Nagenoeg alle retailers zijn van mening dat investeringen in omnichannel cruciaal of erg belangrijk zijn voor succes. Slechts een klein deel (acht procent) gelooft dat zijn bedrijf volledig omnichannel is, terwijl twaalf procent aangeeft over de juiste omnichannel technologie te beschikken. Dat blijkt uit het rapport The State of Omnichannel van Brightpearl, waarvoor 352 retailers zijn ondervraagd.

Brightpearl, dat managementsystemen verkoopt aan retailers in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, spreekt van een ‘enorme kloof tussen het belang van omnichannel en de uitvoering’. 87 procent van de retailers vindt omnichannel cruciaal of erg belangrijk, terwijl ruim negen of de tien een omnichannelstrategie hanteert of er binnenkort in investeert. De uitvoering houdt echter te wensen over, stelt ceo Derek O’Carroll. “Retailers moeten meer tijd en middelen investeren in technologie om hun omnichannelstrategieën te implementeren, anders dreigen ze af te vallen.”

45 procent van de retailers beschikt naar eigen zeggen nog niet over de juiste technologie om volledig omnichannel te kunnen opereren, of zouden kunnen profiteren van aanvullende technologische oplossingen. Nog eens 43 procent denkt nu wel over de juiste technologie te beschikken, maar is daar niet zeker van.

Een belangrijk onderdeel van omnichannel is volgens twee op de drie retailers het hebben van verschillende methoden om consumenten te laten winkelen, zoals een webshop of fysieke winkel. Daarnaast noemt 66 procent van de retailers het bieden van een naadloze en consistente winkelervaring over alle verkoopkanalen. 64 procent vindt dat marketingstrategieën die gericht zijn op het converteren van klanten via elk kanaal uitmaken van omnichannel.