Als nazaat van de familie achter Engelen Schoenen is de branche Daan Engelen met de pap- (of schoen)lepel ingegoten. Hij tuigde 95percent op: een kans op een nieuw leven voor schoenen die voor retailers onverkoopbaar zijn.

 

Hoewel hij er nooit zelf heeft gewerkt, kwam Daan Engelen regelmatig bij de schoenenwinkel van zijn familie over de vloer. “Toen ik in het magazijn liep kwam ik een enorme stapel schoenen tegen. Allemaal waren dit onparen: schoenparen waarvan beide een andere maat hebben.”


Al deze schoenen belandden op de defect-stapel. Zonde, vond Engelen, en dus begon hij ze te verzamelen om alsnog te kunnen verkopen. “Naarmate ik gesprekken voerde met retailers hoorde ik steeds meer klachten over schoenen waar niets mee wordt gedaan. Er zijn namelijk veel schoenen die door klanten worden teruggestuurd als er iets kleins mis mee is.” Resultaat: een nog grotere defecte schoenenstapel. “Voor een retailer gaat het al over een stapel van honderden tot tienduizenden kilo’s schoenen per jaar.”


In de 2 jaar na oprichting is 95percent – ‘95 procent...