Retailjaar 2017: Stoelendans aan de top

Retailjaar 2017: Stoelendans aan de top

Wat gebeurde er afgelopen jaar in retailland? RetailTrends blikt terug op 2017, aan de hand van acht hoofdpunten. Vandaag: de talrijke bestuurswisselingen bij Nederlandse retailers.

De stoelendans begint in het nieuwe jaar bij topman Fred Zeegers van Bruna, die al vlak voor de Kerst op non-actief blijkt te zijn gezet. Exacte cijfers over het verloop in de top van de Nederlandse retail ontbreken, maar de lijst met in- en uittredende ceo's werd gedurende het jaar in rap tempo aangevuld.

Patrick Kerssemakers stapt begin dit jaar na vijftien jaar op als ceo van webwinkel fonQ. Cco Joost Wels neemt zijn functie over.

Mark Hommelberg vertrekt na vijftien jaar als managing director van Men At Work. Annemarie Uleman is zijn opvolger.

Ingrid Siemes-van der Made wordt chief innovation & strategy officer van Naturalicious. Ze treedt toe tot de raad van bestuur van de RetailRookie en treedt voor Nederland als ceo op.

Nathal van Rijn vertrekt binnen vier maanden als topman van Beate Uhse. De raad van bestuur en Van Rijn besluiten ‘dat het niet ging werken’. Michael Specht volgt hem op.

Herwin Oost is de nieuwe algemeen directeur van Bauhaus Nederland. Hij is de opvolger van Matthieu Moons.

Bart Karis stopt na ruim tien jaar bij Zeeman. De algemeen directeur wordt opgevolgd door Erik-Jan Mares, die op 1 januari al zijn taken definitief overneemt.

Frits Voorhout is de nieuwe managing director van Formido. Hij volgt Jan van den Ham op, die na bijna elf jaar stopt als algemeen directeur.

Maurice Brenninkmeijer stopt als bestuursvoorzitter van Cofra Holding, het moederbedrijf van C&A. Hij wordt opgevolgd door Alain Caparros, die overkomt van REWE Group.

Daniel Ropers kondigt na negentien jaar zijn vertrek aan bij bol.com. Hij wordt opgevolgd door Huub Vermeulen, die al zestien jaar bij de webwinkel betrokken is.

Paul Burger is vertrokken als algemeen directeur van winkelketen Welkoop. Over de reden van zijn vertrek worden geen mededelingen gedaan.

Nicolás de Lope is de nieuwe directeur van Aldi in Nederland. De Spanjaard volgt Flor Du Puy op bij de supermarktketen.

Ivo Richaers is begonnen als algemeen directeur van kampeerwinkelketen Vrijbuiter. Hij volgt Steven de Raat op, die aanblijft als business advisor van de retailer.

Rob Heesen stopt als algemeen directeur van winkelketen Blokker. Zijn functie wordt overgenomen door Casper Meijer, die tevens ceo van Blokker Holding blijft.

Maarten Vaessen treedt terug als algemeen directeur van Varova Fashion Holding. De eigenaar van onder meer Sissy-Boy en Open32 heeft Jop Pollmann aangesteld als zijn vervanger.

Patrick Kraaijeveld is niet langer co-ceo van G-Star. Hij is na langdurig dienstverband bij het Nederlandse denimlabel vertrokken.

Colinda Hoegee zwaait af bij gezondheidswinkelketen Holland & Barrett.

Steven van Nieuwenhuijzen stapt na de verkoop van Intertoys aan Alteri op als topman van de speelgoedketen. Stefaan Vansteenkiste neemt zijn rol voorlopig over als interim-ceo.

Arnold Sporrel is de nieuwe ceo van MediaMarkt Nederland. Hij is de opvolger van Gordon Scholz, die met pensioen gaat.

2018 belooft opnieuw een rumoerig jaar te worden, als het gaat om wisselingen aan de top. Op 1 januari beginnen een hoop nieuwe ceo’s aan hun nieuwe baan, terwijl er ook voor later in het jaar al wijzigingen zijn gecommuniceerd.

Sjaak Kranendonk vertrekt per 1 januari als algemeen directeur van Spar Holding. Hij wordt opgevolgd door voormalig V&D-topman John van der Ent.

Paulo Peereboom is vanaf 1 januari de nieuwe ceo van Makro Cash & Carry Nederland. Hij neemt de functie over van Kef van Helbergen, die na tien jaar vertrekt bij moederbedrijf Metro.

Jan-Joost Bosman is vanaf 1 januari de nieuwe algemeen directeur van Auping. Hij is de opvolger van Aart Roos, die in september afscheid nam van de beddenverkoper.

Wouter Nooij is per 1 januari de nieuwe directeur van ANWB Retail. Hij is de opvolger van André Suurmond.

Debbie Klein wordt 1 februari de nieuwe ceo van Leen Bakker. Ze is nu nog algemeen directeur van Beter Bed.

Jan Brouwer neemt halverwege volgend jaar afscheid als ceo van Plus.

Theo Kiesselbach zwaait af als ceo van optiekconcern GrandVision. Stephan Borchert begint in de loop van volgend jaar als nieuwe topman van de eigenaar van onder meer Pearle en Eye Wish.

Er is meer
De lange lijst is hoogstwaarschijnlijk nog niet eens compleet. Niet alle retailers zijn even happig op het delen van het vertrek van hun ceo. Verder zijn buitenlandse retailers die ook flink in Nederland actief zijn nog niet genoemd. Zo hebben Lidl, IKEA en Hudson’s Bay hun ceo vervangen. Bovendien wist de Canadese warenhuisketen veel Nederlands personeel weg te halen uit de top van onder meer de Bijenkorf. De lijst wordt nog een stuk langer, als we ook andere directiefuncties meenemen. Hieronder volgen alle overige directiewisselingen waar RetailNews over heeft bericht.

Roy van Keulen is gestart als directeur e-commerce van Jumbo. Hij volgt Roland van den Berg op, die in september bij de supermarktketen vertrok.

Roland van den Berg is de nieuwe directeur e-commerce van A.S. Watson Health & Beauty Benelux. Hij is verantwoordelijk voor de uitvoering en ontwikkeling van de webshops van dochterbedrijven Kruidvat en Trekpleister.

Rutger van den Bout is door Hoogvliet gepromoveerd tot adjunct-directeur commercie. Daarnaast is Albert Cornelisse benoemd als directeur ict van de supermarktketen.

Alica van der Duin komt binnen als directeur van Albert Heijn Real Estate & Construction. Ze wordt verantwoordelijk voor het portfolio- en assetmanagement van de vastgoedtak van de supermarktketen.

Maurine Alma maakt de overstap van Wehkamp naar Takeaway.com. De voormalig brand director van het online warenhuis is gestart als cmo bij het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl.

Patrick Tieleman is de nieuwe director operations van McDonald’s Nederland. Hij volgt in die hoedanigheid Robert Leene op, die een andere rol binnen de fastfoodketen heeft.

Jimte Jepma begint als director digital competence center bij Beate Uhse. Hij komt over van Coolcat, waar hij drie jaar lang manager e-commerce en digital marketing was.

David Dijkhuis treedt in dienst als chief finance officer bij Suitsupply. Hij zal zich bij de pakkenverkoper richten op het ‘stutten van de strategie en financieringsvraagstukken’.

Patrick van der Linden is benoemd tot coo van MediaMarkt Nederland. Hij is de opvolger van Dennis Hooijmans, die de overstap maakt naar het hoofdkantoor in Duitsland.

Ad Willemsen is aangesteld als general manager van HMSHost Schiphol en Rotterdam. Hij komt over van La Place, waar hij de afgeslopen jaren diverse directiefuncties vervulde.

Martijn van der Zee begint als digital director bij Rituals. Hij komt over van Suitsupply, waar hij ruim twee jaar in dienst was als marketingdirecteur.

Nick Lenten wordt chief customer officer bij Suitsupply. Hij moet zich bij de pakkenverkoper gaan richten op het versnellen van de online groei.

Kim Kleine Staarman vertrekt als directeur marketing & e-commerce bij supermarktketen DekaMarkt. Ze gaat aan de slag als omnichannel strategy director bij communicatiebureau Jump!

Edwin de Maa is de nieuwe directeur commercie van Detailresult Groep. De voormalig Ahold-man volgt Henk Kessen op, die anderhalf jaar terug al bij het moederconcern van DekaMarkt en Dirk vertrok om dezelfde functie bij Hoogvliet te gaan vervullen.

Maya Chapman wordt global head of HR van Bloomon. Chapman gaat zich onder meer focussen op het werven en verder ontwikkelen van talent.

Jan van Dam is na een aantal jaren voor Ahold Delhaize in de Verenigde Staten te hebben gewerkt terug in Europa. Hij is begonnen in zijn nieuwe functie, waarin hij als EVP verantwoordelijk is voor Albert Heijn België, AH to go, Etos en Gall&Gall.

Tjeerd van der Zee gaat zich bij C&A Europe voortaan op de rol van cfo concentreren. De Duitse landenorganisatie moet daarom op zoek naar een nieuwe topman.

Niek Schipper wordt benoemd tot trading director health & beauty Benelux bij A.S. Watson. Hij is de opvolger van Kees Buur, die na 28 jaar vertrekt bij A.S. Watson. 

Robert Bohemen, voormalig formule- en marketingdirecteur van Blokker, heeft een nieuwe werkgever. Hij is begonnen als chief marketing officer van TomTom.

Ernst de Kuiper en Matthijs Moeken zijn de nieuwe directieleden van Leen Bakker. De Kuiper is de nieuwe cfo van de woonwinkelketen, terwijl Moeken de functie van directeur marketing & formule op zich neemt. 

Willem Eelman vertrekt als chief operation & transformation officer bij C&A. De voormalig directeur van Unilever zet zijn carrière buiten het modebedrijf voort.

Patrick Wauters is vertrokken als directeur merchandising & sourcing bij bol.com. Zijn taken zijn overgenomen door Margaret Versteden, die voortaan de rol van cco vervult.

Bert Jongsma is aan de slag gegaan bij Simon Lévelt. Hij zal in september het stokje overnemen van co-directeur Rob Sikkema.

Hanneke Faber vertrekt eind dit jaar bij Ahold Delhaize. De chief e-commerce & innovation officer gaat aan de slag bij Unilever, waar ze verantwoordelijk wordt voor de Europese activiteiten.

Frank Beeck wordt door C&A aangesteld als operationeel directeur voor de Europese tak. Hij verdeelt in de regio de taken met Bart Brenninkmeijer. 

Boukje Taphoorn wordt directeur marketing van bol.com. Zij neemt de plaats in van Margaret Versteden, die onlangs overstapte naar de functie van cco.

Brenda Smith is vanaf 1 februari de nieuwe director marketing & customer experience health & beauty van A.S. Watson Benelux. Ze neemt de taken over van Milo Laseur.

Stephen Smits wordt per 1 maart directeur bedrijfsvoering bij de Nederlandse tak van Hornbach. Hij volgt Wim Sigmond op, die na ruim twintig jaar bij de bouwmarkt op 1 juni met pensioen gaat.

Eerder in deze serie
De entree van Hudson's Bay
Seinen staan op groen
Online giganten worden nóg fysieker
De Markthal-malaise houdt aan
De opkomst van de kassaloze winkel
Alle hoop op koopjesevents
Retailiconen in beweging

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in