Winnaar/verliezer van de week: BackWerk en IKEA

Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: BackWerk en IKEA.

Winnaar: BackWerk
Vorig jaar zomer bleek al dat HMSHost International in zijn maag zat met de stationsformule Broodzaak en de beoogde opvolger Treck. De coronacrisis drukte flink zijn stempel op de sector, zei ceo Walter Seib. Wat dat concreet betekende, wilde hij niet zeggen. Wel was duidelijk dat de ombouw naar het nieuwe concept Treck stokte: slechts drie filialen werden getransformeerd. Een paar maanden later werd dat hele avontuur afgeblazen. De crisis speelde een rol, maar Treck bleek ook niet in trek. Het Duitse BackWerk rook zijn kans, bleek deze week. De bakkerijformule zinde al langer...

Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: BackWerk en IKEA.

Winnaar: BackWerk
Vorig jaar zomer bleek al dat HMSHost International in zijn maag zat met de stationsformule Broodzaak en de beoogde opvolger Treck. De coronacrisis drukte flink zijn stempel op de sector, zei ceo Walter Seib. Wat dat concreet betekende, wilde hij niet zeggen. Wel was duidelijk dat de ombouw naar het nieuwe concept Treck stokte: slechts drie filialen werden getransformeerd. Een paar maanden later werd dat hele avontuur afgeblazen. De crisis speelde een rol, maar Treck bleek ook niet in trek. Het Duitse BackWerk rook zijn kans, bleek deze week. De bakkerijformule zinde al langer op stationslocaties en aarzelde niet toen dit buitenkansje zich aandiende. BackWerk wordt als franchiser toegevoegd aan het portfolio van HMSHost. In één klap stijgt het aantal vestigingen daarmee van 30 naar ongeveer 45. Een flinke groeispurt voor BackWerk, dat sinds de entree in 2009 in Nederland langzaam maar gestaag uitbreidt.

Verliezer: IKEA
Eén miljoen euro. Dat is de boete die woonwarenhuisketen IKEA in Frankrijk kreeg voor het jarenlang bespioneren van het eigen personeel. Dat gebeurde door de gegevens van hun bankrekeningen te bekijken en soms nepmedewerkers te gebruiken om rapporten over werknemers op te stellen. Dat systeem zou in elk geval tussen 2009 en 2012 hebben bestaan, maar vermoedelijk al veel eerder. IKEA gaf zo'n zes ton per jaar uit aan privédetectives. Zij moesten bijvoorbeeld uitzoeken hoe een medewerker zich een dure auto kon veroorloven. Ook werd aan de detectives gevraagd om uit te zoeken of een medewerker mogelijk 'een risico op ecoterrorisme' was. In totaal stonden er vijftien mensen terecht. Een voormalig directeur kreeg een boete van 50 duizend euro en een voorwaardelijke celstraf van twee jaar.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Meest gelezen


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!