​Acht op de tien winkeliers wil op zondag open

Een meerderheid van de gemeenten en ondernemers heeft gekozen voor een ruime openstelling van winkels op zondag. Dat blijkt uit de evaluatie van de Winkeltijdenwet, die minister Henk Kamp van Economische Zaken vrijdag aan de Tweede Kamer heeft gezonden.

Sinds 1 juli 2013 mogen gemeenten zelf bepalen of winkels op zon- en feestdagen open mogen zijn. Het lukt hen volgens Kamp om op lokaal niveau een goede afweging te maken van zowel de economische belangen als de waarde van de zondagsrust. “De wijzigingen in de Winkeltijdenwet zijn dus effectief”, stelt hij.

79 procent van de winkeliers geeft aan graag op zondag open te zijn. De belangrijkste redenen zijn de wens van de klant, de mogelijkheid tot extra omzet en het gegeven dat concurrenten ook open zijn. Vier procent is geopend vanwege contractuele verplichtingen, zoals in het Groningse winkelcentrum Paddepoel.

Werknemers zouden zich niet onder druk gezet voelen om op zondag te werken. Negen op de tien ontvangt een extra toeslag, dat vooral voor jongeren een stimulans is om te werken. Voor de evaluatie van de wet heeft onderzoeksbureau BMC studies, interviews en een enquête onder winkelmedewerkers, ondernemers en gemeenten gehouden.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends