​De showroom van de toekomst volgens Made.com

Made.com opent zaterdag zijn eerste showroom in ons land. Eentje waarin technologie hoogtij viert. De showroom van de toekomst ziet er volgens Made.com echter heel anders uit.

Made.com is van oorsprong een online meubelverkoper. De Britse etailer wil ‘design voor iedereen toegankelijk maken’ en doet dat door alle margepakkers op de ontwerper, fabrikant en zichzelf na uit de keten te elimineren. In 2012, twee jaar na de oprichting, besloot het merk echter ook wat marge af te staan aan vastgoedeigenaren. Na drie showrooms in zijn thuisland, waagt Made.com die stap nu ook in Nederland.

Vorig jaar ging al een tijdelijke vestiging in Amsterdam open. Die beviel zo goed, dat er nu een permanente komt op de Overtoom. Dat heeft waarschijnlijk vooral te maken met een online sprong die Made.com in de regio heeft gemeten. “Offline stimuleert online heel erg”, weet head of Benelux Damien Poelhekke. Zo is de online conversie in Liverpool en Leeds met respectievelijk veertig en 43 procent gestegen, na het openen van fysieke showrooms. De gemiddelde orderwaarde in Soho, waar de flagshipstore van Made.com gevestigd is, is toegenomen van 270 naar 595 pond.

De showroom kweekt dan ook vooral vertrouwen bij de klant. Een bank van duizend euro is namelijk zeker online een flinke besteding, zei Poelhekke vorig jaar in EtailTrends. “Je moet weten dat het geen troep is, dat de bank bevalt en dat het bedrijf transparant is.”

Made.com probeert de online ervaring naar zijn showrooms te brengen, onder meer door een interactieve omgeving te creëren. Het nadeel van fysieke locaties – dat niet alle producten getoond kunnen worden – wordt omzeild door bijvoorbeeld bepaalde producten digitaal te projecteren. Daarnaast werkt Made.com met NFC-tags op producten, die klanten met een tablet kunnen scannen voor meer informatie. “Zo voegen bezoekers producten aan hun favorietenlijstje toe en wordt de connectie tussen offline en digitaal gemaakt”, aldus Poelhekke.

Unboxed
Ondanks de aanwezigheid van deze technologische snufjes, is het volgens Poelhekke niet de showroom van de toekomst. Op de Webwinkel Vakdagen deed hij uit de doeken hoe die er wel uitziet: als een huiskamer. Letterlijk, want Made.com lanceerde een jaar terug zijn sociale platform Unboxed. Klanten die een product van de etailer thuis hebben staan kunnen er een foto van maken en uploaden naar de pagina. “Mensen willen net als bij kleding pronken met hun aankopen. Wij bieden hen hiermee die mogelijkheid.”


De foto's worden onder meer per postcode ingedeeld, waardoor een gebruiker kan zien of zijn gewenste product in de buurt live te bewonderen is. Hij kan vervolgens contact opnemen met de eigenaar of zelfs een bezichtiging plannen, zegt Poelhekke. “Uiteindelijk moet Made Unboxed zowel meer interactie als reviews opleveren.”

Inmiddels staat de teller op vijfduizend gebruikers, evenveel foto’s, 650 reacties en 870 berichten. Heel groot is de showroom van de toekomst dus nog niet, maar dat komt volgens Poelhekke omdat er nog weinig lawaai rond gemaakt wordt. Unboxed bevindt zich nog in de bètafase en staat bovendien los van de website. “Dit jaar willen we Unboxed verder gaan uitrollen”, zegt hij. Een van de manieren om het gebruik te stimuleren is gebruikers commissie geven, als een klant dankzij hen overgaat tot een verkoop. Concrete plannen daarvoor zijn er nog niet.