Liveblog maandag: Duitsland sluit groot deel winkels, in Nederland ook meer sluitingen

Liveblog maandag: Duitsland sluit groot deel winkels, in Nederland ook meer sluitingen

Kijk hier voor het nieuwste liveblog

In dit liveblog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rond het coronavirus.

De hoofdpunten:

17.00 We sluiten het liveblog. Tot later.

16.30 Duitsland sluit groot deel winkels
Duitsland sluit een groot deel van de winkels. Alleen supermarkten, tankstations, apotheken en andere 'essentiële' winkels mogen openblijven, heeft de Duitse regering bepaald.

16.25 Hart onder de riem

16.15 BackWerk mogelijk verder als take-away
BackWerk heeft al zijn filialen in Nederland gesloten, met uitzondering van zijn metrolocaties in Rotterdam. De broodjesketen kijkt wel of het als take-away verder kan. Dat meldt managing director Dick de Vilder aan RetailNews.

16.00 Ook Denham sluit alle winkels
Nog een retailer die wereldwijd alle winkels sluit: het Amsterdamse jeansmerk Denham.

15.45 Bezorgen mag, afhalen niet
Horeca Nederland schept duidelijkheid. Restaurants mogen wel bezorgen, maar niet laten afhalen. Thuisbezorgd.nl heeft inmiddels de afhaalfunctie van de website verwijderd. (UPDATE: later bleek dat toch bezorgen én afhalen is toegestaan, Horeca Nederland heeft de tekst aangepast).

15.30 Alle winkels Urban Outfitters gaan dicht
Urban Outfitters sluit wereldwijd alle winkels, dus ook die in Nederland. Dat meldt het modemerk op Facebook.

15.15 Univé sluit alle winkels
Univé sluit uit voorzorg alle 110 winkels tot in elk geval 6 april. Leden kunnen telefonisch en online wel bij de verzekeraar terecht. Eerder gingen de Brabantse winkels al dicht.

15.00 Beschermend materiaal naar de zorg
Thuiswinkel.org roept zijn leden op alle artikelen die kunnen beschermen tegen het coronavirus, zoals geschikte mondkapjes en desinfectanten, beschikbaar te stellen voor de zorgsector. Daarmee geeft de belangenvereniging van webwinkels gehoor aan de oproep van ondernemersorganisatie VNO-NCW.

14.30 Kappersbranche: salons dicht
De Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO) adviseert alle ondernemers in de kappersbranche om vanaf morgen de zaak te sluiten. "Als branchevereniging hebben we de gezondheid van ondernemers en hun werknemers, onze verantwoordelijkheid naar klanten en het maatschappelijk belang in afweging genomen. Hieruit concluderen we dat we niet meer kunnen wachten op nieuwe overheidsrichtlijnen."

14.00 'Winkels hebben miljarden nodig'
In de non-food retailsector kelderen de omzetten doordat veel mensen thuisblijven vanwege het coronavirus. Daardoor ontstaan liquiditeitsproblemen, zegt brancheorganisatie INretail. "De situatie die in enorm korte tijd is ontstaan, is uitzonderlijk", zegt algemeen directeur Jan Meerman. "Er zijn miljarden nodig om lucht te creëren."

13.30 Hamsteren gaat door
Ondanks de oproep om te stoppen met hamsteren, slaan consumenten in de supermarkten nog steeds ruim in. Die indruk heeft brancheorganisatie CBL maandag. "We zijn de balans nog aan het opmaken, maar volgens de eerste indrukken is het nog steeds aardig druk", zegt een woordvoerster tegen persbureau ANP. Volgens haar zijn er genoeg vakkenvullers. "Wij horen nog geen geluiden over een branchebreed personeelstekort."

13.10 Jumbo: laat de kinderen thuis
De Jumbo in Cuijk vraagt de kinderen thuis te laten bij het boodschappen doen.

 

Attentie: graag als klant ALLEEN boodschappen komen doen. (Laat uw kinderen thuis) We kunnen maximaal 100 personen...

Geplaatst door Jumbo Bosmans Cuijk op Maandag 16 maart 2020

12.50 Medewerkers Amazon besmet
Drie medewerkers van twee distributiecentra in Spanje zijn besmet met het coronavirus, bevestigt het bedrijf aan de nieuwssite La Información. Twee van hen werkten in een dc in de buurt van Madrid, de ander in een dc bij Barcelona. De distributiecentra blijven open, tot woede van de vakbond die een rechtszaak aanspant tegen Amazon.

12.30 IKEA houdt winkels open
IKEA meldt dat al zijn winkels in Nederland open zijn. Wel zijn alle restaurants in de winkels dicht. Ook alle speelplaatsen (Småland) zijn nu gesloten. Klanten wordt gevraagd zoveel mogelijk gebruik te maken van de zelfscankassa's en bij de andere kassa's bij voorkeur contactloos te betalen. Persoonlijke adviesgesprekken in de winkel zijn geannuleerd.

12.00 Gekkenhuis op de markt
In diverse plaatsen zijn markten afgelast, maar die in Coevorden gaat gewoon door. En het is er druk, ziet een verslaggever van het Dagblad van het Noorden. "Al na een uurtje had ik geen normaal brood meer over", zegt Esther Donders van bakkerskraam ’t Stoepje. "Ik heb klanten gehad die ik nog nooit heb gezien. Het is een gekkenhuis."

11.45 KPN sluit deel winkels
KPN heeft alle winkels in Brabant gesloten. Ook een deel van de winkels in andere provincies is dicht, onder meer in Arnhem, Den Helder, Sneek en Hengelo.

11.20 Het is rustig in de winkelstraten
"De supermarkten draaien op volle toeren, maar de binnensteden komen piepend tot stilstand", zegt Bureau RMC. Nadat premier Rutte afgelopen donderdag rond 15.00 uur ingrijpende maatregelen bekendmaakte (alle evenementen met meer dan 100 mensen afgelast, sociale contacten beperken), waren de gevolgen al snel te merken. De drukte nam met 33 procent af. Zaterdag was de daling 36 procent, zondag 50 procent. "Met het horecaverbod van afgelopen zondag zal de drukte de komende dagen verder afnemen. En wat als de meeste winkels helemaal zullen sluiten, zoals in menig land om ons heen?"

11.00 Distributiecentra vol, maar...
De distributiecentra van Albert Heijn liggen vol, maar toch grijpen klanten soms mis. "We moeten keuzes maken wat we naar de winkels brengen", zegt directeur distributie en transport Marco van Grinsven. "De volumes zijn zo hoog dat we die artikelen brengen waar de meeste vraag naar is, zoals pasta, blikgroente, toiletpapier. Dus elke dag zul je nieuwe artikelen -die er vandaag niet zijn- in de winkels zien."


10.45 Veel winkelcentra Unibail dicht
Veel winkelcentra van Unibail-Rodamco-Westfield zijn dicht. Het gaat om de centra in Frankrijk, Spanje, Polen, Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije, met uitzondering van supermarkten, voedingswinkels en apotheken. In Denemarken zijn de openingstijden beperkt.

10.25 H&M sluit winkels in twaalf landen
H&M meldt dat alle winkels in Oostenrijk, Luxemburg, Bosnië en Herzegovina, Slovenië en Kazachstan vanaf vandaag dicht zijn. Dat gold al voor de winkels in Italië, Polen, Spanje, Tsjechië, Bulgarije, Frankrijk en een deel van Griekenland. In China komen de verkopen geleidelijk aan weer op gang.

10.15 Oproep supermarktbranche
Volgens Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zijn er op het moment duizenden extra vrachtwagens onderweg om de supermarkten te bevoorraden. Ook op tv riep hij iedereen op alleen de boodschappen te kopen die ze normaal gesproken ook kopen.

(foto boven: Herestraat Groningen, Roelof Kingma)

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!