Andrew Jennings: 'Het warenhuis moet een trophy store zijn'

Het concept ‘warenhuis’ is niet dood, maar voor middelmatigheid is geen plek meer. “Het moet een trophy store zijn, zodat mensen met trots vertellen over hun laatste aankoop”, zegt warenhuisveteraan Andrew Jennings in het decembernummer van RetailTrends.

Jennings werkte als bestuurder bij warenhuizen als Harrods, House of Fraser, Woolworths, Karstadt en Saks Fifth Avenue. Tot voor kort was hij voorzitter van de raad van commissarissen van HEMA.

Je moet de klant volgens Jennings een goede reden geven om naar de winkel te komen. Dat betekent dat je een gezaghebbend productaanbod moet bieden. “Je kunt niet een beetje van dit en een beetje van dat doen. Het assortiment moet kenmerkend zijn wat betreft look-and-feel. Een wow-gevoel creëren. Want dat is waar het warenhuis over moet gaan: ontdekking en opwinding.”

Tijd is voor consumenten steeds meer een luxegoed, stelt hij. “Dus maak een bezoek dubbel en dwars waard.” Warenhuizen, maar ook andere concepten in het middensegment, blinken hier volgens Jennings niet in uit. “The mushy middle noem ik het.” Deze winkels differentiëren niet, bieden geen kenmerkend productaanbod en leveren niet altijd de juiste service. “Als je niet meebeweegt, beland je uiteindelijk op het retailkerkhof. En het zal daar steeds drukker worden.”

Jennings vertelt in het decembernummer van RetailTrends onder meer over zijn favoriete trophy store, geeft handvatten voor retailers die een visie willen creëren en deelt zijn stelregel om bij nieuwe instore technologieën de zin van de gimmick te onderscheiden. Lees het volledige artikel in het digitale magazine. Nog geen member? Klik dan hier voor meer informatie.

Reacties 2


Reinder Koornstra 10 dec, 11:24

Ik kan het alleen maar met Jennings eens zijn!
Maar de huidige generatie retailmanagers lijkt daar helemaal niet mee bezig te zijn. Die beschouwen hun klanten alleen nog maar als prooidieren, waaraan ze zoveel mogelijk willen verdienen! Zodat zij hun bonussen kunnen incasseren!
Tja, dat dit doorwerkt op de winkelvloer kun je de medewerkers niet aanrekenen.
Maar ja, ik geloof dat ik dit al dertig jaar zo stel, maar iedereen weet ht beter! Dat gaat Jennings ook niet veranderen!


J. Kessels 10 dec, 18:41

Wat heeft Jennings aan HEMA bijgedragen?
Trouwens House of Fraser en Karstadt kun je nou ook niet direct betrappen op visie!

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!