Retailjaar 2024: De val van Blokker

Retailjaar 2024: De val van Blokker

Wat gebeurde er afgelopen jaar in retailland? RetailTrends blikt terug op 2024, aan de hand van een aantal hoofdpunten. Vandaag: de val van Blokker.


Blokker begint 2024 met een nieuwe ceo. Jeanine Holscher, die de keten met vallen en opstaan door de coronacrisis loodste, houdt het na 3 jaar voor gezien. "Mijn doel was om Blokker weer op de kaart te zetten en er een moderne retailer van te maken." En daar is ze in geslaagd, vindt ze. "Het is daarom nu een natuurlijk moment om het stokje door te geven aan Pauline."


Pauline is Pauline Boerman, die sinds de zomer van 2022 inkoopdirecteur bij Blokker is. Daarvoor werkte ze bij HEMA, Ahold Delhaize, Action, V&D en CoolCat.


1 miljard euro verdampt

Michiel Witteveen, die in 2019 met zijn Mirage Retail Group eigenaar wordt van Blokker, zegt in januari tegen het FD dat er bij de keten 

Wat gebeurde er afgelopen jaar in retailland? RetailTrends blikt terug op 2024, aan de hand van een aantal hoofdpunten. Vandaag: de val van Blokker.


Blokker begint 2024 met een nieuwe ceo. Jeanine Holscher, die de keten met vallen en opstaan door de coronacrisis loodste, houdt het na 3 jaar voor gezien. "Mijn doel was om Blokker weer op de kaart te zetten en er een moderne retailer van te maken." En daar is ze in geslaagd, vindt ze. "Het is daarom nu een natuurlijk moment om het stokje door te geven aan Pauline."


Pauline is Pauline Boerman, die sinds de zomer van 2022 inkoopdirecteur bij Blokker is. Daarvoor werkte ze bij HEMA, Ahold Delhaize, Action, V&D en CoolCat.


1 miljard euro verdampt

Michiel Witteveen, die in 2019 met zijn Mirage Retail Group eigenaar wordt van Blokker, zegt in januari tegen het FD dat er bij de keten 1 miljard euro is verdampt. "Toen ik ermee begon stond er al 2 keer 330 miljoen verlies op de lat, en de 4 jaar daarvoor was er ook al verlies. Toen is er ook nog een keer wat geld meegegeven", zegt Witteveen.


Naar verluidt gaf Blokker aan Witteveen een bruidsschat mee van 250 miljoen euro. Dat bedrag is door Witteveen nooit bevestigd.


Blokker staat inmiddels weer aardig op de rails, vertelt Witteveen. Operationeel draait de keten bijna break-even. Toch geeft Witteveen toe dat hij weleens spijt heeft gehad dat hij Blokker heeft gekocht. "Dat kan je natuurlijk nooit uitstralen. Ik moet er altijd in blijven geloven."


'De weg naar een positief resultaat is ingezet'

Op 1 februari komt Mirage met de financiële cijfers naar buiten. "Voor Blokker is duidelijk de weg naar een positief resultaat ingezet." In het boekjaar 2022 (tot en met januari 2023) was er een negatieve ebitda van 11 miljoen euro en bedroeg de omzet zo'n 340 miljoen euro. De verwachting is dat het verlies in 2023 wordt teruggebracht naar 2 miljoen en dat de omzet licht stijgt, naar 344 miljoen euro.


Blokker werkt de komende tijd verder aan de uitbouw van het 'sterke eigen Blokker-merk', meldt de keten. De online- en offline-activiteiten worden verder geïntegreerd, waarbij de winkel een belangrijke rol zal blijven spelen. "Daarnaast richt Blokker zich op de verdere groei van de marketplace waarmee Blokker al sinds 2016 actief is."


Blokker staat te koop

In de loop van februari wordt duidelijk dat Blokker te koop staat. Eigenaar Mirage is dringend op zoek naar nieuw kapitaal nadat de verkoop van Intertoys is mislukt. Ynse Stapert, die Witteveen is opgevolgd als ceo van Mirage, zegt nog maar eens dat het 'onderliggend' goed gaat met Blokker.


Een koper vinden voor Blokker zal niet meevallen, zegt retailexpert Tom Kikkert tegen RetailTrends. "De enige oplossing voor Mirage is om met een plan te komen voor financiering, linksom of rechtsom." En dat plan is broodnodig. In maart blijkt dat geldschieter Hilco Capital, die sinds het najaar 2022 betrokken is bij Blokker, in januari weigerde om 4,2 miljoen euro te lenen.


Een nieuwe geldschieter

Na een maandenlange zoektocht meldt Blokker begin mei dat het een nieuwe geldschieter heeft gevonden. Het Amerikaanse Gordon Brothers verstrekt de lening. Met de 35 miljoen euro kan Blokker naar eigen zeggen zeker 3 jaar vooruit. "De verkoop van Blokker is hierdoor niet meer aan de orde", zegt Mirage-topman Stapert. "We zien de toekomst van Blokker met vertrouwen tegemoet."


Ook ceo Pauline Boerman reageert opgetogen. "We kunnen onze plannen en ingezette groei verder invullen en versnellen. Hier gaan we de komende tijd met veel enthousiasme en energie aan werken."


KPMG: geldnood dreigt

Dat is ook nodig, want het gaat volgens accountant KPMG helemaal niet zo goed met Blokker. Als de prestaties niet snel verbeteren, dreigt de huishoudketen in het najaar in geldnood te komen. Daarvoor waarschuwt KPMG in het jaarverslag van het moederbedrijf, blijkt half augustus. Mirage zou als geheel ook kunnen omvallen.


Zo'n vaart zal het volgens Mirage-topman Stapert niet lopen. "Wij hebben er vertrouwen in dat we met de genomen maatregelen de continuïteit van de groep kunnen waarborgen", zegt hij tegen RetailTrends. "De Blokker-directie werkt hard aan een groot aantal initiatieven voor verbetering van de resultaten", legt Stapert uit. "Een deel daarvan zal in het najaar en begin volgend jaar zichtbaar worden voor onze klanten."


Positief nieuwtje

Begin september kondigt Blokker een samenwerking aan met Amazon. In 50 winkels kunnen klanten pakketjes van de webgigant afhalen. Zo'n samenwerking bestaat al met JD.com-dochter Ochama. Daarnaast gaat Blokker een deel van het eigen assortiment via Amazon aanbieden.


Tot zover het goede nieuws. Zakenblad Quote meldt 1 november dat Blokker uitstel van betaling heeft aangevraagd. Zover is het nog niet, reageert topvrouw Boerman. "Wij zullen alle betrokkenen maandagochtend informeren over de actuele ontwikkelingen bij Blokker." Alle verkopen lopen 'gewoon door', voegt ze eraan toe.


Uitstel van betaling

Die maandag volgt het onvermijdelijke: Blokker vraagt uitstel van betaling aan. In een persverklaring spreekt het bedrijf van 'onvoorziene tegenvallers' die de keten in acute geldnood hebben gebracht. Daarbij wordt gewezen op het conflict met geldschieter Hilco en de zoektocht naar een opvolger. In de tussentijd moest Blokker een aantal noodmaatregelen nemen.


"Hierbij moest directe liquiditeit (kasinkomsten) boven voorraad en winstgevendheid worden gesteld", legt Blokker uit. "Dit leidde samen met de druk van de coronabelastingschulden tot tijdelijke terugval in de bedrijfsresultaten en een acuut geldtekort. Afspraken om tijdelijk meer financiële ruimte te creëren, hebben tot op heden niet tot het gewenste resultaat geleid.”


De circa 400 winkels blijven voorlopig open, de webshop is dicht. Voor de ruim 3.500 werknemers breekt een onzekere tijd aan. De bewindvoerders Jasper Berkenbosch en Robin de Wit gaan samen met het bedrijf onderzoeken of er nog toekomst is voor Blokker.


Wibra ziet kansen

Mocht Blokker failliet gaan, dan ziet Wibra volop kansen. "We zouden zo'n 100 winkels kunnen inlijven", zegt ceo Bas Duijsens van de discounter op 11 november tegen RetailTrends. Amper 2 dagen later spreekt de rechtbank het faillissement uit.


De bewindvoerders gaan verder als curatoren. Met het oog op een mogelijke verkoop van (een deel van) Blokker blijven de winkels tot het eind van het jaar open. Op de website blijft het assortiment beschikbaar. Bestellen via de webwinkel en retourneren is niet mogelijk.


De 45 franchisefilialen vallen buiten het faillissement. Dat geldt ook voor het inmiddels verzelfstandigde distributiecentrum MRG Logistics.


Faillissementsverkoop begint

De faillissementsverkoop gaat van start, waarbij de kortingen stapsgewijs oplopen. In diverse winkels is het al snel dringen geblazen. Veel klanten proberen in de aanloop naar de feestdagen hun slag te slaan. Blokker vraagt mensen 'lief te zijn voor onze winkelhelden'.


Door het faillissement van Blokker valt begin december ook het doek voor moederbedrijf Mirage. Dat heeft niet voldoende geld in kas om de schuldeisers te compenseren, ook niet na de recente verkoop van Intertoys.


Weg uit winkelcentra Wereldhave

Hoe het ook afloopt met Blokker; de winkels verdwijnen sowieso uit de winkelcentra van Wereldhave. De vastgoedbeheerder verlengt aflopende huurcontracten niet. Voor 4 van zijn 7 panden waar nu nog Blokker in zit, zijn al nieuwe huurders gevonden. Het gaat om Wibra, Shoeby en vanHaren. Voor de overige 3 panden is Wereldhave 'in vergevorderde gesprekken'. 


Faillissementsverslag

Uit het faillissementsverslag van Blokker blijkt dat de winkelketen in totaal voor meer dan 90 miljoen euro aan schuld heeft openstaan. Gordon Brothers heeft daarvan nog 26,7 miljoen euro tegoed. De Amerikaanse bank leende in mei 35 miljoen euro, maar heeft daar dus maar 9 miljoen euro van teruggezien. Daarnaast heeft Blokker ook nog 26,1 miljoen euro aan belastingschulden openstaan. De overige 40 miljoen komt van in totaal 1849 andere crediteuren.

De curator wijst als oorzaak van het faillissement de sterk opgelopen belastingschulden tijdens de coronacrisis aan. Deze schulden, samen met onvoldoende inkomsten, maakten het moeilijk om aan betalingsverplichtingen te voldoen. 

Daarnaast speelde volgens het bestuur het eerder genoemde conflict met financier Hilco een grote rol. Dit leidde tot het stopzetten van kredietverzekeringen, waardoor Blokker minder voorraad kon inkopen en het bedrijf beperkte toegang had tot kredietfaciliteiten. Hoewel Blokker een nieuwe financier vond in Gordon Brothers, bleven de financiële problemen bestaan door de nasleep van het conflict met de eerdere financier en het wegvallen van kredietverzekeringen.

Samen met de terugbetalingen aan de Belastingdienst vanwege belastinguitstel tijdens de coronacrisis leidde dit tot steeds grotere liquiditeitsproblemen. Dit veroorzaakte een negatieve spiraal: lagere voorraden, minder omzet, en een verder verslechterend operationeel resultaat. Pogingen om met de Belastingdienst en crediteuren nieuwe betalingsafspraken te maken mislukten, zodat een faillissement uiteindelijk onontkoombaar was.

De curatoren melden verder nog dat het bedrijf contact heeft gehad met 74 potentiële kopers. 46 daarvan hebben uiteindelijk serieuze interesse getoond. De curatoren zijn op dit moment nog in gesprek met meerdere partijen.

 

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premiumcontent;

✅ net als 45.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ minimaal 50% korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!