Blokker is failliet verklaard, nadat de huishoudketen ruim een week geleden al uitstel van betaling had aangevraagd. De circa 400 winkels blijven voorlopig open. De webshop blijft dicht. Bij Blokker werken zo'n 3.500 mensen.
De huidige bewindvoerders Jasper Berkenbosch en Robin de Wit zijn aangesteld als curatoren. Met het oog op een mogelijke verkoop van (een deel van) Blokker blijven de winkels tot het eind van het jaar open. Op de website blijft het assortiment beschikbaar. Bestellen via de webwinkel en retourneren is niet mogelijk.
De 45 franchisefilialen vallen buiten het faillissement. Dat geldt ook voor het inmiddels verzelfstandigde distributiecentrum MRG Logistics.
Waarschuwing
Accountant KPMG waarschuwde in het jaarverslag van moederbedrijf Mirage Retail Group al dat het bedrijf in het najaar in acute geldnood zou kunnen komen. Ook het voortbestaan van het moederbedrijf zelf zou dan in gevaar kunnen komen.
In mei werd Blokker nog voorlopig gered doordat er een nieuwe geldschieter werd gevonden. Het Amerikaanse Gordon Brothers verstrekte de lening, zodat Blokker zeker 3 jaar vooruit zou kunnen. Het ging om 35 miljoen euro, zei ceo Ynse Stapert van Mirage Retail Group later die maand.
Noodmaatregelen
Er was een nieuwe geldschieter nodig doordat er een geschil was ontstaan met voormalig kredietverstrekker Hilco Capital. In de tussentijd moest Blokker een aantal noodmaatregelen nemen. "Hierbij moest directe liquiditeit (kasinkomsten) boven voorraad en winstgevendheid worden gesteld", meldde Blokker vorige week nadat het uitstel van betaling had aangevraagd.
"Dit leidde samen met de druk van de coronabelastingschulden tot tijdelijke terugval in de bedrijfsresultaten en een acuut geldtekort. Afspraken om tijdelijk meer financiële ruimte te creëren, hebben tot op heden niet tot het gewenste resultaat geleid."
Andere ketens
Onder Mirage vallen behalve Blokker ook speelgoedketen Intertoys (ruim 200 winkels) en de Nederlandse tak van de Chinese winkelketen Miniso (8 winkels). Vorige week werd bekend dat Intertoys wordt verkocht aan de Belgische branchegenoot ToyChamp. De Autoriteit Consument & Markt gaf dinsdag groen licht voor de overname. Vorig jaar viel het doek voor elektronicaketen BCC (56 winkels).
Wibra
Wibra-topman Bas Duijsens zei maandag tegen RetailTrends dat hij bij een faillissement van Blokker kansen ziet voor zijn keten. "We zouden zo'n 100 winkels kunnen inlijven."
Reacties 0