De vervuilende mode-industrie weet het en wil het: het moet groener. Nederlandse pioniers zijn op ontdekkingstocht naar innovatieve materialen. Maar schoenen van schimmel, willen we die dragen?

 

Een hoog flatgebouw. Geen ramen. Geen geluid. Niets verraadt wat er achter deze deuren gebeurt. We staan voor een gigantische bio—reactor. In het water krioelt een netwerk van lange schimmeldraden. Hier leeft het mycelium. Het voedt zich met nutriënten uit landbouwafval. Wat in deze fabriek gemaakt wordt? Materiaal voor tassen en schoenen.


Het is de droom van Iris Houthoff, ceo en oprichter van materiaalinnovatiebedrijf Mylium. Haar bedrijf richt zich op een alternatief voor leer. Eigenlijk noemt ze het liever geen leer. “Het is een nieuw type textiel, met leerachtige eigenschappen,” legt ze uit. “Je moet het zien als een nieuwe categorie naast plantaardig en dierlijk.” Over vijf jaar hoopt ze dat de eerste grootschalige fabriek een feit is.


Het moet namelijk anders, vindt Houthoff. De kledingindustrie is de een-na-grootste uitstoter van CO2. Daarbij veroorzaakt ze de...