'Duizenden winkeliers dreigen failliet te gaan'

'Duizenden winkeliers dreigen failliet te gaan'

Duizenden winkeliers kampen met hoge schulden en zullen daarom binnenkort de deuren sluiten. Daarvoor waarschuwt brancheorganisatie INretail tegen NU.nl.

"Wij schatten in dat twintig procent van onze achterban dikke financiële problemen heeft. De helft daarvan zal stoppen of failliet gaan", zegt algemeen directeur Jan Meerman.

Hij roept het kabinet dan ook op om winkeliers meer tijd te geven om de belastingschulden terug te betalen. "En dan willen ze vanaf 1 oktober ook nog rente vragen, dat kan echt niet. Stop met het pesten van deze ondernemers."

ING waarschuwde begin dit jaar al voor 'meer gaten in de winkelstraat'. Veel ondernemers teren vooral op belastinguitstel, stelde de bank vast. De Raad Nederlandse Detailhandel riep vorige week op de huren niet te verhogen.

Reacties 7


Jeffry Kuperus 25 apr, 10:16

Overheid zal wel weer korte termijn visie hebben. NU innen en niet later maar als de ondernemer failliet is kan de overheid helemaal naar hun centen fluiten en gaat er nog veel meer geld verloren aan uitkeringen, lege panden waar geen huur geint wordt dud nog eens belasting verlies etc.


Eus Peters 25 apr, 10:28

“Normaal” (maar wat is normaal in deze tijden?) onderneemt meer dan 50% van de starters in de detailhandel en de horeca na 5 jaar niet meer. Dus elk jaar stopt zo’n 10%. Gelukkig lang niet allemaal faillissementen.
Afgelopen jaren nam het aantal starters niet drastisch af, maar faillissementen / stoppers wél. Verwacht dus maar een “normale” inhaalslag en raak niet in paniek.
Zorg wel dat degenen die stoppen een beetje schuldenvrij kunnen stoppen door belastingschuld kwijt te schelden en iets van pensioenopbouw te mogen houden. Immers, het kabinet heeft meer aan medewerkers (NOW) betaald en meer aan belastingschulden opgebouwd dan dat ze aan ondernemers zélf steun heeft verleend. Die '90 miljard' is vooral niet bij ondernemers terechtgekomen.
Veel ondernemers hebben daarom niet alleen een zware tijd achter de rug, maar hebben nog een enorme berg vóór zich om op te lossen. Langer uitsmeren en uitstellen is niet altijd beter. Beter en dringender is een eerlijke stop-regeling.
Het blijft wonderbaarlijk dat de regering er in blijft volharden dat de schade die het gevolg is van rechtmatig overheidsingrijpen (lockdown en beperkingen in maatschappelijk belang volksgezondheid) zonder nadeelcompensatie van de schade kan en het 'steun' noemt. Door het 'steun' te noemen, maximeer je eea gekoppeld aan Europese staatssteunkader. Daardoor hebben de grotere bedrijven buiten NOW voor hun medewerkers niets ontvangen.


Henk Tevreden 25 apr, 10:55

Er is 2 jaar lang niemand failliet gegaan, er zijn veel zombie bedrijven gecreëerd ook in de winkelstraat die allang geen bestaansrecht meer hadden. Hoe triest het ook is maar nu moet de pijn worden gepakt zodat er ondernemers overblijven die genoeg onderscheidend vermogen hebben. Een sanering van 20% zal de handel van de rest en de kwaliteit ten goede komen.


Charkotte Blauw 25 apr, 11:11

Welke detaillist kan een omzet val van pak m beet 150000 euro opvangen? Door Corona sluitingen wel te verstaan. Ik niet…Er gaan ook bedrijven failliet die wel een gezonde business case hadden en de omzetdaling niet konden opvangen…


Leonard Van Liere 25 apr, 14:07

Kwijtschelden kan niet, meer tijd krijgen moet kunnen. We praten toch over teveel geclaimde steun? Dat geld niet even geparkeerd? Helaas ook hier weer de goeden moeten lijden onder de slechten, reken maar op een flink aantal fraudegevallen


Leonard Van Liere 25 apr, 14:10

Charlotte: zonder in procenten en marges te spreken en te denken kun je met zo’n getal niets


Gug Gladon 25 apr, 16:45

Verbaas me een beetje over de reacties, want hoor echt alleen maar positieve geluiden uit de modewereld dit jaar wat betreft de verkoop tot nu toe. Het moet dan toch geen probleem zijn om de restschulden te voldoen binnen de afgesproken termijn die de overheid heeft gesteld.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!