Met De Vegetarische Slager wist Jaap Korteweg in korte tijd een stevige bijdrage te leveren aan de inburgering van plantaardig vlees. Nu wil hij dat kunstje nog eens doen, maar dan met kaas. Of dat Those Vegan Cowboys gaat lukken? “Bij de start gaf ik ons 1 procent kans.”

 

Kaas komt van de koe. Dat is bij Those Vegan Cowboys ook zo. Alleen verschilt de koe van de startup van Jaap Korteweg nogal van haar soortgenoten. Koe Margaret is gemaakt van roestvrij staal en is eigenlijk een fermentor die diervrije caseïne produceert. Dat is het bestanddeel voor de smaak, textuur en rekbaarheid van kaas. Zonder caseïne geen echte kaas. Dit jaar is het Those Vegan Cowboys gelukt een eerste plantaardig kaasje te maken dat niet te onderscheiden zou moeten zijn van dierlijke. ‘Zou moeten zijn’, want niemand heeft het nog kunnen proeven. “We verwachten dat dat in de loop van dit jaar kan”, zegt Korteweg. Eerst moeten de verplichte voedselveiligheidschecks nog plaatsvinden. Korteweg hoopt als alles meezit in 2026 de markt op te kunnen.


Korteweg kent geen bedrijven die al net zo ver zijn...