Merken maken retail, dat weten we allemaal. De wereld van retailmerken stond centraal tijdens het RetailTrends-event Brands in Retail, dat dinsdag plaatsvond in het AFAS Theater in Leusden. Retailers als Douglas en marktkenners als René Repko deelden hun kijk op de trends en ontwikkelingen binnen hun expertise. Een samenvatting van de middag in quotes.
'De beautymarkt dankt haar snelle groei voor een groot deel aan Gen Z'
- Sebastiaan de Jong, ceo Douglas Nederland en België
In Nederland is Douglas al sinds 1980 actief, maar in België zette de beautyretailer pas iets meer dan anderhalf jaar geleden voet aan de grond. De uitbreiding verloopt voorspoedig: deze maand opende de zevende winkel, die is gevestigd aan de Meir in Antwerpen. Dat er vooral jonge meiden in de rij stonden voor de opening, wekt geen verbazing. De enorme groei die de beauty-industrie de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, is volgens De Jong grotendeels gedreven door Gen Z en versterkt door TikTok-influencers. Die zetten bepaalde producten in de spotlight en zorgen zo voor enorme vraag in de...
Merken maken retail, dat weten we allemaal. De wereld van retailmerken stond centraal tijdens het RetailTrends-event Brands in Retail, dat dinsdag plaatsvond in het AFAS Theater in Leusden. Retailers als Douglas en marktkenners als René Repko deelden hun kijk op de trends en ontwikkelingen binnen hun expertise. Een samenvatting van de middag in quotes.
'De beautymarkt dankt haar snelle groei voor een groot deel aan Gen Z'
- Sebastiaan de Jong, ceo Douglas Nederland en België
In Nederland is Douglas al sinds 1980 actief, maar in België zette de beautyretailer pas iets meer dan anderhalf jaar geleden voet aan de grond. De uitbreiding verloopt voorspoedig: deze maand opende de zevende winkel, die is gevestigd aan de Meir in Antwerpen. Dat er vooral jonge meiden in de rij stonden voor de opening, wekt geen verbazing. De enorme groei die de beauty-industrie de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, is volgens De Jong grotendeels gedreven door Gen Z en versterkt door TikTok-influencers. Die zetten bepaalde producten in de spotlight en zorgen zo voor enorme vraag in de winkels.
“Jonge meiden komen bij ons binnen en weten precies wat ze willen hebben. Wij hebben beauty advisors die hartstikke goed opgeleid zijn en voortdurend trainingen krijgen. Zij adviseren die meiden soms dan ook: dit past veel beter bij je. We hebben inmiddels in de gaten dat het advies een stuk beter overkomt als het van een jongere medewerker komt. Want een oudere medewerker lijkt voor die meiden te veel op hun moeder.”

'Een aantal winkelformules sterft af omdat er een schrikbarend gebrek is aan strategisch inzicht en omdat ze uitermate slecht gepositioneerd zijn'
- René Repko, merkstrateeg
Dat merken en winkelformules evolueren en soms verdwijnen vindt René Repko - zelfverklaard aanhanger van Charles Darwin – niet zo zorgwekkend. Waar hij wel van schrikt? De manier waarop sommige formules aangestuurd worden. "Een aantal winkelformules sterft af omdat er een schrikbarend gebrek is aan strategisch inzicht en omdat ze uitermate slecht gepositioneerd zijn", vindt hij.
Repko pleit voor meer lef, emotie en creativiteit in het merkdenken, bijvoorbeeld door paradoxen te creëren. "Zeeman doet dat bijvoorbeeld door duurzaamheid te combineren met discount en Hornbach door discount te koppelen aan een hoog serviceniveau. Dat brengt veel meer gelaagdheid in de manier waarop een merk gepositioneerd is."

'Het is wel een gewaagde doelstelling om wereldwijd een premium merk in kaas neer te zetten'
- Wiebe Willig, ceo Henri Willig Groep
Of die doelstelling niet heel erg ambitieus is? "Als je bedenkt dat we 50 jaar geleden begonnen met 30 koeien en kijkt waar we nu staan, dan denk ik dat we in de komende 50 jaar nog heel veel kunnen bereiken", meent Willig.
Het kaasbedrijf Henri Willig groeide uit van een kleine boerderij in Katwoude tot een internationaal merk, dat inmiddels over 39 winkels in 3 landen beschikt. De ambitie is om verder te groeien, online en offline, en meer lokale én internationale klanten aan het merk te binden. Verder droomt Wiebe Willig ervan om in Katwoude een Experience Center te bouwen. “We willen dat mensen niet alleen de boerderij kunnen bezoeken, maar in de toekomst het hele proces van kaasmaken van bovenaf kunnen bekijken.”

'Discount is achterhaald, consumenten willen deals'
- Philippe Gelder, ceo Voted Product of the Year Worldwide
Deals zijn het nieuwe discountshoppen, ziet Philippe Gelder, ceo Voted Product of the Year Worldwide. "Discount is achterhaald, consumenten willen deals", stelt hij. "Het maakt dan niet uit of die consument bij Louis Vuitton, BMW of Aldi of Action shopt. De consument wil een deal sluiten door naar een winkel te gaan: 'Ik ken die en die, kun je er 10 procent afhalen?'
Consumenten schamen zich namelijk niet meer voor koopjes, aldus Gelder. "Ze zien het als schatzoeken. Ze combineren een broek van Zara met een top van een luxemerk en dan hebben ze voor hun gevoel een goede deal gescoord."

'Een naamsverandering levert een retailmerk bijna altijd ellende op'
- Hendrik Beerda, merkspecialist
Na zijn naamswijziging – bol schrapte de .com-toevoeging – is het e-commerceplatform niet langer het sterkste retailmerk van Nederland. Kruidvat nam die positie in het Retail Merkenonderzoek 2025 over.
"Een naamsverandering levert bijna altijd ellende op", stelt merkadviseur Hendrik Beerda. "Ik word nog weleens benaderd hierover door enthousiaste mensen die graag een andere naam willen en het logo willen aanpassen. Mijn advies is: doe het in principe niet, want 99 van de 100 keer is het dom. Het is bijna altijd weggegooid geld en qua merkkracht moet het merk weer onderaan beginnen."
