailTrends. "Ik kan daar op dit moment nog niet heel veel mee. Die vordering staat er wel, maar we zullen toch het hoger beroep moeten afwachten hoe dat afloopt."
Rozenboom heeft namelijk hoger beroep aangetekend. "We kunnen ons totaal niet in het vonnis vinden", zegt Rozenboom. "Volgens ons is het oordeel voor een belangrijk deel gebaseerd op een onjuiste interpretatie van de feiten. Daarom gaan we ook in hoger beroep." Hij zegt er alle vertrouwen in te hebben dat dit tot een ander oordeel zal leiden.
"Wij zijn nog wel even bezig, vrees ik", zegt Reerink. "Tenzij er een mooie handreiking komt, maar die zie ik vooralsnog niet." Het FD meldde eerder dat de zaak mogelijk uitloopt op een schikking, maar volgens Reerink is die niet in zicht. "De rechter drong daar wel op aan, maar dat heeft uiteindelijk geen handen en voeten gekregen."
Het noemen van zijn naam leidt vaak tot een stroom aan negatieve reacties. 'Bedrijvendokter' Martijn Rozenboom is misschien wel de meest verguisde persoon in de Nederlandse retailsector. Hij was betrokken bij het doorstarten en doorverkopen (dan wel leegverkopen) van winkelketens, zoals Miss Etam, McGregor en Le Ballon. Tegenover RetailTrends deed hij onlangs zijn verhaal.