Tegenslag voor Domino's: niet meer rayons in Nederland

Tientallen franchisenemers zijn naar de rechter gestapt vanwege het wijzigen van de openingstijden en het rayon door Domino’s Pizza. De fastfoodketen mag in ieder geval het beschermd rayon niet verkleinen, zo blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Rotterdam.

Domino’s wil de exclusieve gebieden van ondernemers verkleinen bij de verlenging van een franchiseovereenkomst. Door met meer rayons te werken, kan de franchiseorganisatie het aantal vestigingen sneller uitbreiden. De franchisenemers kunnen zich echter niet vinden in de eenzijdige aanpassing.

De zaak is mede door de franchisevereniging aangespannen en kent een breed draagvlak onder franchisenemers, die vorige maand in groten getale in de rechtbank aanwezig waren. Daar werden ze door de rechter in het gelijk gesteld, omdat het rayon wordt beschouwd als een kernbeding die niet eenzijdig kan worden gewijzigd. Als het de bedoeling was om het rayon te kunnen wijzigen in de verlengde overeenkomst, had Domino’s Pizza dat expliciet moeten benoemen.

Domino’s Pizza is nog met de ondernemers in gesprek om tot een overeenstemming te komen over de verplichte openingstijden. Waar de minimale exploitatietijden voorheen dagelijks van 16.00 tot 22.00 uur waren, moeten restaurants voortaan doordeweeks van 11.30 tot 22.00 uur en in het weekend van 13.00 tot 22.00 uur open. Omdat er nog schikkingsonderhandelingen lopen, heeft de rechtbank over deze kwestie geen uitspraak gedaan.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!