ABN Amro gaat zijn 1200 geldautomaten in Nederland voorzien van een nieuw voorzetstuk om fraude met pinpassen tegen te gaan. De bank stelt de nieuwe techniek ook beschikbaar aan branchegenoten.

De nieuwe paslezer heeft verlichting en is voorzien van een kinogram, een soort hologram dat als echtheidskenmerk dient. Hieraan kunnen klanten de paslezers herkennen, meldt de bank. De voorzetstukken hebben ook vernieuwd detectiemateriaal, waardoor de apparaten sneller worden uitgeschakeld bij ongeregeldheden. ABN Amro zegt de nieuwe techniek ook beschikbaar te stellen aan andere banken. De beeldschermen van de geldautomaten geven aanvullende instructies voor veilig pinnen. Zo moeten mensen hun pincode afschermen en wordt klanten gevraagd te kijken of het voorzetstuk hetzelfde is als dat op het beeldscherm.

Het voorzetstuk maakt het zogenoemde skimming moeilijker. Criminelen kopiëren hierbij de magneetstrip van pinpassen van klanten. Ze kijken de pincodes af, om vervolgens met de gegevens geld op te nemen. ABN Amro verwacht dat rond juni alle nieuwe voorzetstukken zijn aangebracht. Als een crimineel geld pint, moet de bank in principe de schade vergoeden.

De eerste generatie voorzetstukken bewezen hun nut. De Nederlandsche Bank meldde vorig jaar een flinke daling van pinpasfraude. De totale buit van pinpascriminelen bedroeg in 2005 3,7 miljoen euro, een daling van bijna 25 procent ten opzichte van 2004.